S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Trg poslovnih nepremičnin se krči in dva največja akterja že čutita bolečino

Primoz Krajnc
25. 4. 2023
4 min read

Trg poslovnih nepremičnin v ZDA je na robu propada. Naraščajoče obrestne mere, hromeči kreditni krč in padajoče povpraševanje znižujejo cene nepremičnin in ogrožajo stabilnost sektorja. Če se trend ne bo obrnil, grozi, da bo kriza na področju poslovnih nepremičnin povzročila širši gospodarski pretres, kar sta že potrdila dva največja akterja.

Trg poslovnih nepremičnin v ZDA se sooča z resnimi težavami. Naraščajoče obrestne mere, strožji pogoji za posojila in vse manjše povpraševanje po poslovnih prostorih močno pritiskajo na ta trg.

Prvič, ameriška centralna banka Federal Reserve zvišuje obrestne mere, da bi se borila proti inflaciji. To pomeni, da morajo lastniki poslovnih nepremičnin refinancirati svoja hipotekarna posojila z veliko višjimi stroški. Po podatkih podjetja Trepp je obseg neporavnanih hipotek za poslovne nepremičnine v ZDA približno 1,5 bilijona dolarjev. Ob povprečnem zvišanju obrestne mere za 3 odstotne točke bi to samo za obresti pomenilo dodatnih 45 milijard dolarjev na leto.

Drugič, banke zaostrujejo pogoje za nova posojila za poslovne nepremičnine. Marca je prišlo do precejšnjega kreditnega šoka in manjše banke, ki financirajo veliko večino posojil za poslovne nepremičnine, so zmanjšale obseg posojil.

Tretjič, povpraševanje po poslovnih prostorih, zlasti pisarnah, se zmanjšuje. Trend dela na daljavo, ki se je pojavil po epidemiji, se nadaljuje, kar omejuje potrebo podjetij po širitvi v poslovne prostore. Po podatkih družbe CoStar Group se je prodaja poslovnih nepremičnin v ZDA v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjimi petimi leti zmanjšala za 17 %.

Zaradi skupnega povečanja stroškov, kreditnih omejitev in zmanjšanja povpraševanja je sektor poslovnih nepremičnin ranljiv. Analitiki opozarjajo, da bi lahko cene poslovnih nepremičnin padle za 20-40 % glede na najvišjo vrednost in da bi se lahko nekatere nepremičnine znašle v resnih finančnih težavah. Če bi se to zgodilo, bi to lahko sprožilo širše gospodarske težave, saj je trg poslovnih nepremičnin tesno povezan s finančnim sistemom.

Trg poslovnih nepremičnin kaže šibkost, kar dokazujejo pritiski, s katerimi se soočata dva največja akterja na trgu zaradi naraščajočih obrestnih mer in strožjih pogojev financiranja 👇

BX
$123.64 $0.53 +0.43%

Blackstone $BX+0.4%, največji svetovni lastnik poslovnih nepremičnin, je zaradi zmanjšanja povpraševanja po poslovnih nepremičninah doživel precejšen upad razdeljivega dobička. Glede na najnovejše finančne rezultate upravitelja premoženja se je čisti dobiček iz prodaje premoženja v četrtletju zmanjšal na 4,4 milijarde USD, kar je 54 % manj kot v prvem četrtletju lani, ko je znašal 9,5 milijarde USD.

BN
$44.78 $0.58 +1.31%

Medtem je še en nepremičninski velikan Brookfield $BN+1.3% neplačal 161 milijonov dolarjev dolga za poslovne nepremičnine, povezane s pisarniškimi stavbami, poroča Bloomberg. Nekaj mesecev prej je Brookfield zamudil plačilo 784 milijonov dolarjev dolga za poslovne nepremičnine, ki so bile zavarovane z dvema velikima pisarniškima nebotičnikoma v Los Angelesu.

Težave dveh največjih nepremičninskih podjetij tako ponazarjajo trg, ki je pod pritiskom naraščajočih obrestnih mer in nedavnega kreditnega krča, ki so ga povzročili strožji pogoji posojanja, saj se banke po marčevskih pretresih umikajo.

Medtem lastniki poslovnih nepremičnin refinancirajo zapadle poslovne hipoteke po veliko višjih obrestnih merah kot pred nekaj leti, ko so bile odobrene. K temu je pripomoglo tudi zaostreno posojanje med malimi in srednje velikimi regionalnimi bankami, ki financirajo približno 80 % vsega dolga na področju poslovnih nepremičnin. Na splošno zapade v plačilo približno 1,5 bilijona dolarjev komercialnih hipotek, ki jih bo treba v prihodnjih letih refinancirati.

Medtem ko povpraševanje po pisarniških prostorih stagnira zaradi nadaljnjih trendov dela na domu, se tudi na drugih področjih trga kažejo znaki napetosti. Po podatkih družbe CoStar Group je na primer prodaja stanovanjskih stavb doživela največji padec po letu 2009. Nekateri strokovnjaki so opozorili na skorajšnji zlom na trgu poslovnih nepremičnin, ki bi lahko bil podoben krizi iz leta 2008. Družba Morgan Stanley je v začetku tega meseca dejala, da bi lahko cene poslovnih nepremičnin sčasoma padle za 40 % glede na najvišjo vrednost.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.