S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Te 3 delnice so se znižale za več kot 50 %. Analitiki pravijo, da je to lahko dobra priložnost.

Dragoslav Golob
25. 4. 2023
6 min read

Na Wall Streetu velja eno mnenje, in sicer, da je treba kupovati, ko na ulicah teče kri. To pomeni, da v času negotovosti poskusite najti dobre in kakovostne delnice ter jih kupite ravno takrat, ko jih razkosajo. Po mnenju analitikov z Wall Streeta so te tri delnice vroče kandidatke.

Naložbe na borzi so pogosto lahko igra obratne psihologije, pri kateri pametni vlagatelji iščejo delnice, ki so trenutno v zatišju, vendar imajo potencial za rast. V tem članku si bomo ogledali tri takšna podjetja, ki so po mnenju analitikov Wall Streeta najnižje vrednotena in imajo močne nakupne ocene.

Aspen Aerogels $ASPN+7.5%

ASPN
$29.67 $2.08 +7.54%

Družba Aspen Aerogels deluje v gradbeništvu, energetiki, petrokemični in drugih panogah, kjer ponuja svoje izolacijske materiale iz aerogela. Aerogeli so zelo porozni materiali z nizko gostoto, ki imajo odlične izolacijske lastnosti in zmanjšujejo toplotne izgube. Podjetje ponuja več izdelkov, kot so Pyrogel, Cryogel in Spaceloft, ki so namenjeni različnim uporabam, kot so izolacija stavb, cevovodov, opreme itd.

Prednosti podjetja Aspen Aerogels so v njegovi inovativni tehnologiji aerogelov, ki omogoča znatne prihranke energije in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Podjetje ustvarja tudi izdelke, ki so odporni na vlago, ogenj in pritisk. Slabosti vključujejo konkurenco izolacijskih materialov, kot sta običajna mineralna in steklena volna, ter odvisnost od gospodarskih ciklov, ki vplivajo na povpraševanje po gradbenih in industrijskih projektih.

Kljub omenjenim pomanjkljivostim je analitik Eric Stine naklonjen podjetju in vidi Totu kot potencialno dobro dolgoročno naložbo.

Podjetje Aspen Aerogels bi moralo zabeležiti pomembno večletno rast glede na svojo disruptivno ponudbo s prepričljivimi izdelki, seznamom vrhunskih strank ter ogromnimi priložnostmi na trgih energetske izolacije in električnih vozil. Menimo, da se bodo morali vlagatelji v bližnji prihodnosti spopasti z nestanovitnostjo in določeno mero negotovosti glede časovnega okvira rasti ter velikimi stroški, da bi v celoti izkoristili priložnost na področju EV z obetom pomembne večletne rasti. Po našem mnenju za družbo ASPN ni pomembno leto 2023 ali celo 2024, temveč to, kako je pozicionirana za obdobje 2025/2026/2027 in pozneje. Skratka, ASPN je po našem mnenju idealno pozicioniran, zato ga imamo za svoje najboljše ime.

Stine je ob svojih pripombah dodal tudi ciljno ceno 32 USD. Podobnega mnenja je še 6 drugih analitikov z Wall Streeta, ki se strinjajo z oceno KUPITI in povprečno ciljno ceno 25,25 USD.

Lsb Industries $LXU

LXU
$9.70 $0.00

Družba Lsb Industries deluje v sektorju industrijskih in kmetijskih kemikalij ter proizvaja in dobavlja izdelke, kot so gnojila, kemične spojine in tehnologije za predelavo plina. Podjetje se osredotoča na segmente, kot so kmetijstvo, industrija, energetika, avtomobilska industrija in gradbeništvo.

Prednosti družbe Lsb Industries so širok portfelj izdelkov in storitev, ki pokrivajo številne panoge in ji omogočajo razpršitev tveganja. Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj, da bi ustvarilo inovativne izdelke in izboljšalo učinkovitost svojih procesov. Vendar se podjetje LXU sooča s pomembnimi izzivi, kot sta nestanovitnost cen surovin, ki lahko povzroči nihanje dobičkonosnosti, in konkurenca drugih proizvajalcev kemikalij.

Kljub dejstvu, da je podjetje preživelo precej težko obdobje v zvezi z nihanjem cen plina, analitik David Begleiter ostaja optimističen glede delnice.

Menimo, da je padec delnice LSB priložnost za vlagatelje, saj naj bi se močni temelji Ag ohranili še vsaj 2-3 leta, ki jih poudarjajo nizko razmerje med zalogami in uporabo ter visoke cene surovin, ameriški proizvajalci dušika pa imajo še naprej veliko stroškovno prednost pred evropskimi proizvajalci, saj so evropske cene plina še vedno 7x višje od ameriških. 20-30 % evropske proizvodnje dušika tako v letu FY23 ostaja brez povezave. Ti dejavniki skupaj podpirajo predvideno moč zaslužka družbe LSB v sredini cikla v višini 250-300 milijonov USD (EBITDA) ali 4-kratnik njenega zaslužka v obdobju 18-20 let.

Ob tem komentarju je Begleiter delnici določil ciljno ceno 16 USD. Vendar Begleiter ni edini, ki je optimističen glede te delnice. Skupno je to podjetje nedavno obravnavalo 8 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 16,13 USD.

Adtran Holdings $ADTN+1.0%

ADTN
$5.27 $0.05 +0.96%

Adtran Holdings deluje v telekomunikacijskem sektorju, kjer je specializirano za dobavo omrežne in komunikacijske opreme. Podjetje ponuja izdelke in rešitve segmentom, kot so ponudniki internetnih storitev, telekomunikacijska podjetja, podjetja in javne ustanove. Njihovi izdelki vključujejo optične naprave, usmerjevalnike, stikala, dostopne točke Wi-Fi, platforme za upravljanje in rešitve za storitve v oblaku.

Prednosti podjetja Adtran Holdings so širok portfelj izdelkov in storitev, ki pokrivajo različne segmente telekomunikacijskega trga. Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj, da bi sledilo hitremu tehnološkemu napredku in strankam zagotovilo najnovejše in najboljše rešitve. Zato se Adtran prilagaja rastočim potrebam trga, kot je povpraševanje po hitrejšem internetu in širši pokritosti.

Vendar se Adtran Holdings sooča z izzivi, kot je močna konkurenca drugih dobaviteljev omrežne in komunikacijske opreme, kar lahko povzroči pritisk na marže in potrebo po stalnem vlaganju v inovacije. Družba je lahko občutljiva tudi na spremembe v zakonodajnem okolju, ki bi lahko vplivale na njeno sposobnost delovanja na določenih geografskih območjih ali tržnih segmentih.

Kljub dejstvu, da podjetje ni poslovalo dobro in da je cena delnice padla, zato Mike Genovese meni, da bi lahko bila potencialno dobra naložba.

Razočarani smo nad neuspehom v prvem četrtletju 2023, vendar se nam družba ADTN še vedno zdi zanimiva delnica. Menimo, da bo popravek delnice CPE začasen in da je večletni cikel optičnih vlaken v polnem teku. Spodbude prek programa BEAD bi morale biti ključno gonilo od leta 2024 dalje. ADTN se trguje po 9-kratniku naše napovedi dobičkonosnosti na delnico za leto 2024 in 0,5-kratniku prodaje EV za leto 2024. Menimo, da je to vrednotenje prenizko za podjetje s trdno bilanco stanja in dolgoročnimi gonili povpraševanja.

Skupaj s to pripombo Genovese tej delnici daje ciljno ceno 16 dolarjev. Vendar ni edini, ki je optimističen glede te delnice. Skupno je to podjetje pred kratkim obravnavalo 5 analitikov, ki se strinjajo s povprečno ciljno ceno 21,20 USD.

Zaključek

Družbe Aspen Aerogels, Lsb Industries in Adtran Holdings predstavljajo priložnosti za vlagatelje, ki iščejo delnice s potencialom rasti v različnih sektorjih. Ta podjetja ponujajo inovativne izdelke in storitve na področjih, kot so izolacija, industrijske in kmetijske kemikalije ter telekomunikacijska infrastruktura. Čeprav se soočajo z izzivi, kot so konkurenca, nestanovitnost cen blaga in regulativne spremembe, jim močan tržni položaj, širok portfelj izdelkov in storitev ter zavezanost inovacijam dajejo potencial za rast. Vlagatelji, ki so pripravljeni tvegati in staviti na ta podjetja, bi lahko imeli koristi od njihove morebitne ponovne rasti na trgu.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.