S&P 500 ^GSPC
4,976.86
-0.68%
Nvidia NVDA
$786.56
-7.10%
Meta META
$483.05
-3.74%
Amazon AMZN
$175.01
-2.35%
Alphabet GOOG
$155.74
-1.09%
Tesla TSLA
$148.36
-1.05%
Apple AAPL
$165.37
-1.00%
Microsoft MSFT
$400.68
-0.89%

Společnost Alphabet $GOOGL-1.2% oznámila zisk za první čtvrtletí, který překonal očekávání v horní i dolní linii, a zároveň společnost schválila masivní zpětný odkup akcií ve výši 70 miliard dolarů! To je pecka! 👌

Máte nakoupeno? 😎

GOOGL
$154.18 -$1.83 -1.17%
Capital Structure
Market Cap
1.9T
Enterpr. Val.
2.0T
Valuation
P/E
26.9
P/S
6.4
Dividends
Yield
-
Payout
-

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Takže trochu svetla do výsledkov za 1Q, aby ste vedeli nejaké súvislosti po rozhovore s manažmentom:

- Cloud je v zisku predovšetkým vďaka účtovným zmenám a budúcemu prerozdeľovaniu nákladov z jednotlivých segmentov podnikania.
- Cloud pravdepodobne nebude mať udržateľnú trvalú ziskovosť na základe odpovedí CFO analytikom, keďže zameranie je na rast/investície a nie na ziskovosť.
- Vyšší zisk na akciu je čiastočne spôsobený presunom kompenzácii akciami do ďalších kvartálov. Zvyčajne to majú v Q1 a zrazu to presunuli do Q2, asi aby vyzerali čísla lepšie.
- Generálny riaditeľ sa pozastavil na pár sekúnd, keď sa ho pýtali ako konkurencia z $MSFT-0.9%  ovplyvňuje dlhodobú stratégiu Google a či je to to, čo poháňa ich CAPEX „mierne vyššie“ v roku 2023 v porovnaní s minulým obdobím. Výdavky dlhodobo stúpajú, marže klesajú. 
- Spoločnosť neustále vychvaľovala zameranie sa na rast, namiesto na ziskovosť, s čím nemám problém, ale ak vezmeme do úvahy miery rastu spoločnosti, tak to nevyzerá byť efektívne, zvlášť v tomto prostredí.
- Iniciatívy na úsporu nákladov neznejú strategicky uskutočniteľné, pretože CFO si v podstate protirečí. Na jednej strane hovorí, že existuje možnosť umelej inteligencie/automatizácie na úsporu nákladov, na druhej strane neustále opakuje, ako je v tomto priestore potrebné viac investícií, a výsledkom je, že vo fiškálnom roku 2023 vidíme zvyšovanie CAPEX. 
- vyhliadky sú slabé a neprehľadné. V tomto ekonomickom prostredí sú CAPEX čoraz vyššie oproti roku 2022, čo znamená pravdepodobné zníženie FCF. To by znamenalo zníženie už druhý rok po sebe. 
- Rozhovor obsahoval veľa "balastu" a vyzdvihnutie segmentu AI, ja keď sa zdá, že sú 2 kroky za MSFT vo všetkom...
- neprehľadnosť (zahmlievanie), veľa účtovných zmien, neprehľadné výkazy, zavádzajúce návrhy, všetko naraz. To nevzbudzuje dôveru v manažment. Veľa protichodných vyhlásení medzi tým, čo bolo oznámené, a tým, čo bolo povedané v reakcii na otázky a odpovede analytikov.
- Riziko ďalších negatívnych vecí pre fiškálny rok 2023 je vysoké, nevidím žiadne pravdepodobné pozitívne katalyzátory v najbližšom období s výnimkou ďalších oznámení o prepúšťaní, čo môžeme považovať za zmiešané.

Oznámené čísla sú síce lepšie, ako niektorí očakávali, ale úprimne povedané nie sú až tak pozitívne. Rast tržieb stagnuje, EPS klesol (napriek spätným odkupom v hodnote x miliárd), FCF rástol veľmi mierne. Marže sa zhoršili a odpovede finančného riaditeľa na otázky analytikov naznačujú, že neexistuje žiadne krátkodobé zlepšenie  a pravdepodobne prichádzajú ďalšie tlaky. Tento hovor asi moc na investorov nezapôsobil. Aj keď spätné odkupy vo výške 70 miliárd sú pozitívne, je to podľa mňa málo, uvidíme ako zareaguje trh...

Pěkný shrnutí, díky za něj

Díky!

Možná to ohledně toho cloudu chápu špatně, ale ta odpověď je dle mého trošku jiná: "And then in terms of cloud, I tried to make that clear in my opening comments as well. I think it’s a really important question. We are very pleased with the Q1 results. And as both Sundar and I noted, we are intensely focused on all elements of the cost space and the long-term path to attractive profitability. At the same time, I think at the core of your question, and what we were trying to convey is we will continue to invest to support long-term growth, in particular, given the opportunities we see delivering AI capabilities to our customers. So, as I have said in the past, you shouldn’t extrapolate from quarter-to-quarter, but we are very pleased to be at this level and are continuing to focus on profitability and long-term value creation here."

Myslím, že už aj tu naznačil, že by sme nemali brať extrapoláciu z kvartálu na kvartál - to znamená, že môže byť pokojne ďalší kvartál v strate.

"And as both Sundar and I noted, we are intensely focused on all elements of the cost space and the long-term path to attractive profitability."

Tu tiež vidíte dôraz na všetky elementy nákladov ako ceste k atraktívnej profitabilite, ale v ďalšej vete pokračujú v investovaní na podporu rastu. To sú také klasické frázy z týchto rozhovorov, veľa krát treba čítať medzi riadkami a pozerať pritom na niektoré čísla. Manažment predsa nebude hovoriť negatívne veci v týchto rozhovoroch, vždy sa snažia všetko podať pozitívne, ale to je úplne normálne.

Vedel by som tu skopírovať ešte viacero citácií z rozhovoru, ale to je zbytočné, veď je to voľne dostupné.

Má největší pozice za průměrnou cenu 92$. Spokojenost.😁
O kolik % myslíš, že naroste cena kvůli tomu buybacku? Vůbec nemám představu.

To nedokážu říct, ale v celkovém součtu je mi to jedno. Ten Google tam mám na delší dobu, takže to procento sem, procento tam neřeším.

Výsledku určitě pěkné, to bezpochyby. Reakce akcie byla v normě, ale poté se stáhla zpět. Nyní "pouze" +1,5% - to nepokrývá ani včerejší propad trhu. Pro investory je to ale super zpráva.

To mi ani nevadí, uvidíme jak bude v jejich režii ale vypadat zbytek roku. Třeba se nakonec ještě ti čekači dočkají Googlu pod 100$, když jsem viděl jejich slova o dalším výhledu.

Tak na to si rád počkám :)

Určitě bych také rád nakoupil zase pod 100$. Já tuto akcii hodlám držet dlouho, takže mě i ta cena okolo 100-105$  mi přijde taky fajn.

Přece jenom těch možností a příležitostí bude ještě dost, tedy nebál bych se nakupovat i na té aktuální ceně.

Čekal jsem na lepší cenu a pěkně se to vymstilo 😒

Bohužel to tak bývá. U mě osobně by to bylo tak, že kdybych chtěl Google za 80$, tak se akcie najednou vydá pravým opakem a bude růst :-D Naštěstí jsem propady využil a Google už v portfoliu mám.

Tak to máme asi všichni. ;)

Mám nakoupeno za 89,58,- :P

Nádhera!

Bohužel nakoupeno nemám a jak na to koukám tak jsem měl využít těch 90$. Výsledky gigantů vypadají fakt dobře.

Musíme doufat, že ten rok 2023 ještě přinese příležitosti na nákup.

Zainvestováno bohužel nemám, každopádně jak teď koukám, tak to je docela chyba 😂

A přemýšlíš o nákupu na této ceně?

Pravděpodobně by se to ještě vyplatilo, akorát mám teď trošku jiný investiční plán, který nechci měnit, takže nad tím ani nepremyslim 😄

Právě teď na to taky vše koukám, $GOOGL-1.2% a $MSFT-0.9% dnes půjde nahoru, alepoň dle zpráv co bylo mimo obchodní čas. Ten zpětný odkup akcií je opravdu pecka, snad půjde dlouhodobě výše. :)

Taky jsem na to hned ráno koukal, $MSFT-0.9% se mi líbí a v after marketu +9% to vypadá na zajímavý den. Snad strhnou sebou celý trh.

To ano, toto udělá hezký ceny, škoda že se včera nenakoupilo, ale co, člověk nesmí být chamtivý a být rád za jakýkoliv zisk. Mě spíše na té radosti z $GOOGL-1.2% $MSFT-0.9% dělá mráček $ENPH-1.7% která dost vyklesala a nějak nerozumím úplně proč. Teď píšu status na to.

No jako vypadá to, že nám SP bude padat, tak třeba vezme sebou i tyhle giganty 🙂 zatím nakoupeno nemám ale MSFT na to reaguje taky že padá tak snad se přidá Google 😁 i když je jasný že to asi nebude armagedon dolů.. Ale na nějaký support o pár dolarů dolů snad se dočkám...

Já si myslím, že Google už svoje low zaznamenal na 89$ a jen tak se tam nepodívá znovu. Spíš si myslím, že mnoho nenasytných investorů zapláče, že čekali na ještě lepší nákupky.

No já bych to viděl spíš naopak, že dneska SPX poroste. Nejsou tam žádné vražedné macra, a navíc to dneska může táhnou právě růst těchto 2 gigantů. Kdyby byl SPX dneska někde lokem 4130, vůbec bych se nezlobil.😉

Taky v to doufám, snad se po tom červeném začátku týdne koukneme na zelenou.

Zde jsou klíčová čísla ze zisků Alphabetu ve srovnání s odhady analytiků sestavenými agenturou Bloomberg:

Tržby: 69,7 mld. USD oproti očekávaným 68,96 mld. USD

EPS: Skutečná hodnota 1,17 USD oproti očekávaným 1,08 USD

Tržby z reklamy Google: 54,55 miliardy USD oproti očekávaným 53,75 miliardy USD

Tržby z reklam na YouTube: 6,69 miliardy USD oproti očekávaným 6,64 miliardy USD

Za mě největší překvapení je cloud v zisku (trošku jsem v to ale doufal;)

Ale prečo to tak je? Asi napíšem bližšie info o týchto výsledkoch hore v komentári, lebo tu sa väčšinou zverejnia len čísla aj to nie úplne.