S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Energia solară domină lumea. Iar aceste două acțiuni ar putea conduce acest sector. Nu-i așa?

Nicolae Francescu
26. 4. 2023
6 min read

Sectorul solar și reprezentanții acestuia sunt, în mod normal, atent analizați de investitorii care simt o oportunitate. Dar cum să găsești jucătorul potrivit? Este greu, dar putem cel puțin să analizăm împreună două alegeri populare pentru investitorii din acest sector.

Tehnologiile solare încep să ia din ce în ce mai multe îmbucături din plăcinta energetică.

Înainte de a prezenta companiile în sine, este important să ne concentrăm pe înțelegerea sectorului în sine. Este prea târziu pentru a sări în acest vagon?

Sectorul energiei solare

Sectorul energiei solare se confruntă cu mai multe provocări semnificative. Prima este dependența de stimulentele și subvențiile guvernamentale, cum ar fi creditele fiscale, pentru a rămâne competitiv. Când aceste stimulente vor înceta, creșterea industriei solare ar putea încetini brusc. Un alt obstacol este faptul că panourile solare au costuri inițiale ridicate, astfel încât recuperarea lor poate dura mai mulți ani. De asemenea, costul stocării energiei continuă să limiteze extinderea energiei solare.

Cu toate acestea, sectorul energiei solare are un potențial și o atracție considerabile. Cererea de energie solară este în creștere constantă, susținută de un angajament politic pentru tranziția către energia regenerabilă. Progresele tehnologice în ceea ce privește panourile, stocarea și alte domenii contribuie la reducerea costurilor și la creșterea eficienței. De asemenea, energia solară este larg răspândită, regenerabilă și nepoluantă în comparație cu combustibilii fosili.

Dezvoltarea energiei solare creează, de asemenea, oportunități economice semnificative, inclusiv noi locuri de muncă în domeniul producției, al dezvoltării de proiecte și al altor servicii. Prin faptul că anulează utilizarea combustibililor fosili, energia solară sporește, de asemenea, securitatea și reziliența energetică. Împreună cu alte resurse regenerabile, energia solară poate contribui la tranziția către un sistem de operare și de energie mai durabil.

Se așteaptă ca acest sector să crească de la 100 de miliarde de dolari în prezent la aproape 440 de miliarde de dolari până în 2030. CAGR-ul este astfel de 20%. Europa este în prezent cea mai mare regiune și cel mai mare utilizator de energie solară și de tehnologii ale acesteia, dar Asia crește rapid și este pregătită pentru o expansiune uriașă.

SolarEdge Technologies $SEDG+4.1%

SolarEdge Technologies produce optimizatoare de putere și invertoare care sunt utilizate pentru a converti energia solară în electricitate. Componentele sale au îmbunătățit modul în care panourile solare convertesc curentul continuu produs de soare în curent alternativ utilizat în rețeaua electrică. Un sistem care utilizează optimizatoarele de putere de la SolarEdge va costa mai puțin decât un sistem care utilizează un microinvertor fabricat, de exemplu, de Enphase Energy, cu o pierdere minimă de eficiență.

SEDG
$49.98 $1.96 +4.08%

Capital Structure

Market Cap
2.75B
Enterpr. Val.
3.27B
Revenue
2.24B
Shares Out.
57.30M
Debt/Capital
0.22
FCF Yield
-20.87%

Valuation / Dividends

P/E
-10.44
EPS
-4.60
P/S
1.23
P/B
1.22
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-9.01%
ROE
-10.82%
ROA
-6.27%
Gross
17.11%
Operating
-11.93%
Net Profit
-11.68%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Faptul că SolarEdge se concentrează pe producerea de optimizatoare de putere cu costuri reduse i-a permis să câștige cotă de piață în fața concurenților, deoarece dezvoltatorii de sisteme solare se concentrează pe costuri. De asemenea, compania a investit bani în achiziționarea și dezvoltarea de noi produse în domeniul stocării și gestionării energiei, precum și în module inteligente care o vor ajuta să crească venitul mediu pe instalație.

Bilanțul solid al SolarEdge îi oferă, de asemenea, flexibilitatea de a se extinde în alte segmente ale pieței energiei inteligente. Compania a făcut investiții și achiziții în domeniul stocării, al încărcării vehiculelor electrice (VE), al bateriilor, al sistemelor de alimentare neîntreruptibilă (UPS), al motoarelor pentru VE și al soluțiilor de servicii de rețea. Aceste inițiative ar putea accelera creșterea sa în anii următori și ar putea pregăti SolarEdge pentru succes, în timp ce încearcă să profite de sectorul energiei curate, aflat în creștere rapidă.

Acest jucător este, fără îndoială, extrem de puternic. Doar că modul în care investitorii au încredere în el este absolut incredibil. P/E este de aproape 200! Deci, personal, aș urmări cu siguranță compania, dar aș aștepta o evaluare mai rezonabilă înainte de a investi. Și acest lucru este semnificativ.

Mă interesează părerea dvs. - ați investi într-un jucător atât de puternic, în ciuda unor cifre absolut nebunești, pentru că aveți încredere în el?

Altus Power $AMPS+5.5%

Un risc potențial de luat în considerare este mediul de reglementare. Industria energiei regenerabile depinde în mare măsură de politicile și reglementările guvernamentale, iar orice modificare a acestor politici ar putea avea un impact semnificativ asupra operațiunilor și profitabilității companiei. În plus, compania operează într-o industrie extrem de competitivă, iar capacitatea sa de a continua să crească și de a-și menține cota de piață ar putea fi afectată de schimbările din mediul concurențial.

Altus Power este o companie de energie regenerabilă specializată în dezvoltarea, construcția și operarea proiectelor de energie solară. Compania are un portofoliu diversificat de proiecte situate pe întreg teritoriul Statelor Unite și are un istoric de furnizare de soluții solare de înaltă calitate și rentabile pentru clienții săi.

AMPS
$4.16 $0.22 +5.46%

Capital Structure

Market Cap
629.91M
Enterpr. Val.
1.96B
Revenue
166.44M
Shares Out.
159.88M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
-10.12%

Valuation / Dividends

P/E
-78.80
EPS
-0.05
P/S
3.78
P/B
1.37
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
1.30%
ROE
-1.62%
ROA
-0.33%
Gross
60.18%
Operating
12.15%
Net Profit
-4.42%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Obiectivul principal al AMPS este de a crea un ecosistem de energie curată și de a sprijini tranziția către energia curată pentru clienții săi din SUA, facilitând în același timp adoptarea obiectivelor ESG ale companiilor. Compania este inventator, proprietar și operator de sisteme fotovoltaice și de stocare a energiei pe scară largă pe acoperișuri, la sol și în portbagaje, precum și de sisteme de stocare a energiei, împreună cu instalații de încărcare a vehiculelor electrice, care deservesc clienți comerciali și industriali, precum și clienți din sectorul public și comunități. Practic, tot ceea ce fac este să vândă energia generată de aceste sisteme și să o trimită direct persoanelor care locuiesc în clădiri, care sunt sub contract cu ambele părți.

Altus nu este atât de cunoscută sau un jucător important, dar analiștii consideră că, datorită tehnologiilor sale unice și a cererii tot mai mari de energie electrică (în special cea din surse regenerabile), va crește, ceea ce va fi din nou în beneficiul Altus.

Cine este favoritul dumneavoastră în sectorul energiei solare?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.