S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

A napenergia uralja a világot. És ez a két részvény uralhatja az ágazatot. Nem igaz?

Bertalan Görög
26. 4. 2023
7 min read

A napenergia-ágazatot és képviselőit érthető módon alaposan megfigyelik a befektetők, akik lehetőséget látnak benne. De hogyan lehet megtalálni a megfelelő szereplőt? Ez nehéz kérdés, de legalább közösen megnézhetünk két népszerű választási lehetőséget a szektor befektetői számára.

A napenergia-technológiák egyre nagyobb falatokat kezdenek kiharapni az energiatortából.

Mielőtt bemutatnánk magukat a vállalatokat, fontos, hogy magának az ágazatnak a megértésére összpontosítsunk. Túl késő felugrani a szekérre?

A napenergia-ágazat

A napenergia-ágazat számos jelentős kihívással néz szembe. Az első a kormányzati ösztönzőktől és támogatásoktól, például adókedvezményektől való függés, hogy versenyképes maradjon. Ha ezek az ösztönzők megszűnnek, a napenergia-ipar növekedése jelentősen lelassulhat. A másik buktató az, hogy a napelemeknek magasak az induló költségei, így sok évbe telhet, mire megtérülnek. Az energiatárolás költségei szintén korlátozzák a napenergia terjedését.

Mindazonáltal a napenergia-ágazat jelentős vonzerővel és potenciállal rendelkezik. A napenergia iránti kereslet folyamatosan növekszik, amit a megújuló energiára való átállás melletti politikai elkötelezettség is támogat. A napelemek, a tárolás és más területek technológiai fejlődése hozzájárul a költségek csökkentéséhez és a hatékonyság növeléséhez. A napenergia emellett széles körben elterjedt, megújuló és a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest nem szennyező.

A napenergia fejlesztése jelentős gazdasági lehetőségeket is teremt, többek között új munkahelyeket teremt a gyártás, a projektfejlesztés és egyéb szolgáltatások területén. A fosszilis tüzelőanyagok használatának mellőzésével a napenergia növeli az energiabiztonságot és az ellenálló képességet. Más megújuló erőforrásokkal együtt a napenergia segíthet a fenntarthatóbb működési és energiarendszerre való áttérésben.

Az ágazat a jelenlegi 100 milliárd dollárról 2030-ra várhatóan közel 440 milliárd dollárra nő. A CAGR tehát 20%-os. Jelenleg Európa a napenergia és a napenergia-technológiák legnagyobb régiója és felhasználója, de Ázsia gyorsan növekszik, és hatalmas bővülés előtt áll.

SolarEdge Technologies $SEDG+1.5%

A SolarEdge Technologies olyan teljesítményoptimalizálókat és invertereket gyárt, amelyeket a napenergia villamos energiává alakítására használnak. Alkatrészei javították azt a módot, ahogyan a napelemek a nap által termelt egyenáramot az elektromos hálózatban használt váltakozó árammá alakítják. A SolarEdge teljesítményoptimalizálóit használó rendszer minimális hatékonyságveszteség mellett kevesebbe kerül, mint egy olyan rendszer, amely például az Enphase Energy által gyártott mikroinvertert használ.

SEDG
$49.27 $0.71 +1.46%

Capital Structure

Market Cap
2.78B
Enterpr. Val.
3.34B
Revenue
2.24B
Shares Out.
57.30M
Debt/Capital
0.22
FCF Yield
-20.36%

Valuation / Dividends

P/E
-10.14
EPS
-4.79
P/S
1.26
P/B
1.26
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-9.01%
ROE
-10.82%
ROA
-6.27%
Gross
17.11%
Operating
-11.93%
Net Profit
-11.68%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A SolarEdge az alacsony költségű teljesítményoptimalizátorok gyártására való összpontosítása lehetővé tette, hogy piaci részesedést szerezzen a versenytársaktól, mivel a napenergia-fejlesztők a költségekre összpontosítanak. A vállalat emellett pénzt fektetett be az energiatárolás és -kezelés, valamint az intelligens modulok terén új termékek beszerzésébe és fejlesztésébe, amelyek segítségével növelni tudja az egy telepítésre jutó átlagos bevételt.

A SolarEdge erős mérlege rugalmasságot biztosít ahhoz is, hogy az intelligens energiapiac más szegmenseiben is terjeszkedjen. A vállalat befektetéseket és felvásárlásokat hajtott végre a tárolás, az elektromos járművek (EV) töltése, az akkumulátorok, a szünetmentes áramellátó rendszerek (UPS), az EV-meghajtások és a hálózati szolgáltatási megoldások területén. Ezek a kezdeményezések felgyorsíthatják a növekedést az elkövetkező években, és sikerre vezethetik a SolarEdge-et, amely igyekszik kihasználni a gyorsan növekvő tiszta energiaágazat előnyeit.

Ez a szereplő kétségtelenül rendkívül erős. Csak éppen az, ahogyan a befektetők bíznak benne, teljesen hihetetlen. A P/E majdnem 200! Tehát személy szerint én mindenképpen figyelném a vállalatot, de várnék egy elfogadhatóbb értékelésre, mielőtt befektetnék. És ez jelentős.

Kíváncsi vagyok a véleményedre - te befektetnél egy ilyen erős szereplőbe az abszolút őrült számok ellenére, mert hiszel benne?

Altus Power $AMPS+2.0%

Az egyik potenciális kockázat, amit figyelembe kell venni, a szabályozási környezet. A megújulóenergia-iparág nagymértékben függ a kormányzati politikáktól és szabályozásoktól, és ezen politikák bármilyen változása jelentős hatással lehet a vállalat működésére és nyereségességére. Ezen túlmenően a vállalat egy rendkívül versenyképes iparágban tevékenykedik, és a versenykörnyezet változásai befolyásolhatják képességét a további növekedésre és a piaci részesedés megtartására.

Az Altus Power egy megújuló energiával foglalkozó vállalat, amely napenergia-projektek fejlesztésére, építésére és üzemeltetésére szakosodott. A Társaság szerte az Egyesült Államokban található projektek diverzifikált portfóliójával rendelkezik, és már többször nyújtott magas színvonalú és költséghatékony napenergia-megoldásokat ügyfeleinek.

AMPS
$4.02 $0.08 +2.03%

Capital Structure

Market Cap
629.91M
Enterpr. Val.
1.96B
Revenue
166.44M
Shares Out.
159.88M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
-10.12%

Valuation / Dividends

P/E
-78.80
EPS
-0.05
P/S
3.78
P/B
1.37
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
1.30%
ROE
-1.62%
ROA
-0.33%
Gross
60.18%
Operating
12.15%
Net Profit
-4.42%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Az AMPS elsődleges célja a tiszta energia ökoszisztéma létrehozása és a tiszta energiára való áttérés támogatása amerikai ügyfelei számára, miközben elősegíti a vállalati ESG célok elfogadását. A vállalat nagyméretű tetőtéri, földi és autóbeálló fotovoltaikus és energiatároló rendszerek, valamint elektromos járműtöltő létesítmények feltalálója, tulajdonosa és üzemeltetője, amelyek kereskedelmi és ipari ügyfeleket, valamint közszférabeli és közösségi ügyfeleket szolgálnak ki. Alapvetően nem csinálnak mást, mint eladják az e rendszerek által termelt energiát, és közvetlenül az épületekben élő embereknek küldik, akik mindkét féllel szerződésben állnak.

Az Altus nem annyira ismert vagy nagy szereplő, de az elemzők úgy vélik, hogy egyedülálló technológiáinak és a villamos energia iránti növekvő (és különösen a megújuló forrásokból származó) keresletnek köszönhetően növekedni fog, ami ismét az Altus hasznára válik.

Ki az Ön kedvence a napenergia-ágazatban?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.