S&P 500 ^GSPC 5,308.96 +0.11%
Nvidia NVDA $949.83 +2.71%
Tesla TSLA $174.68 -1.57%
Microsoft MSFT $424.47 +1.01%
Apple AAPL $191.16 +0.68%
Alphabet GOOG $178.47 +0.67%
Meta META $468.85 -0.65%
Amazon AMZN $183.70 -0.54%

Sončna energija vlada svetu. In ti dve delnici bi lahko vladali temu sektorju. Ali ne?

Mladen Rudonja
26. 4. 2023
5 min read

Solarni sektor in njegovi predstavniki so razumljivo pod drobnogledom vlagateljev, ki so začutili priložnost. Toda kako najti pravega igralca? To je težko, vendar si lahko skupaj ogledamo vsaj dve priljubljeni izbiri za vlagatelje v tem sektorju.

Sončne tehnologije si začenjajo jemati vse večji kos energetske pogače.

Preden predstavimo sami podjetji, se je treba osredotočiti na razumevanje samega sektorja. Ali je še prepozno, da bi skočili na voz?

Sektor sončne energije

Sektor sončne energije se sooča z več pomembnimi izzivi. Prvi je odvisnost od državnih spodbud in subvencij, kot so davčne olajšave, da bi ostali konkurenčni. Ko bodo te spodbude prenehale veljati, se lahko rast solarne industrije močno upočasni. Druga past je, da so začetni stroški solarnih panelov visoki, zato lahko traja več let, da se povrnejo. Tudi stroški shranjevanja energije še naprej omejujejo širitev sončne energije.

Kljub temu je sektor sončne energije zelo privlačen in potencialen. Povpraševanje po sončni energiji vztrajno narašča, k čemur pripomore tudi politična zavezanost prehodu na obnovljive vire energije. Tehnološki napredek na področju panelov, shranjevanja in drugih področij pomaga zmanjševati stroške in povečevati učinkovitost. Poleg tega je sončna energija v primerjavi s fosilnimi gorivi zelo razširjena, obnovljiva in ne onesnažuje okolja.

Razvoj sončne energije ustvarja tudi pomembne gospodarske priložnosti, vključno z novimi delovnimi mesti v proizvodnji, razvoju projektov in drugih storitvah. Sončna energija z odpravljanjem uporabe fosilnih goriv povečuje tudi energetsko varnost in odpornost. Skupaj z drugimi obnovljivimi viri lahko sončna energija pripomore k prehodu na bolj trajnostni sistem delovanja in energije.

Pričakuje se, da se bo ta sektor do leta 2030 povečal s sedanjih 100 milijard dolarjev na skoraj 440 milijard dolarjev. CAGR je torej 20-odstotna. Evropa je trenutno največja regija in uporabnica sončne energije in njenih tehnologij, vendar Azija hitro raste in je pripravljena na veliko širitev.

SolarEdge Technologies $SEDG+0.5%

Podjetje SolarEdge Technologies proizvaja optimizatorje moči in inverterje, ki se uporabljajo za pretvorbo sončne energije v električno. Njegovi sestavni deli so izboljšali način, kako sončni kolektorji pretvarjajo enosmerni tok, ki ga proizvaja sonce, v izmenični tok, ki se uporablja v električnem omrežju. Sistem, ki uporablja optimizatorje moči SolarEdge, bo stal manj kot sistem, ki uporablja mikroinverterje, na primer Enphase Energy, z minimalno izgubo učinkovitosti.

SEDG
$48.65 $0.24 +0.50%

Capital Structure

Market Cap
2.77B
Enterpr. Val.
3.42B
Revenue
2.24B
Shares Out.
57.30M
Debt/Capital
0.22
FCF Yield
-19.76%

Valuation / Dividends

P/E
-10.52
EPS
-4.60
P/S
1.30
P/B
1.29
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-9.01%
ROE
-10.82%
ROA
-6.27%
Gross
17.11%
Operating
-11.93%
Net Profit
-11.68%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Podjetje SolarEdge se je osredotočilo na proizvodnjo poceni optimizatorjev moči, kar mu je omogočilo, da je pridobilo tržni delež pred konkurenti, saj se razvijalci sončnih elektrarn osredotočajo na stroške. Podjetje je vložilo denar tudi v nakup in razvoj novih izdelkov za shranjevanje in upravljanje energije ter pametnih modulov, ki mu bodo pomagali povečati povprečni prihodek na napravo.

Močna bilanca stanja podjetju SolarEdge omogoča tudi prožnost pri širitvi na druge segmente trga pametne energije. Podjetje je izvedlo naložbe in prevzeme na področju shranjevanja, polnjenja električnih vozil (EV), baterij, sistemov neprekinjenega napajanja (UPS), pogonov za EV in rešitev za omrežne storitve. Te pobude bi lahko v prihodnjih letih pospešile njegovo rast in podjetju SolarEdge omogočile uspeh, saj želi izkoristiti prednosti hitro rastočega sektorja čiste energije.

Ta igralec je nedvomno izjemno močan. Le da je način, na katerega mu vlagatelji zaupajo, popolnoma neverjeten. P/E je skoraj 200! Zato bi osebno vsekakor spremljal to podjetje, vendar bi pred naložbo počakal na bolj razumno vrednotenje. In to je pomembno.

Zanima me vaše mnenje - ali bi kljub popolnoma norim številkam investirali v tako močnega igralca, ker vanj verjamete?

Altus Power $AMPS-1.2%

Eno od možnih tveganj, ki jih je treba upoštevati, je regulativno okolje. Industrija obnovljivih virov energije je v veliki meri odvisna od vladnih politik in predpisov, kakršne koli spremembe teh politik pa bi lahko pomembno vplivale na poslovanje in dobičkonosnost podjetja. Poleg tega družba posluje v zelo konkurenčni panogi in na njeno sposobnost nadaljnje rasti in ohranjanja tržnega deleža bi lahko vplivale spremembe v konkurenčnem okolju.

Družba Altus Power je podjetje za obnovljive vire energije, ki je specializirano za razvoj, gradnjo in upravljanje projektov za pridobivanje sončne energije. Družba ima raznolik portfelj projektov, ki se nahajajo po vseh Združenih državah Amerike, in ima izkušnje z zagotavljanjem visokokakovostnih in stroškovno učinkovitih solarnih rešitev svojim strankam.

AMPS
$3.82 -$0.04 -1.17%

Capital Structure

Market Cap
617.12M
Enterpr. Val.
1.98B
Revenue
166.44M
Shares Out.
159.88M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
-9.78%

Valuation / Dividends

P/E
-77.20
EPS
-0.05
P/S
3.92
P/B
1.42
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
1.30%
ROE
-1.62%
ROA
-0.33%
Gross
60.18%
Operating
12.15%
Net Profit
-4.42%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Glavni cilj družbe AMPS je ustvariti ekosistem čiste energije in podpirati prehod na čisto energijo za svoje stranke v ZDA, hkrati pa olajšati sprejemanje korporativnih ciljev ESG. Podjetje je izumitelj, lastnik in upravljavec obsežnih strešnih, zemeljskih in nadstrešnih fotonapetostnih sistemov in sistemov za shranjevanje energije skupaj z napravami za polnjenje električnih vozil , ki služijo komercialnim in industrijskim strankam ter strankam iz javnega sektorja in skupnosti. V bistvu vse, kar počnejo, je, da prodajajo energijo, proizvedeno iz teh sistemov, in jo pošiljajo neposredno ljudem, ki živijo v stavbah, ki so pogodbeno vezane na obe strani.

Podjetje Altus ni tako znano ali velik igralec, vendar analitiki menijo, da bo zaradi svojih edinstvenih tehnologij in vse večjega povpraševanja po električni energiji (zlasti iz obnovljivih virov) raslo, kar bo spet koristilo podjetju Altus.

Kdo je vaš favorit v sektorju sončne energije?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.