S&P 500 ^GSPC 5,312.28 +0.08%
Tesla TSLA $178.78 +2.19%
Microsoft MSFT $432.32 +1.64%
Amazon AMZN $181.80 -0.95%
Meta META $465.07 -0.80%
Apple AAPL $192.25 +0.63%
Alphabet GOOG $179.00 +0.30%
Nvidia NVDA $947.80 +0.00%

Luxus Vegasban: Red Rock Resorts, sikerrel járhat egy kisebb szereplő az erős versenytársak mezőnyében?

Bertalan Görög
26. 4. 2023
8 min read

A Red Rock Resorts luxus kaszinók és üdülőhelyek üzemeltetője Las Vegasban. A vállalat a helyi középkategóriás piacra összpontosít, ahol a minőségi szolgáltatásoknak és a vásárlói hűségnek köszönhetően erős pozíciót épített ki. És annak ellenére, hogy a szektor egyik kevésbé ismert és kisebb szereplője, jobb árrésekkel tudja lenyűgözni a befektetőket.

A Red Rock Resorts egy amerikai vállalat, amely kaszinókat és szórakoztató létesítményeket üzemeltet, főként a nevadai Las Vegasban. Tíz kaszinóközpont tulajdonosa és üzemeltetője, amelyek közül a leghíresebbek a Red Rock Casino Resort és a Green Valley Ranch.

A vállalat a helyi Las Vegas-i piacra összpontosít, és az ottani kereskedelmi kaszinókban mintegy 15%-os piaci részesedéssel rendelkezik, és az MGM Resorts és a Caesars Entertainment után a harmadik legnagyobb szereplő Las Vegasban.

Érdekesség, hogy a Red Rock Resorts az egyetlen tőzsdén jegyzett kaszinóüzemeltető, amelynek székhelye Las Vegasban van. A versenytársak (MGM, Caesars) nagyobb multinacionális vállalatok. Az RRR tehát egy kizárólag a Las Vegas-i piacra összpontosító tiszta piaci szereplő.

A Red Rock Resorts elsősorban kaszinóinak minőségéről és a középosztálybeli ügyfelek kiszolgálásáról ismert. Az üdülőhelyek modernebbek és fényűzőbbek, mint az átlagos Las Vegas-i üdülőhelyek. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek hűségére, és nagyvonalú bónuszokat biztosít hűségprogramjaiban.

A jövőben a vállalat azt tervezi, hogy tovább bővíti és korszerűsíti üdülőhelyeit. Meg akarja erősíteni pozícióját a turisták és a középosztály számára kialakított prémium kaszinók piacán. Lehetőségeket lát a sportfogadásban is, amelyet Nevadában legalizáltak. A legfontosabb versenyelőnyök közé tartozik a márka, a szolgáltatás minősége, az ügyfélhűség és a Las Vegas-i hazai piacon szerzett tapasztalat. Másrészt kockázatot jelent az erős verseny és a Las Vegas-i gazdaság teljesítményétől való függés, amely az utóbbi időben gyenge ütemben növekszik.

RRR
$50.78 -$0.48 -0.95%

Pénzügyek

A vállalat bevételei növekednek, az elmúlt 4 évben 40%-kal nőttek. A legnagyobb növekedést a kaszinók működési bevételei (játék és étkezés) jelentették, amelyek az összes bevétel mintegy 75%-át teszik ki. Az RRR elsősorban kisebb kaszinók felvásárlásával és szerves növekedéssel tudta növelni bevételeit.

A kiadásokat tekintve a legnagyobb kiadási tétel a működési költségek (a bevétel 30%-a), amelyeket az elmúlt években nem sikerült jelentősen csökkenteni, ami kissé leszorítja a haszonkulcsokat. A kaszinóüzletág költségigényes.

Nyereségesség: a működési árrés enyhén 36%-ra nőtt, a nettó árrés stabilan 12% körüli. A vállalat jövedelmezőségét azonban befolyásolták a közelmúltbeli felvásárlások és a kapacitásfejlesztésbe történő beruházások, és 2020-ban a koronavírusválság miatt csökkent a jövedelmezőség. Az adósság (3,9x adósság/EBITDA) számomra meglehetősen magas.

A nettó nyereség azonban 2021-ről 2022-re csökkent, aminek oka a halasztott adókötelezettség becslésének változása, ami miatt a vállalat 2021-ben magasabb jövedelemadót fizetett. Ennek ellenére a vállalat tisztességesen teljesített a versenytársaihoz képest az elmúlt években.

Mérleg

A Red Rock Resorts összes eszköze viszonylag stabil. Éves szinten mérsékelten, 5% körüli ütemben növekednek. A 2020-as évben csökkenés következik be az alkalmazottak elbocsátása és a kovidensek miatti bezárások miatt. Azóta a vagyon ismét növekszik.

A forrásoldalon a hosszú lejáratú kötelezettségek, főként kötvények és hitelek dominálnak. A teljes adósságállomány közel 3 milliárd USD-t tesz ki, és a kötelezettségek 90%-át teszi ki. Ez az arány magasabb, de az üzlet jellegét tekintve még mindig kezelhető. Az adósság egy részét a minisztériumok hosszú lejáratú eszközei fedezik, ami jelentős.

Másrészt a saját tőke csökkenő tendenciát mutat a részvény-visszavásárlások miatt. A saját tőke 2020-ban több mint 50%-kal, mindössze 32 millió dollárra csökkent, de azóta részben helyreállt, és elérte az 50 millió dollárt. Így a csökkenés ellenére a vállalat tőkeszerkezete viszonylag konzervatív marad.

A vállalat az elmúlt években nagymértékben beruházott üdülőhelyeibe, ami a befektetett eszközök magas arányában, valamint a magas értékcsökkenési leírásban tükröződik. A tárgyi eszközök az eszközök közel 90%-át teszik ki.

Összességében a magas adósságállomány és a csökkenő saját tőke ellenére a Red Rock Resorts pénzügyi helyzete stabil. A befektetett eszközök és a hosszú lejáratú kötelezettségek magas aránya azt jelzi, hogy az adósság nagy részét az üdülőhelyek értéke fedezi.

Pénzforgalom

A Red Rock Resorts stabil, évi 500-600 millió USD körüli működési cash flow-t termel, amely fedezi a kamatköltségeket, az adókat és bizonyos tőkekiadásokat. A szabad cash flow azonban a beruházások és a finanszírozás jelentős ingadozásai miatt igen változékony.

A beruházási cash flow-t főként az üdülőhelyek magas beruházási kiadásai befolyásolják, amelyek évente 400-500 millió USD-t tesznek ki. 2019-ben és 2020-ban a beruházások meghaladták a működési cash flow-t, de a helyzet 2021-ben az új kötvények kibocsátása miatt megfordult.

2019-2020-ban a vállalat mintegy 1,8 milliárd USD értékben bocsátott ki kötvényeket a meglévő adósságok visszafizetésére és a világjárvány alatti működési szükségletek finanszírozására.

Ennek eredményeképpen az időszak végi készpénzállomány jelentősen csökkent, de 2021-ben részben helyreállt, 117 millió USD-ra. A volatilitás ellenére a vállalat likviditása továbbra is szilárd szinten áll.

A saját részvények 142 millió USD értékű visszavásárlása 2021-ben tovább csökkentette a pénzforgalmat. Ez a részvényeseknek történő kifizetés az osztalékkal együtt jelentős pénzkiáramlást jelent.

Összességében a Red Rock Resorts pénzforgalmát elsősorban az üzletág magas tőkeintenzitása befolyásolja. Míg a működési cash flow fedezi a szokásos működési szükségleteket, a szabad cash flow-t jelentősen befolyásolják az üdülőhelyi beruházások és a tőkeműveletek. Amíg a vállalat képes fenntartani a szilárd működési eredményeket és mérsékelt beruházásokat, a szabad cash flow-nak fokozatosan növekednie kell.

RRR
$50.78 -$0.48 -0.95%
Capital Structure
Market Cap
3.1B
Enterpr. Val.
6.4B
Valuation
P/E
17.9
P/S
1.7
Dividends
Yield
3.9%
Payout
52.9%

Capital Structure

Market Cap
3.06B
Enterpr. Val.
6.38B
Revenue
1.78B
Shares Out.
59.60M
Debt/Capital
0.96
FCF Yield
-4.67%

Valuation / Dividends

P/E
17.86
EPS
2.87
P/S
1.72
P/B
22.33
Div. Yield
3.89%
Div. Payout
52.93%

Capital Eff. / Margins

ROIC
14.93%
ROE
168.57%
ROA
5.58%
Gross
62.47%
Operating
32.42%
Net Profit
12.49%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Az RRRR részvényeivel 16,24-es P/E árfolyamon kereskednek, ami valamivel az iparági átlag alatt van. A jövő évi P/E árfolyam 19,16. A részvény így a történelmi sávjának magasabb oldalán van, de még mindig vonzóan értékelt ezen az alapon, figyelembe véve a vállalat növekedési potenciálját és a gazdasági ciklusnak való ellenállását.

A vállalat stabil, 2,14%-os osztalékot fizet, 28%-os egészséges kifizetési arány mellett. Az RRR viszonylag konzervatív tőkeszerkezetet tart fenn, a versenytársakhoz képest viszonylag alacsony adóssággal.

Összességében úgy vélem, hogy az RRR a szektor jobbik felében van (és versenytársaival ellentétben osztalékot fizet), további növekedési potenciállal. A vállalat stabil cash flow-t termel és jól pozícionált a piacon.

Elemzők előrejelzései

A Red Rock Resorts Inc. 12 hónapos árfolyam-előrejelzését adó 11 elemző medián célértéke 51,00, a magas becslés 55,00, az alacsony becslés 42,00. A medián becslés +9,14%-os emelkedést jelent a legutóbbi 46,73-as árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.