S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

A JP Morgan szerint az olajárak emelkedése előtt állunk. Mikor fog ez bekövetkezni? Hogyan profitálhatnak belőle a…

Bandi Császár
26. 4. 2023
5 min read

Az elmúlt évben az olajárak gyors emelkedésének lehettünk tanúi, és ebből az emelkedésből az összes olajipari vállalat profitált. De semmiképpen sem szabad eladni ezeket a részvényeket. Sőt, a JP Morgan szerint újabb potenciális olajár-emelkedés állhat előttünk.

A történelmi adatok azt mutatják, hogy 1988 óta a Fed kamatemeléseit a Brent nyersolaj árának átlagosan 9%-os emelkedése követte. A májusban várható Fed kamatemelés és az azt követő szünet miatt a JPMorgan elemzői úgy vélik, hogy az olajárak emelkedni fognak. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a befektetők milyen módon profitálhatnak ebből a helyzetből.

A fő következtetés: ha a Fed hamarosan szünetelteti kamatemelési kampányát, akkor a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az olaj jól fog teljesíteni.

A JPMorgan előrejelzése szerint a Brent nyersolaj ára a negyedik negyedévben hordónként 94 dollárra emelkedik, ami 9,5%-os emelkedés a jelenlegi szinthez képest. A piacok arra számítanak, hogy a Fed májusban további 25 bázisponttal emeli a kamatokat az 5-5,25%-os célsávba. Ha ez megvalósul, a kamatlábak és az olajárak közötti történelmi korreláció lehetőséget jelenthet a befektetők számára.

Ha azonban az USA csak enyhe recessziót tapasztal, vagy puhán landol, máris kialakulhat egy új bikapiac.

A múltban a 2000-es, 2006-os és 2018-as Fed-szüneteket követően az olajárak végül negatív tartományba kerültek, amit recesszió követett. A JPMorgan előrejelzése szerint egy enyhe recesszió vagy puha landolás egy új bikapiac kialakulásához vezethet az olajban. Az elemzők 2023 végén vagy 2024-ben várnak recessziót, 2023-ban pedig 4% körüli inflációt.

Az olajkereslet az elemzők szerint rugalmas maradhat, mivel az üzemanyagigények továbbra is magasak maradnak, és az amerikai kereskedelmi nyersolajkészletek csökkenni kezdenek.

Hogyan profitálhatnak ebből a befektetők?

Az olajárak emelkedéséből többféleképpen is lehet profitálni. Gyakorlatilag ugyanannyi, mint tavaly. Így azok, akik nem adták el olajkészleteiket, további nyereséget láthatnak. De foglaljuk össze a lehetőségeket.

  • Befektetés energetikai vállalatokba: A befektetők megfontolhatják, hogy olyan energetikai vállalatok részvényeibe fektessenek, amelyek az olajkitermelésre és -elosztásra összpontosítanak. Ezek a vállalatok az olajárak emelkedése miatt megnövekedett nyereséget élvezhetnek. Ilyen vállalatok például az Exxon Mobil $XOM+0.3%, Chevron $CVX+0.9%, Occidental petroleum $OXY+0.1%.

Az ilyen vállalatokba való befektetés vonzó lehet erős piaci pozíciójuk, stabil cash flow-termelő képességük és osztalékfizetési múltjuk miatt. Befektetés előtt azonban fontos alapos kutatást végezni, és figyelembe venni az egyes részvényekkel kapcsolatos kockázatokat.

  • Befektetés olaj ETF-ekbe: Egy alternatív lehetőség az olaj ETF-ekbe (Exchange Traded Funds) való befektetés, amelyek egy kosárnyi energiaipari vállalat teljesítményét vagy magának az olajnak az árát követik. Ez a stratégia lehetővé teszi a diverzifikációt, és csökkenti az egyes részvényekbe való befektetéssel járó kockázatot. Az olaj ETF-ekre példa az Energy Select Sector SPDR Fund $XLE+0.3%, iShares Global Energy ETF $IXC+0.2%.

Az ezekbe az alapokba történő befektetéssel az energiaágazatba való kitettséget lehet biztosítani anélkül, hogy egyedi részvényeket kellene birtokolni.

  • Befektetés alternatív energiaforrásokba: Hosszú távon az emelkedő olajárak hozzájárulhatnak az olyan alternatív energiaforrások iránti fokozott érdeklődéshez, mint a napenergia, a szél és az elektromos mobilitás. A befektetők fontolóra vehetik, hogy olyan vállalatokba fektessenek be ezekben az ágazatokban, amelyek profitálhatnak a tisztább energiaforrások iránti növekvő keresletből. Ilyen vállalatok például a NextEra Energy $NEE+2.0%, a Vestas Wind Systems és a First Solar $FSLR-0.5%.

Az e vállalatokba történő befektetések diverzifikációt és hosszú távú növekedési potenciált biztosíthatnak, tekintettel a fenntartható energiamegoldások iránti kereslet várható növekedésére.

Energetikai vállalatokba, olaj ETF-ekbe és alternatív energiaforrásokba történő befektetéskor fontos figyelembe venni az olajárak ingadozásával és a geopolitikai eseményekkel kapcsolatos kockázatokat. Az egyik legfontosabb dolog, amit a befektetőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az energiaszektor nemcsak a ciklikus változásoknak, hanem az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való átállással kapcsolatos strukturális változásoknak is ki van téve.

Összefoglalva, az olajpiac jelenlegi helyzete és a Fed várható kamatemelése potenciális lehetőségeket kínál azon befektetők számára, akik hajlandóak és képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra, és profitálni az energetikai vállalatokba, olaj ETF-ekbe és alternatív energiaforrásokba történő befektetésekből.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.