S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Po podatkih banke JP Morgan se soočamo z rastjo cen nafte. Kdaj se bo to zgodilo? Kako lahko vlagatelji pridobijo?

Dragoslav Golob
26. 4. 2023
4 min read

V zadnjem letu smo bili priča hitremu dvigu cen nafte, od česar so imela koristi vsa podjetja, povezana z nafto. Vendar teh delnic vsekakor ne smete prodati. Po podatkih banke JP Morgan je namreč pred nami morda še en potencialni skok cen nafte.

Zgodovinski podatki kažejo, da je od leta 1988 zvišanju obrestnih mer Fed sledilo povprečno 9-odstotno zvišanje cene surove nafte Brent. Analitiki banke JPMorgan menijo, da se bodo cene nafte ob pričakovanem majskem zvišanju obrestnih mer FED-a in kasnejšem premoru še zvišale. V tem članku si bomo ogledali, kako lahko vlagatelji izkoristijo te razmere.

Glavna ugotovitev: če bo Fed kmalu prekinil kampanjo za dvig obrestnih mer, je najverjetnejši scenarij, da se bo nafti dobro godilo.

Organizacija JPMorgan napoveduje, da se bo cena surove nafte Brent v četrtem četrtletju zvišala na 94 dolarjev za sod, kar je 9,5 % več od sedanje ravni. Trgi pričakujejo, da bo Fed maja zvišal obrestne mere še za 25 bazičnih točk na ciljni razpon 5-5,25 %. Če se bo to uresničilo, bi zgodovinska korelacija med obrestnimi merami in cenami nafte lahko pomenila priložnost za vlagatelje.

Če pa bodo ZDA doživele le blago recesijo ali pa bodo pristale mehko, se bo morda že oblikoval nov bikovski trg.

V preteklosti so cene nafte po premorih Fed v letih 2000, 2006 in 2018 sčasoma prešle v negativno območje, čemur so sledile recesije. Družba JPMorgan napoveduje, da lahko blaga recesija ali mehak pristanek privedeta do oblikovanja novega bikovskega trga nafte. Analitiki pričakujejo, da bo recesija nastopila konec leta 2023 ali leta 2024, inflacija pa bo leta 2023 znašala okoli 4 %.

Analitiki menijo, da bi moralo povpraševanje po nafti ostati odporno, saj bodo potrebe po gorivu še naprej povečane, komercialne zaloge surove nafte v ZDA pa se bodo začele zmanjševati.

Kako lahko vlagatelji izkoristijo to?

Obstaja več načinov, kako izkoristiti rast cen nafte. Cena nafte je praktično enaka kot lani. Tisti, ki svojih zalog nafte še niso prodali, bodo morda še naprej rasli. Vendar pa si na kratko predstavimo možnosti.

  • Naložbe v energetska podjetja: vlagatelji lahko razmislijo o naložbah v delnice energetskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in distribucijo nafte. Ta podjetja lahko zaradi rasti cen nafte uživajo večje dobičke. Primeri takšnih podjetij so Exxon Mobil $XOM+0.1%, Chevron $CVX+0.5%, Occidental petroleum $OXY+0.0%.

Naložbe v ta podjetja so lahko privlačne zaradi njihovega močnega tržnega položaja, sposobnosti ustvarjanja stabilnega denarnega toka in zgodovine izplačevanja dividend. Vendar je pred vlaganjem treba opraviti temeljito raziskavo in upoštevati tveganja, povezana z vsako delnico.

  • Naložbe v naftne ETF-je: Druga možnost je naložba v naftne ETF-je (Exchange Traded Funds), ki sledijo uspešnosti košarice energetskih podjetij ali sami ceni nafte. Ta strategija omogoča razpršitev in zmanjšuje tveganje, povezano z naložbami v posamezne delnice. Primeri naftnih ETF-ov so Energy Select Sector SPDR Fund $XLE+0.1%, iShares Global Energy ETF $IXC+0.4%.

Vlaganje v te sklade lahko zagotovi izpostavljenost energetskemu sektorju, ne da bi morali imeti v lasti posamezne delnice.

  • Naložbe v alternativne vire energije: dolgoročno lahko rast cen nafte prispeva k večjemu zanimanju za alternativne vire energije, kot so sončna in vetrna energija ter električna mobilnost. Vlagatelji lahko razmislijo o naložbah v podjetja v teh sektorjih, ki imajo lahko koristi od naraščajočega povpraševanja po čistejših virih energije. Primeri takšnih podjetij so NextEra Energy $NEE+1.7%, Vestas Wind Systems in First Solar $FSLR+10.8%.

Naložbe v ta podjetja lahko glede na pričakovano povečanje povpraševanja po trajnostnih energetskih rešitvah zagotovijo diverzifikacijo in potencial dolgoročne rasti.

Pri naložbah v energetska podjetja, naftne ETF-je in alternativne vire energije je treba upoštevati tveganja, povezana z nihanjem cen nafte in geopolitičnimi dogodki. Ena od ključnih stvari, ki jih morajo vlagatelji upoštevati, je, da energetski sektor ni izpostavljen le cikličnim spremembam, temveč tudi strukturnim spremembam, povezanim s prehodom na nizkoogljične vire energije.

Skratka, trenutne razmere na naftnem trgu in pričakovano zvišanje obrestnih mer FED-a predstavljajo potencialne priložnosti za vlagatelje, ki so se pripravljeni in sposobni hitro odzvati na spremembe na trgu ter ustvariti dobiček z naložbami v energetska podjetja, naftne ETF-je in alternativne vire energije.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.