S&P 500 ^GSPC 5,311.85 +0.13%
Nvidia NVDA $1,135.64 +6.66%
Tesla TSLA $177.15 -1.17%
Alphabet GOOG $178.05 +0.98%
Apple AAPL $191.43 +0.76%
Microsoft MSFT $428.87 -0.30%
Amazon AMZN $180.92 +0.09%
Meta META $477.89 -0.07%

Analistul Petr Lajsek: O altă bulă, cea a inteligenței artificiale, ar putea să apară pe piețe

dalcasandu
26. 4. 2023
15 min read

Există o nouă tendință care predomină pe piețe, boom-ul IA, pe care se concentrează analistul Petr Lajsek, care mi-a explicat motivele pentru care am putea avea de-a face cu o bulă a IA.

Vă voi ruga să faceți o scurtă introducere pentru comunitatea noastră de investitori, deoarece acesta este primul interviu cu dumneavoastră pentru site-ul nostru.

Bună ziua, în primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru că ați solicitat acest interviu. Urmăresc Bulios de mult timp și mă bucur să văd cum ați reușit să vă dezvoltați. Sunt pe piețele financiare din 2014, mai întâi am început prin a tranzacționa forex conform analizei tehnice, apoi treptat am început să investesc și în acțiuni și ETF-uri. Sunt analist senior la brokerul Purple Trading. Ne putem lăuda că clienții noștri sunt printre cei mai profitabili din UE pe termen lung. Drept urmare, în 2021 și 2022 am fost numiți printre primii 3 brokeri din Republica Cehă, Slovacia și Polonia.

Ați scris recent pe Twitter: "Se apropie o bulă de inteligență artificială?". Acest gând mi-a trecut și mie prin minte în ultima vreme, ați putea să ne spuneți ceva despre el?

Da, voi recomanda cu siguranță cititorilor să îmi urmărească twitter-ul @petrlajsek. În primul rând, aș dori să menționez că sunt foarte surprins de rapiditatea cu care este adoptată IA. Lansarea ChatGPT pare să fi dat startul unei revoluții uriașe în acest domeniu și tot mai multe persoane și companii sunt interesate de acest domeniu. Cantitatea de instrumente noi crește ca ciupercile după ploaie și probabil că se formează deja o anumită bulă pe piețele bursiere și în rândul startup-urilor. Postarea mea de pe Twitter se referea la cât de ușor este să obții investiții inițiale din partea fondurilor de capital de risc dacă te ocupi de IA. Trebuie doar să pui pe LinkedIn că ai renunțat la Stanford, ai studiat IT și acum înființezi o companie de inteligență artificială. Apoi, ofertele de la fonduri curg... Toate acestea au fost hiperbole, bineînțeles, dar s-ar putea să existe ceva adevăr în ele.

AI
$24.11 $0.07 +0.29%

Mai mult, acțiunile companiilor care adaugă "AI" la numele lor cunosc un boom uriaș. Un exemplu "strălucitor" este C3.ai $AI+0.3%, o companie care creează software de inteligență artificială. Acțiunile sale au crescut cu peste 100% de la începutul anului, iar vârful a fost chiar mai mare de 300%. Alte acțiuni în plină ascensiune din lumea inteligenței artificiale includ SoundHound AI $SOUN-2.2%, BigBear AI $BBAI+0.3% și GuardForce AI $GFAI-2.3%. De asemenea, vor fi populare companiile care reușesc să facă economii semnificative de costuri prin intermediul AI, cum ar fi Buzzfeed $BZFD+3.9%. Până acum, acest lucru amintește de o frenezie similară din timpul celor mai mari zile de glorie ale Wall Street Bets. Este foarte posibil ca în spatele acestui lucru să se afle un pont similar al investitorilor.

"Este foarte posibil, totuși, să avem o altă bulă care să apară pe piețe."

Ar putea bula IA să alimenteze interesul uriaș al investitorilor care vor să fie investiți cu orice preț în acest sector?

Absolut, marile bule bursiere au, în general, 5 faze importante. Prima este un eveniment care provoacă o revoluție - cum ar fi internetul în bula dotcom, CDO-urile în marea criză financiară. Următoarea este mediatizarea acelei revoluții, urmată de FOMO în rândul investitorilor care doresc să achiziționeze acțiuni ieftine înainte ca acestea să devină, să zicem, următorul Alphabet $GOOGL+0.9%. Penultima fază este pierderea raționalității - evaluări galopante ale companiilor care "doar se freacă" de acea revoluție. Ultima este colapsul inevitabil.

În ce etapă credeți că ne aflăm acum? Revoluția este abia la început sau suntem deja în fazele 2 și 3?

Poate că ne aflăm în toate fazele în același timp. Momentul în care companiile de inteligență artificială încep să prolifereze printre reclamele de la Super Bowl ar putea fi un indicator destul de interesant. Atunci poate că este timpul să ne punem picioarele pe umeri. Implementarea AI în companii precum Microsoft $MSFT-0.3%, Alphabet $GOOGL+0.9% și Amazon $AMZN+0.1% este cu siguranță un mare avantaj și le-ar putea ajuta să prospere pentru restul secolului. Dezvoltarea IA poate fi "jucată" și prin intermediul producătorilor de cipuri precum Nvidia $NVDA+6.7%, care va fi esențială pentru dezvoltarea industriei. Cu toate acestea, aș fi foarte precaut cu companiile mai puțin cunoscute care au adăugat recent AI la numele lor sau care tocmai au intrat pe piețe prin, să zicem, SPAC-uri. Și, după părerea mea, vor fi multe dintre ele foarte curând. Este posibil să existe chiar și unele ETF-uri tematice axate exclusiv pe IA. Pentru multe companii, din păcate, nu există nici măcar suficiente informații pentru o diligență adecvată. Așadar, este mai bine să alocați o parte mai mică de capital pentru așa ceva și să o tratați mai degrabă ca pe o pură speculație.

Vedeți similitudini în această privință care să fi precedat, de exemplu, bula dotcom?

Da și nu. Bula dotcom a fost destul de specifică, la acea vreme, practic toate companiile care se aflau pe internet creșteau masiv. Companiile de tehnologie cu adevărat mari și profitabile erau ca o grămadă de sarmale pe atunci. Giganți precum Google și Amazon erau încă la început. Companii precum Facebook nici măcar nu existau atunci. Astfel, între 1995 și 2000, Nasdaq Composite a crescut cu aproape 500% (unele acțiuni au crescut chiar cu mii de procente numai în 1999), iar P/E maxim a fost de 200. Acest lucru este la kilometri distanță de valorile actuale, P/E actual al Nasdaq fiind de aproximativ 24. În timp ce indicele a crescut vertiginos și înainte de sfârșitul anului 2021, la fel au făcut și câștigurile celor mai mari companii de tehnologie. Situația s-ar putea schimba semnificativ pe măsură ce ratele dobânzilor scad și sentimentul de risc revine mai puternic pe piețe. Bula dotcom, la urma urmei, a fost creată pentru că prea mulți oameni au vrut să investească prea repede în internet. Atunci m-aș aștepta ca doar evaluările companiilor din jurul IA să crească semnificativ și să se formeze un fel de bulă.

Dacă vorbim despre o bulă, credeți că politica agresivă a Fed, criza bancară și, poate, criza imobiliară comercială ar putea accelera întregul proces?

În ceea ce privește criza bancară, au existat mai multe bănci care au dat faliment și care nu au fost bine pregătite pentru creșterea ratelor dobânzilor. Pe de altă parte, marile bănci americane au beneficiat de acest lucru și au înregistrat un aflux mare de depozite. Dacă ne uităm la rezultatele lor din primul trimestru, cele mai multe dintre ele sunt foarte pozitive. În câteva locuri am văzut comparații cu marea criză financiară, dar acest lucru nu este foarte precis. Atunci, problemele băncilor erau pe partea de active, acum sunt pe partea de pasive, cu un flux uriaș de depozite de la băncile mici și mijlocii. În ceea ce privește politica Fed, aceasta poate fi cu siguranță descrisă ca fiind agresivă, dar agresivitatea a fost deplasată. Dar mai multe despre acest aspect în următoarea întrebare. Cu toate acestea, nu cred că acești factori vor precipita cumva spargerea unui potențial balon. Există, desigur, o întrebare dacă se formează o bulă pe piață.

Trecând acum la macroeconomie, am văzut că inflația (IPC și IPP) a surprins cu rezultate ușor mai bune decât cele așteptate. Cu toate acestea, piața forței de muncă rămâne relativ puternică. Credeți că Fed poate reduce inflația fără să paralizeze piața muncii sau să provoace o recesiune?

Inflația globală din SUA se retrage cu siguranță într-un ritm satisfăcător, dar cea de bază are un nucleu mai dur, așa cum era de așteptat. Astfel, în prezent, aceasta este chiar mai mare decât cea principală la o comparație în termeni anuali, ceea ce arată clar că scăderea inflației a fost legată de scăderea prețurilor la energie. În ceea ce privește ratele dobânzilor, mă aștept doar la încă o majorare de 25 de puncte de bază, iar piața este de acord. Spre deosebire de piață, însă, eu cred că Fed va menține ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru mai mult timp. În timp ce majoritatea pieței se așteaptă la 2-3 reduceri până la sfârșitul anului, acest lucru m-ar surprinde foarte mult. Piața forței de muncă este cu siguranță încă foarte supraîncălzită, chiar dacă există semne de răcire și aici - a se vedea scăderea ritmului de creștere a salariilor și cererile de șomaj mai mari. Probabil că Fed însăși trebuie să paralizeze puțin piața muncii pentru a aduce inflația la nivelul țintă. De exemplu, John Williams de la NY Fed se așteaptă ca șomajul să ajungă la 4% în acest an și la 4,5% anul viitor. În ceea ce privește o recesiune, este posibil ca Fed să se bazeze deja pe una ușoară în a doua jumătate a anului. Cel puțin acestea sunt aluziile din ultimele minute ale Fed. Întrebarea care se pune atunci este ce se înțelege prin recesiune ușoară. Dacă ne referim la două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului, am avut deja o astfel de situație în prima jumătate a anului trecut. În a doua jumătate a anului, a existat o volatilitate considerabilă a acțiunilor americane, iar S&P 500 a încheiat apoi anul la niveluri similare cu cele de la jumătatea anului.

Credeți că Fed va ajunge la ținta de inflație în cursul acestui an? Și ar putea ca recenta reducere a producției de petrol de către grupul OPEC+ să cântărească din nou asupra SUA și a luptei sale cu inflația?

Consider că acest lucru este foarte puțin probabil. O inflație de aproximativ 2% în SUA ar putea fi în jur de în a doua jumătate a anului viitor. OPEC+ a fost cel care a dat o lovitură SUA atunci când și-a adâncit reducerile producției de petrol. Astfel, am asistat la o creștere semnificativă a prețului petrolului pe piață, care se răsfrânge treptat asupra prețurilor la carburanți, având astfel un efect inflaționist. În acest caz, este interesant indicele american Michigan Inflation Expectation Index, care este produs în mod regulat de Universitatea din Michigan. Acesta se referă la așteptările de inflație ale gospodăriilor pe un orizont de 12 luni. Din cauza prețului petrolului, acest indice a crescut semnificativ, ajungând la 4,6 % la sfârșitul lunii martie, în timp ce se aștepta o inflație de 3,5 %. Astfel, petrolul este din nou o armă politică care îngreunează munca Fed și aruncă o umbră proastă asupra administrației Joe Biden. Așadar, m-aș aștepta la o nouă eliberare de petrol din rezervele strategice americane în curând pentru a reduce ușor prețul petrolului. Problema, însă, este că americanii nu mai au prea multe de luat - rezervele strategice sunt la minimul ultimilor 40 de ani.

Aș trece la sezonul câștigurilor, unde marile bănci americane și-au raportat recent cifrele. Am fost (cel puțin în ceea ce mă privește) plăcut surprins de creșterea solidă. Cum a fost posibil ca marile bănci să exceleze atât de mult, în timp ce băncile mai mici au suferit recent în timpul crizei?

Da, cu excepția Goldman Sachs, rezultatele de până acum au fost mai mult decât pozitive. Destul de des, regula de bază este că, pe măsură ce băncile americane raportează, urmează întregul sezon de câștiguri. Să vedem :) Totuși, nu sunt prea surprins, mai ales că marile bănci comerciale beneficiază acum de nivelul ridicat al ratelor dobânzilor și de afluxul de noi depozite. În mod ironic, criza băncilor mici și mijlocii a fost un avantaj pentru cele mari. Clienții le foloseau ca pe niște refugii sigure și tocmai din cauza acestor "alergări" băncile mai mici au probleme. Practic, toate segmentele, inclusiv cel al serviciilor bancare de investiții, s-au descurcat bine pentru băncile mari, ceea ce este destul de surprinzător. Dar este adevărat că anul 2022 a fost destul de moderat din acest punct de vedere, iar o mulțime de IPO-uri și operațiuni de fuziuni și achiziții au așteptat până în acest an.

Credeți că ne putem aștepta la rezultate la fel de bune din partea băncilor mai mici sau există încă riscuri și incertitudini persistente?

Cred că ieșirea depozitelor din martie trebuie să fi avut un impact cel puțin parțial asupra rezultatelor băncilor mici și mijlocii. Cel puțin, veniturile din dobânzi vor fi mai mici decât ar fi într-o situație normală. Așa cum am menționat mai sus, nu cred că criza bancară va deveni o criză națională sau chiar globală. Mai degrabă, a avut loc o separare a "pieselor mai slabe" de turmă. În ceea ce privește Credit Suisse $CS+1.0%, aceasta are probleme de ceva vreme. Dintre băncile mai mici și mijlocii, m-aș aștepta poate să văd o intensificare a fuziunilor în trimestrele următoare. În acest moment, însă, investitorii obișnuiți nu trebuie să intre în panică.

În ultima secțiune, aș dori să mă concentrez asupra portofoliului dumneavoastră și a abordării dumneavoastră de investiții. Puteți să ne-o descrieți?

Aș împărți abordarea mea de investiții în trei categorii. Prima este reprezentată de pozițiile pe termen lung în acțiuni - încerc să construiesc un portofoliu în care am atât acțiuni tehnologice mari, titluri cu dividende, cât și unele acțiuni defensive. Apoi, fac trading activ, mai ales în mod oscilant. Am tendința de a mă mișca pe intervale de timp mai mari și păstrez tranzacțiile și pe termen lung. Cea mai interesantă piață pentru mine aici este cu siguranță petrolul, unde există o volatilitate uriașă și unde se întâmplă mereu ceva. Deoarece urmăresc cu regularitate evenimentele mondiale și elementele fundamentale, îmi oferă un avantaj destul de interesant. Din când în când, tranzacționez indicii americani sau forex într-un mod similar. Recent, perechile cu CZK au fost destul de interesante datorită aprecierii sale și diferenței mari de dobândă. Este, de asemenea, o formă de hedging pentru mine. Din când în când mai intru și în unele speculații privind creșterea sau scăderea unui anumit stoc. Apoi, a treia categorie este reprezentată de achizițiile regulate de ETF-uri care se concentrează pe indici americani. Aleg fonduri care reinvestesc dividendele - pe termen lung, acest lucru poate duce la creșteri destul de interesante ale randamentului sau poate atenua scăderile.

În cele din urmă, aș dori să vă întreb care este acțiunea dumneavoastră preferată și de ce se află în topul dumneavoastră?

OXY
$62.12 $0.17 +0.27%
Capital Structure
Market Cap
54.9B
Enterpr. Val.
74.5B
Valuation
P/E
17.9
P/S
2.0
Dividends
Yield
1.2%
Payout
31.9%

Acțiunea mea preferată este probabil Occidental Petroleum $OXY+0.3%, pe care o dețin de aproape 3 ani. Trebuie să spun că este, de asemenea, una dintre cele mai profitabile poziții ale mele. Am cumpărat în a doua jumătate a anului 2020 și de atunci capitalizarea s-a înmulțit de câteva ori. La vremea respectivă făceam cercetări pentru un articol pe care îl scriam pe Forbes și OXY mi-a sărit literalmente în ochi. A fost o combinație între o evaluare interesantă, așteptarea unui mâine mai bun pe piața petrolieră post-coronavirus și poziția privilegiată a companiei însăși în Bazinul Permian, unde este cel mai mare producător după ce a cumpărat Anadarko Petroleum. M-a mai liniștit în decizia mea și Warren Buffett, care a cumpărat masiv acțiuni OXY în ultima vreme și există chiar zvonuri privind preluarea integrală a companiei de către acesta. În prezent, acțiunile sunt cu aproape 20% sub nivelul maxim anual și continuă să pară atractive datorită interesului manifestat de însuși "Oracolul din Omaha". În plus, mă aștept la o cerere mai mare de petrol în a doua jumătate a anului, iar producția încă limitată a OPEC+ ar putea însemna că aurul negru va crește din nou peste 100 USD pe baril. Acțiunile OXY ar beneficia, desigur, de acest lucru.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți pentru a nu mai pierde conținut unic. Invitatul meu de astăzi a fost Petr Lajsek.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.