S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Анализаторът Петр Лайшек: Възможно е на пазарите да се появи друг балон - балонът на изкуствения интелект

Ventseslav Vodenicharov
26. 4. 2023
1 min read

Има една нова тенденция, която преобладава на пазарите - бумът на изкуствения интелект, който е във фокуса на анализатора Petr Lajsek, който ми разказа причините, поради които може би преживяваме балон на изкуствения интелект.

Ще ви помоля да направите кратко представяне за нашата инвеститорска общност, тъй като това е първото интервю с вас за нашия уебсайт.

Здравейте, преди всичко бих искал да ви благодаря, че поискахте това интервю. Следя Булиос от дълго време и съм щастлив да видя как сте успели да се развиете. На финансовите пазари съм от 2014 г. Първо започнах с търговия на форекс според техническия анализ, а след това постепенно започнах да инвестирам и в акции и ETF-и. В момента съм старши анализатор в брокерската компания Purple Trading. Можем да се похвалим, че нашите клиенти са сред най-печелившите в ЕС в дългосрочен план. В резултат на това през 2021 г. и 2022 г. бяхме обявени за едни от трите най-добри брокери в Чешката република, Словакия и Полша.

Наскоро публикувахте съобщение в Туитър: "Идва ли балон на изкуствения интелект?" Тази мисъл напоследък се върти и в моето съзнание, бихте ли ни разказали нещо за нея?

Да, определено ще препоръчам на читателите да следят моя туитър @petrlajsek. Първо, бих искал да спомена, че наистина съм много изненадан от това колко бързо се възприема ИИ. Изглежда, че стартирането на ChatGPT постави началото на огромна революция в тази област и много повече хора и компании се интересуват от нея. Количеството нови инструменти расте като гъби след дъжд и вероятно вече се образува известен балон на фондовите пазари и сред стартиращите компании. Публикацията ми в Twitter беше за това колко лесно е да се получи първоначална инвестиция от фондове за рисков капитал, ако сте в бизнеса с изкуствен интелект. Достатъчно е да напишете в LinkedIn, че сте отпаднали от Станфорд, учили сте информационни технологии и сега стартирате компания за изкуствен интелект. Тогава предложенията от фондовете просто завалят... Разбира се, всичко това е хипербола, но може би има истина.

AI
$24.10 $0.06 +0.25%

Освен това акциите на компаниите, които добавят "AI" към името си, преживяват огромен бум. "Блестящ" пример за това е C3.ai $AI+0.2%, компания, която създава софтуер за изкуствен интелект. От началото на годината акциите ѝ са поскъпнали с повече от 100%, а пикът е дори над 300%. Други ракетоносно растящи акции от света на изкуствения интелект включват SoundHound AI $SOUN-3.0%, BigBear AI $BBAI+1.9% и GuardForce AI $GFAI-3.5%. Популярни ще бъдат и компаниите, които успяват да направят значителни икономии на разходи чрез ИИ, като Buzzfeed $BZFD+7.1%. Засега всичко напомня на подобна лудост по време на най-голямата слава на Уолстрийт Бетс. Напълно възможно е зад това да стои подобен съвет на инвеститорите.

"Напълно възможно е обаче да имаме още един балон, който се появява на пазарите".

Възможно ли е балонът на изкуствения интелект да подхранва гигантския интерес на инвеститорите, които искат на всяка цена да бъдат вложени в сектора?

Абсолютно, големите борсови балони обикновено имат 5 важни фази. Първата е някакво събитие, което предизвиква революция - като интернет при дотком балона, CDO при голямата финансова криза. Следващата фаза е медиите, които разпалват тази революция, последвана от FOMO сред инвеститорите, които искат да се сдобият с евтини акции, преди те да се превърнат, да речем, в следващия Alphabet $GOOGL+0.8%. Предпоследната фаза е загубата на рационалност - неимоверно растящите оценки на компаниите, които "просто изтърват" тази революция. Последната фаза е неизбежният срив.

В кой етап според вас се намираме сега? Дали революцията тепърва започва, или вече сме във фази 2 и 3?

Може би сме във всички фази едновременно. Моментът, в който компаниите за изкуствен интелект започнат да се разпространяват сред рекламите на Супербоул, може да бъде доста интересен показател. Тогава може би е време да поставим краката си на раменете. Внедряването на ИИ в компании като Microsoft $MSFT+0.0%, Alphabet $GOOGL+0.8% и Amazon $AMZN+0.8% със сигурност е голям плюс и може да им помогне да процъфтяват до края на века. Развитието на ИИ може да бъде "заиграно" и чрез производителите на чипове като Nvidia $NVDA+7.1%, които ще имат ключово значение за развитието на индустрията. Въпреки това бих бил много предпазлив с по-малко известни компании, които наскоро са добавили ИИ към името си или току-що са навлезли на пазарите, да речем, чрез SPAC. А според мен много скоро ще се появят такива. Възможно е дори да се появят тематични ETF-и, фокусирани единствено върху AI. За много компании, за съжаление, дори няма достатъчно информация за правилна комплексна проверка. Така че е по-добре да се заделя по-малка част от капитала за нещо подобно и да се третира по-скоро като чиста спекулация.

Виждате ли някакви сходства в това отношение, които да предхождат, например, дотком балона?

И да, и не. Дотком балонът беше доста специфичен, по онова време на практика всички компании, които бяха в интернет, се развиваха масово. Наистина големите и печеливши технологични компании тогава бяха като шафрантия. Гиганти като Google и Amazon тогава бяха още в зародиш. Компании като Facebook дори не съществуваха тогава. И така, между 1995 г. и 2000 г. Nasdaq Composite нарасна с почти 500% (някои акции дори нараснаха с хиляди проценти само през 1999 г.), а пиковата стойност на P/E достигна 200. Това е на километри от сегашните стойности, като сегашният P/E на Nasdaq е около 24. Докато индексът също се покачваше преди края на 2021 г., печалбите на най-големите технологични компании също се покачваха. Ситуацията може да се промени значително с намаляването на лихвените проценти и по-силното завръщане на рисковите настроения на пазарите. В края на краищата дотком балонът беше създаден, защото твърде много хора искаха да инвестират в интернет твърде бързо. Тогава бих очаквал, че просто оценките на компаниите около изкуствения интелект могат да се повишат значително и да се образува своеобразен балон.

Ако говорим за балон, смятате ли, че агресивната политика на Фед, банковата криза и може би кризата с търговските имоти могат да ускорят целия този процес?

Що се отнася до банковата криза, имаше няколко банки, които фалираха и не бяха добре подготвени за повишаването на лихвените проценти. От друга страна, големите американски банки се възползваха от това и отбелязаха голям приток на депозити. Ако разгледаме резултатите им за първото тримесечие, повечето от тях са много положителни. На няколко места видях сравнения с голямата финансова криза, но това не е много точно. Тогава проблемите на банките бяха от страна на активите, а сега те са от страна на пасивите, с огромен отлив на депозити от малките и средните банки. Що се отнася до политиката на Фед, тя със сигурност може да се определи като агресивна, но агресивността беше неуместна. Но повече за това в следващия въпрос. Не мисля обаче, че тези фактори по някакъв начин ще ускорят спукването на потенциален балон. Разбира се, съществува въпросът дали на пазара изобщо се формира балон.

Преминавайки сега към макроикономиката, видяхме, че инфлацията (CPI и PPI) изненада с малко по-добри от очакваните резултати. Пазарът на труда обаче остава сравнително силен. Смятате ли, че Фед може да понижи инфлацията, без да осакати пазара на труда или да предизвика рецесия?

Общата инфлация в САЩ определено отстъпва със задоволителни темпове, но базисната има по-твърдо ядро, както се очакваше. Така в момента тя е дори по-висока от водещата при сравнение на годишна база, което ясно показва, че спадът на инфлацията е свързан със спада на цените на енергията. По отношение на лихвените проценти очаквам само още едно повишение с 25 б.т. и пазарът е съгласен с това. За разлика от пазара обаче аз смятам, че Фед ще запази лихвените проценти високи за по-дълго време. Макар че по-голямата част от пазара очаква 2-3 понижения до края на годината, това би ме изненадало много. Пазарът на труда определено все още е много прегрят, въпреки че и тук има признаци на охлаждане - вижте спада в темпа на нарастване на заплатите и по-високите молби за помощи при безработица. Вероятно самият Фед трябва да парализира малко пазара на труда, за да сведе инфлацията до целевата. Например Джон Уилямс от ФЕД на Ню Йорк очаква безработицата да достигне 4% през тази година и до 4,5% през следващата. Що се отнася до рецесията, Фед може би вече разчита на лека такава през втората половина на годината. Поне такива са намеците в последните протоколи на Фед. Въпросът тогава е какво се разбира под лека рецесия. Ако става дума за две последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП, то такава ситуация вече имахме през първата половина на миналата година. През второто полугодие се наблюдаваше значителна волатилност при американските акции и след това S&P 500 завърши годината на нива, подобни на тези от полугодието.

Смятате ли, че Фед ще достигне инфлационната си цел по-късно тази година? И може ли неотдавнашното ограничаване на добива на петрол от групата ОПЕК+ отново да натежи на САЩ и битката им с инфлацията?

Според мен това е малко вероятно. Инфлация от около 2% в САЩ би могла да бъде около през втората половина на следващата година. Именно ОПЕК+ нанесе удар на САЩ, когато задълбочи съкращаването на производството на петрол. Така станахме свидетели на значително поскъпване на петрола на пазара, което постепенно се отразява на цените на горивата и по този начин оказва инфлационен ефект. В този случай интересен е Мичиганският индекс на инфлационните очаквания в САЩ, който редовно се изготвя от Мичиганския университет. Той се отнася до инфлационните очаквания на домакинствата в 12-месечен хоризонт. Именно заради цените на петрола този индекс се повиши значително до 4,6% в края на март, докато се очакваше 3,5%. Така петролът отново се превръща в политическо оръжие, което затруднява работата на Фед и хвърля лоша сянка върху администрацията на Джо Байдън. Така че бих очаквал скоро ново освобождаване на петрол от стратегическите резерви на САЩ, което да доведе до леко понижение на цената на петрола. Проблемът обаче е, че на американците не им остава много за взимане - стратегическите резерви са на 40-годишно дъно.

Бих преминал към сезона на отчетите, където големите американски банки наскоро представиха своите данни. Бях (поне за себе си) приятно изненадан от солидния ръст. Как беше възможно големите банки да се представят толкова добре, докато по-малките банки пострадаха неотдавна по време на кризата?

Да, с изключение на Голдман Сакс, резултатите досега са повече от положителни. Доста често правилото е, че когато американските банки докладват, целият сезон на отчетите ги следва. Нека видим :) Не съм много изненадан обаче, особено големите търговски банки сега се възползват от високото ниво на лихвените проценти и притока на нови депозити. По ирония на съдбата именно кризата на по-малките и средните банки беше в плюс за големите. Клиентите ги използваха като сигурни убежища и именно заради тези "бягства" по-малките банки са в затруднение. На практика всички сегменти, включително инвестиционното банкиране, се развиха добре за големите банки, което е доста изненадващо. Но е вярно, че 2022 г. беше доста потисната от тази гледна точка и много IPO-та и операции по сливания и придобивания изчакаха до тази година.

Смятате ли, че можем да очакваме подобни добри резултати и от по-малките банки, или все още има задържащи се рискове и несигурност?

Мисля, че отливът на депозити през март трябва да е оказал поне частично въздействие върху резултатите на по-малките и средните банки. Най-малкото приходите от лихви ще бъдат по-ниски, отколкото биха били в нормална ситуация. Както споменах по-горе, не смятам, че банковата криза ще се превърне в национална или дори глобална криза. По-скоро се наблюдава отделяне на "по-слабите части" от стадото. Що се отнася до Credit Suisse $CS+1.0%, тя има проблеми от доста време. Сред по-малките и средните банки може би бих очаквал през следващите тримесечия да се активизират сливанията. В момента обаче обикновените инвеститори не трябва да се паникьосват.

В последния раздел бих искал да се съсредоточа върху вашия портфейл и вашия инвестиционен подход. Можете ли да го опишете за нас?

Бих разделил инвестиционния си подход на три категории. Първата е дългосрочни капиталови позиции - опитвам се да изградя портфейл, в който имам както големи технологични акции, така и дивидентни заглавия, също и някои отбранителни акции. На следващо място, търгувам активно, особено по суинг начин. Склонен съм да се движа на по-високи времеви рамки и държа сделките и в дългосрочен план. Най-интересният пазар за мен тук определено е петролът, където има огромна волатилност и винаги се случва нещо. Тъй като редовно следя световните събития и фундаменталните фактори, това ми дава доста интересно предимство. От време на време търгувам по подобен начин и с американски индекси или форекс. Напоследък двойките с чешката крона са доста интересни поради нейното поскъпване и високия лихвен диференциал. Това е и форма на хеджиране за мен. От време на време влизам и в някакви спекулации за поскъпване или поевтиняване на дадена акция. След това третата категория са редовните покупки на ETF-и, които са фокусирани върху американски индекси. Избирам фондове, които реинвестират дивиденти - в по-дългосрочен план това може да доведе до доста интересни увеличения на доходността или да потисне спадовете.

Накрая бих искал да ви попитам коя е любимата ви акция и защо тя се нарежда сред най-добрите ви?

OXY
$62.21 $0.26 +0.42%
Capital Structure
Market Cap
55.2B
Enterpr. Val.
74.8B
Valuation
P/E
18.0
P/S
2.0
Dividends
Yield
1.2%
Payout
31.9%

Любимата ми акция вероятно е Occidental Petroleum $OXY+0.4%, която държа от почти 3 години. Трябва да кажа, че това е и една от най-печелившите ми позиции. Купих я през втората половина на 2020 г. и оттогава капитализацията ѝ се е увеличила няколко пъти. По това време правех проучване за статия, която пишех за Forbes, и OXY буквално изскочи пред мен. Това беше комбинация от интересна оценка, очакване за по-добро утре на петролния пазар след коронацията и привилегированата позиция на самата компания в Пермския басейн, където тя е най-големият производител след закупуването на Anadarko Petroleum. Допълнително ме увери в решението ми Уорън Бъфет, който напоследък изкупува активно акции на OXY и дори се носят слухове за пълното му поглъщане на компанията. Понастоящем акциите са почти 20% под годишния си връх и продължават да изглеждат привлекателни благодарение на интереса на самия "Оракул от Омаха". Освен това очаквам по-голямо търсене на петрол през втората половина на годината, а все още ограниченото производство на ОПЕК+ може да означава, че черното злато ще се покачи отново над 100 щатски долара за барел. Акциите на OXY, разбира се, ще се възползват от това.

  • Хареса ли ви днешното интервю? Ако да, не забравяйте да ни последвате, за да не пропускате повече уникално съдържание. Моят гост днес беше Petr Lajsek.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.