S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Znano analitično podjetje vztraja pri svojem stališču. Pravijo, da bomo novo ATH videli še letos.

Kristijan Kopitar
27. 4. 2023
5 min read

Vsi so zaskrbljeni zaradi recesije in njene morebitne globine. Vendar jim nasproti stoji znani direktor enega največjih in najpomembnejših analitičnih podjetij. Pravi celo, da je prepričan, da bomo v bližnji prihodnosti dočakali nov ATH.

Fundstrat je vodilno svetovno analitično in svetovalno podjetje, ki ga je leta 2005 ustanovil Tom Lee. Fundstrat se osredotoča na makroekonomske analize, industrije, energetiko in delnice z napovednimi priporočili za vlagatelje. Njihove analize in mnenja pomagajo institucionalnim in zasebnim vlagateljem pri njihovih naložbenih odločitvah.

Podjetje Fundstrat ima pisarne v štirih ključnih finančnih središčih: New York, London, Singapur in Houston. V podjetju je zaposlenih več kot 100 analitikov, ekonomistov in strokovnjakov za posamezne panoge.Fundstrat je bila ena prvih analitičnih hiš, ki je za napovedovanje trgov in pripravo naložbenih priporočil uporabljala visokokakovostne makroekonomske in industrijske modele. Njihove analitične poglede so pogosto navajali vodilni mediji, kot so The Wall Street Journal, Bloomberg in CNBC, saj je bila družba Fundstrat znana po svoji proaktivni in optimistični drži, zlasti v zvezi z rastjo ameriškega gospodarstva, industrijskega sektorja in tehnoloških delnic. Tom Lee in njegova ekipa so pogosto priporočali nakup delnic, ki so vlagateljem pozneje prinesle znatne dobičke.

Med uspehe podjetja Fundstrat sodijo zgodnja priporočila za nakup delnic podjetij Apple, Netflix, Tesla, Facebook in Amazon. Analitiki Fundstrata so pogosto priporočali tudi nakup energetskih in finančnih delnic, ki so vlagateljem zagotovile visoke donose. Analize in mnenja družbe Fundstrat zaradi njihove sposobnosti prepoznavanja prihodnjih tržnih zmagovalcev pogosto spremljajo profesionalni in zasebni vlagatelji. Čeprav njihova optimistična in proaktivna priporočila niso vedno pravilna, so številnim vlagateljem pomagala doseči znatne dobičke.

In zdaj se ponovno oglašajo z izjemno optimističnim mnenjem. Medtem ko vsi opozarjajo na prihajajočo recesijo in tržni zlom, Fundstrat in Tommy Lee kmalu pričakujeta novo ATH. Kdo ima torej prav?

Od najvišjih vrednosti iz let 2021-2022 smo še precej daleč.

Po mnenju Tomija Leeja iz podjetja Fundstrat so boljši poslovni rezultati od pričakovanih sposobni spodbuditi delniški trg, da še letos doseže nove najvišje vrednosti. Večina podjetij o rezultatih še ni poročala. Toda tista, ki so poročala, so zelo pozitivno presegla pričakovanja. 79 % podjetij je v povprečju za 6 % preseglo ocene dobička, 63 % podjetij pa je v povprečju za 4 % preseglo ocene prihodkov.

Veliki test dobička bo ta teden, ko bodo o rezultatih poročali tehnološki velikani, kot so Amazon $AMZN-0.2%, Alphabet $GOOG+0.7% in Microsoft $MSFT+0.7%. Lee močno upa, da bodo tehnološke delnice presegle rezultate glede na njihovo močno rast od začetka leta, ko je tehnološki sektor kljub nedavni aprilski šibkosti dosegel najboljše rezultate do zdaj v tem letu.

"Menimo, da bo tehnološki sektor med sezono zaslužkov obrnil nedavno šibkost," je dejal Lee. "Menimo, da bodo povpraševanje in boljše marže podprle rast tehnoloških delnic..." Tehnologija bi lahko bila zmagovalka v sezoni zaslužkov."

Lee meni, da se bodo delnice letos povzpele na nove najvišje vrednosti, če bodo še naprej presegale pričakovanja vlagateljev.

"Menimo, da bo sezona zaslužkov v 1. četrtletju 23 sčasoma omogočila, da se bo indeks S&P 500 letos povzpel do novih najvišjih vrednosti," je dejal Lee.

Kaj je podjetje Fundstrat naredilo dobro?

Družba Fundstrat ima na svojem računu več vidnih uspehov in natančnih napovedi. Med njihove največje uspehe sodi zgodnje priporočilo za nakup delnic podjetja Apple leta 2006, ko so se te trgovale za približno 80 dolarjev. Delnice družbe Apple so leta 2010 dosegle vrednost 233 dolarjev, kar je v štirih letih pomenilo 186-odstotno rast. To je bilo eno od Fundstratovih najodmevnejših priporočil.

Fundstrat je pravočasno priporočil tudi nakup delnic družb Tesla, Netflix, Facebook in Amazon, ki so se po njegovih priporočilih znatno povečale. Na primer, delnica podjetja Tesla se je od leta 2010, ko je bilo priporočilo podjetja Fundstrat, zvišala s 17 dolarjev na več kot 800 dolarjev, kar je neverjetnih 4700 %. Med drugimi uspehi je bilo tudi pravilno opozarjanje vlagateljev na finančno krizo leta 2008, napovedovanje velike gospodarske recesije in priporočanje zmanjšanja izpostavljenosti tveganim sredstvom. Fundstrat je bil ena redkih analitičnih hiš, ki je opozorila na bližajočo se krizo.

Družba Fundstrat je leta 2004 natančno napovedala tudi skok cen nafte in priporočila naložbe v energetske delnice. Cene nafte so se v naslednjih šestih letih povečale za več kot 300 %. Fundstrat je pravilno napovedal gospodarsko okrevanje in močno rast ZDA po finančni krizi leta 2008. Napovedal je tudi močno ciklično rast ameriškega gospodarstva med letoma 2009 in 2015.

Seveda pa se je pogosto tudi motil. Kakor koli že, lahko rečemo, da je Fundstrat dobro poznano analitično podjetje in z dolgo zgodovino na trgu. Njihovim napovedim zaupajo številni vlagatelji in velika imena na Wall Streetu. Jim boste zaupali tudi v tem primeru?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Vlaganje na finančnih trgih je tvegano in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.