S&P 500 ^GSPC 5,295.34 -0.18%
Nvidia NVDA $1,142.21 +7.28%
Tesla TSLA $176.35 -1.61%
Alphabet GOOG $177.50 +0.66%
Amazon AMZN $181.78 +0.57%
Meta META $477.40 -0.17%
Microsoft MSFT $429.48 -0.16%
Apple AAPL $189.84 -0.07%

Литий - най-голямата възможност за инвеститорите през следващите няколко десетилетия?

Grozdan Iliev
27. 4. 2023
1 min read

Днес ще бъде по-спокойна публикация, в която няма да се занимавам директно с Tesla, но като цяло ще развия процеса си на мислене относно електрическите превозни средства. Тъй като изглежда, че манията по електрическите превозни средства ще продължи още известно време, бих искал да поговоря с вас по друг въпрос, а може би и за друга възможност. Под "възможност" имам предвид лития, който е дефицитна стока, суровина с нарастваща цена, трудна за добиване и най-важното - с не много източници, които да задоволят бъдещото търсене.

Според мен електрическата революция в автомобилната индустрия все още е обречена, нищо няма да промени това. Мащабното преминаване от двигатели с вътрешно горене към електрически автомобили, захранвани с литиево-йонни батерии, според мен е невъзможно, тъй като ще изисква огромни и неустойчиви количества литий, което в известен смисъл би могло да бъде възможност за компаниите, които го добиват.

Защо литият е възможност за инвеститорите?

Настоящите находища на литий са ограничени, а добивът на литий е труден и замърсяващ. Ако всички днешни автомобили бъдат заменени с електрически, ще са ни необходими десетки милиони тонове литий, което е много повече от общото производство и предлагане на литий в света, взети заедно. И това е литий за нови автомобили, а не за замяна на старите електромобили с нови.

Някой може да ми напише тук: рециклирането е решението.

Отговорът ми е: не и още веднъж не, не е.

Рециклирането на лития от батериите не може да реши проблема. Дори при оптимистични сценарии то може да задоволи в най-добрия случай само 10-30 % от търсенето, а с рециклирането могат да бъдат възстановени около 50 % от лития. В действителност обаче по-голямата част от лития се озовава на сметищата. Освен това рециклирането на литий не е нито евтино, нито екологично, като проблемът тук е по-скоро в екологичната част - искаме да видим един чист свят, без замърсяване, нали? Ето защо EV.

Друг често срещан отговор е, че вече се работи по типове батерии с по-малко или никакво изискване за литий.

Има ли той отговор? Добър научен материал.

Не се виждат други видове батерии, които да заменят лития. Натриевите, алуминиевите или други батерии са в начален стадий на развитие и скоро няма да предложат енергията и пробега, необходими на електромобилите.

Така че електромобилите ще се окажат маргинално решение, докато не бъде открит нов чудодеен тип батерия или докато световното производство на литий не се увеличи драстично, което вероятно няма да се случи скоро. Революцията на електромобилите се сблъска с твърда литиева стена, която ще бъде много трудно да бъде преодоляна. Време е да се търсят алтернативни решения, които да не ни доведат до пълна зависимост от една оскъдна суровина.

Но както пиша във въведението, това, което е проблем за един човек, може да бъде възможност за друг. Електрическите превозни средства вероятно ще съществуват през следващите десетина години, в това няма съмнение, но аз не искам да инвестирам в тях, когато мога да се съсредоточа върху оскъдната суровина - лития.

Знаете ли за компании, които го добиват? Бих искал да науча някои от вашите съвети.

UBS Porsche прогнозира, че до 2025 г. световното търсене на литий ще бъде 17 пъти по-голямо от това през 2017 г. До 2030 г. то ще бъде двадесет и осем пъти по-високо. Това представлява годишно увеличение на търсенето от 20-30 %. Това би могло да бъде солидна възможност, освен това тук не е необходимо да стреляте от упор, за да видите кой в крайна сметка ще бъде основният производител на електромобили - имате по-голям шанс за успех и солиден растеж, ако карате това, от което се нуждае всеки един от тях.

Друга прогноза: Benchmark Mineral Intelligence смята, че общото търсене на литий ще нарасне от около 300 000 тона днес до 2-4 милиона тона още през 2030 г. А през 2050 г. - до 9-18 млн. тона.

Освен това трябва да вземем предвид, че литият е необходим не само за батерии, а има много по-широко приложение в други сектори, което ще окаже допълнителен натиск върху цената. Къде конкретно? Електроника, стъкло, климатизация, производство на алуминий, медицина, ядрена енергетика, металургия и други.

Следователно според мен литият има много обещаващо бъдеще.

Мнения? Какво ще кажете за @mich_s например, може би имате общ поглед върху компаниите.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.