S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Litij - največja priložnost za vlagatelje v naslednjih nekaj desetletjih?

Željko Kos
27. 4. 2023
4 min read

Danes bom objavil mirnejši prispevek, v katerem ne bom neposredno obravnaval Tesle, ampak bom na splošno opisal svoj miselni proces o električnih vozilih. Ker se zdi, da bo norija za električnimi vozili trajala še nekaj časa, bi se rad z vami pogovoril o drugem vprašanju ali morda celo priložnosti. S tem mislim na litij, ki je redka dobrina, draga surovina, ki jo je težko dobiti in, kar je najpomembneje, nima veliko virov za zadovoljitev prihodnjega povpraševanja.

Električna revolucija v avtomobilski industriji je po mojem mnenju še vedno obsojena na propad, tega ne bo nič spremenilo. Obsežen prehod z motorjev z notranjim izgorevanjem na električne avtomobile, ki jih poganjajo litij-ionske baterije, je po mojem mnenju nemogoč, saj bi za to potrebovali ogromne in nevzdržne količine litija, kar bi lahko bila na nek način priložnost za podjetja, ki ga pridobivajo.

Zakaj je litij priložnost za vlagatelje?

Trenutna nahajališča litija so omejena, pridobivanje litija pa je težavno in onesnažujoče. Če bi vse današnje avtomobile zamenjali z električnimi, bi potrebovali več deset milijonov ton litija, kar je veliko več, kot je skupna svetovna proizvodnja in zaloga litija skupaj. In to štejemo litij za nove avtomobile, ne za zamenjavo starejših električnih vozil z novimi.

Nekdo mi lahko tukaj napiše: Rešitev je recikliranje.

Moj odgovor je ne in še enkrat ne, ni.

Recikliranje litija iz baterij ne more rešiti problema. Tudi v optimističnih scenarijih lahko v najboljšem primeru zadovolji le 10-30 % povpraševanja, z recikliranjem pa je mogoče obnoviti približno 50 % litija. V resnici pa večina litija konča na odlagališčih. Poleg tega recikliranje litija ni niti poceni niti okolju prijazno, pri čemer je težava bolj v okoljskem delu - želimo si čistega sveta, brez onesnaževanja, kajne? Zato je EV.

Drug pogost odgovor je, da že delajo na vrstah baterij z manjšimi potrebami po litiju ali brez njih.

Ali ima odgovor? Dobra znanstvena znanost.

Na vidiku ni drugih vrst baterij, ki bi nadomestile litij. Natrijeve, aluminijaste ali druge baterije so v povojih in ne bodo kmalu zagotovile energije in dosega, ki ju potrebujejo električna vozila.

Zato bodo električni avtomobili na koncu postali obrobna rešitev, dokler ne bo odkrita nova čudežna vrsta baterije ali dokler se svetovna proizvodnja litija ne bo močno povečala, kar pa verjetno ne bo kmalu. Revolucija električnih avtomobilov je naletela na trd litij, ki ga bo zelo težko premagati. Čas je, da poiščemo alternativne rešitve, ki nas ne bodo pahnile v popolno odvisnost od redke surovine.

Toda kot sem zapisal v uvodu, kar je za nekoga težava, je lahko za drugega priložnost. Električna vozila bodo verjetno obstajala še naslednjih deset let, o tem ni dvoma, vendar ne želim vlagati vanje, če se lahko osredotočim na redko surovino - litij.

Ali poznate kakšno podjetje, ki ga pridobiva? Zanima me nekaj vaših nasvetov.

Družba UBS Porsche napoveduje, da bo svetovno povpraševanje po litiju do leta 2025 17-krat večje kot leta 2017. Do leta 2030 pa bo osemindvajsetkrat večje. To pomeni 20- do 30-odstotno letno povečanje povpraševanja. To bi lahko bila solidna priložnost, poleg tega pa vam tu ni treba streljati na pamet, kdo bo na koncu glavni proizvajalec električnih vozil - večje možnosti za uspeh in solidno rast imate, če se vozite po tem, kar vsak od njih potrebuje.

Še ena napoved: Benchmark Mineral Intelligence ocenjuje, da se bo skupno povpraševanje po litiju že leta 2030 povečalo s sedanjih približno 300 000 ton na 2-4 milijone ton. Do leta 2050 pa na 9-18 milijonov ton.

Poleg tega moramo upoštevati, da litij ni potreben le za baterije, temveč se veliko širše uporablja v drugih sektorjih, kar bo dodatno pritiskalo na ceno. Kje konkretno? Elektronika, steklo, klimatske naprave, proizvodnja aluminija, medicina, jedrska industrija, metalurgija in druge.

Po mojem mnenju ima litij torej zelo obetavno prihodnost.

Mnenja? Kaj pa na primer @mich_s, morda imaš pregled nad podjetji.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.