S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Analiza Mettler-Toledo, lider de piață în domeniul instrumentelor de măsurare de precizie

Nicolae Lupu
27. 4. 2023
9 min read

Povestea Mettler-Toledo este una a succesului și a rezistenței. Înființată în 1945, compania a crescut și a devenit, timp de aproape 80 de ani, unul dintre liderii pieței globale de instrumente de măsurare de precizie și senzori. A supraviețuit multor cicluri economice, schimbări tehnologice, turbulențe geopolitice și pandemii. Această "rezistență la timp" este o dovadă a calității companiei și a produselor sale. Poate fi aceasta o alegere bună pentru viitor?

Mettler-Toledo International $MTD-1.2% este cel mai important producător mondial de echipamente analitice de laborator - instrumente de măsură, balanțe și sisteme analitice care sunt utilizate în multe industrii diferite, inclusiv în chimie, farmacologie, alimentație, nanotehnologie și ferme.

Principalul avantaj al companiei este expertiza sa în domeniul măsurătorilor de înaltă precizie. Compania are o poziție puternică în fabricarea de instrumente de măsurare de laborator de înaltă sensibilitate, cum ar fi balanțe analitice, densimetre, analizoare de particule și diverse spectrometre. Aceste instrumente necesită o mare competență tehnologică și reprezintă o sursă de avantaj competitiv durabil pentru Mettler-Toledo.

Printre produsele de top ale companiei se numără balanțele analitice care oferă cea mai mare precizie, rezoluție și sensibilitate. Compania produce, de asemenea, o varietate de pipete, vârfuri de pipete, burete, burete, titratoare, refractometre, spectrofotometre UV-VIS și densitometre (poate nu vă spune prea multe, dar acestea sunt produse cu adevărat necesare în industriile menționate).

Mettler-Toledo se bucură de avantaje competitive puternice datorită prezenței sale globale, portofoliului său larg de produse de înaltă precizie, relațiilor sale pe termen lung cu clienții, poziției sale puternice în domeniul cercetării și dezvoltării și achizițiilor care aduc noi tehnologii și extind prezența geografică a companiei.

Compania operează la nivel mondial și are birouri de producție și vânzări în 44 de țări. Are cea mai mare cotă de vânzări în Europa (34%), America de Nord (33%), Asia-Pacific (21%) și America Latină (10%). Este lider de piață în domeniul instrumentelor analitice de laborator, cu o cotă de piață de aproximativ 15%.

În general, Mettler-Toledo poate fi caracterizată ca fiind una dintre cele mai importante companii din lume axată pe tehnologia de măsurare de înaltă precizie pentru laboratoarele analitice și de cercetare.

La ce să ne așteptăm în viitor?

Mettler-Toledo are câteva priorități strategice cheie pentru viitor:

1. Extinderea portofoliului nostru de produse prin dezvoltarea de soluții noi și inovatoare. Compania dorește să investească în dezvoltarea de tehnologii avansate de măsurare, software și automatizare pentru a-și consolida poziția pe piață. Acest lucru include achiziționarea de companii cu tehnologii atractive.

2. Creșterea vânzărilor pe piețele emergente, cum ar fi China și alte țări asiatice. Aceste piețe sunt în creștere rapidă și reprezintă un potențial uriaș. Mettler-Toledo dorește să își consolideze rețelele de vânzări și de distribuție în Asia și să se adreseze clienților din segmentele farmaceutic, alimentar și al materialelor.

3. Să își extindă serviciile și soluțiile bazate pe date. Compania vede oportunități în furnizarea de servicii, software și soluții bazate pe cloud care generează venituri recurente. Aceasta dorește să dezvolte platforme de gestionare a datelor, de analiză și de flux de lucru pentru clienți.

4. Să îmbunătățească eficiența operațională și marjele. Mettler-Toledo se concentrează pe optimizarea costurilor, pe eficientizarea proceselor, pe centralizarea funcțiilor de achiziție și de producție și pe mutarea producției în zone cu costuri mai mici. Scopul este de a menține marjele de creștere stabile chiar și într-un mediu de concurență tot mai mare și de schimbare a condițiilor de piață.

5. Menținerea unei politici financiare conservatoare. Societatea intenționează să continue să genereze un flux de numerar liber puternic, să mențină un nivel scăzut al datoriei, să efectueze răscumpărări de acțiuni și să crească dividendele către acționari.

Finanțe

MTD
$1,437.16 -$17.39 -1.20%

Mettler-Toledo a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor și a veniturilor în ultimii ani. Veniturile companiei au crescut cu o rată anuală de peste 7% în perioada 2019-2022, un rezultat solid. Principalii factori de creștere au fost vânzările mai mari de instrumente și servicii, achizițiile și cererea puternică pe piețele emergente.

Marja brută a companiei a crescut cu aproximativ 2 puncte procentuale în ultimii trei ani, ajungând la 59%. Aceasta este o marjă brută stabilă și sănătoasă care reflectă promovarea cu succes a unor prețuri de vânzare mai mari și a unor costuri directe mai mici ale materialelor. Cu toate acestea, în mod notabil, cheltuielile de exploatare cresc mai lent decât vânzările, ceea ce duce la o marjă de exploatare de 28% în 2022 față de 24% în 2019. Compania investește în vânzări și marketing pentru a-și consolida poziția pe piață, dar controlează eficient cheltuielile de exploatare.

Compania generează un flux de numerar operațional puternic și în creștere, iar venitul net a crescut cu 55% în ultimii trei ani, urmând să ajungă la 872,5 milioane de dolari, sau 33 de dolari pe acțiune, în 2021, față de o valoare chiar mai mare anul trecut, depășind 1 miliard de dolari.

Compania are, de asemenea, un dividend anual solid de 2,8% și o rată de rentabilitate a activelor de peste 13%, ceea ce indică o rentabilitate reușită a capitalului. În general, poziția financiară a companiei este foarte sănătoasă, cu vânzări, câștiguri și fluxuri de numerar în creștere.

Bilanț

Activele totale ale companiei au crescut cu o rată de peste 7% pe an în ultimii trei ani, în principal datorită creșterii activelor curente și achiziției de filiale. Până în 2022, activele vor ajunge la 3,5 miliarde de dolari.

Totalul pasivelor a crescut într-un ritm similar cu cel al activelor, ajungând la 3,5 miliarde de dolari în 2021. Datoria netă purtătoare de dobândă a companiei a crescut cu 78% din 2019 până la 1,9 miliarde de dolari în 2022. Raportul total datorie/capital propriu al companiei a fost de 80%, ceea ce este ridicat, dar compania are fluxuri de numerar stabile și previzibile pentru a-și acoperi datoria.

Capitalul propriu a scăzut cu 41% în ultimii ani, ajungând la 171 de milioane de dolari în 2021 și a scăzut și mai mult în 2022, reflectând dividendele ridicate și răscumpărările de acțiuni ale companiei.

Capitalul de lucru al companiei a arătat volatilitate de-a lungul timpului, scăzând de la 355 de milioane de dolari în 2019 la 227 de milioane de dolari în 2022. Acest lucru sugerează că societatea a avut o datorie pe termen scurt mai mare decât activele curente pentru a-și acoperi datoriile pe termen scurt. Cu toate acestea, raportul dintre capitalul de lucru și vânzări rămâne scăzut, ceea ce indică cicluri bune de numerar.

Fluxul de numerar

Fluxul de numerar al Mettler-Toledo arată o capacitate puternică de a genera numerar:

Fluxul de numerar operațional al companiei a crescut cu 42%, ajungând la 859 de milioane de dolari între 2019 și 2022. Acesta este un flux de numerar operațional ridicat și stabil, care indică o afacere sănătoasă și profitabilă, cu un necesar redus de capital de lucru.

Fluxul de numerar de investiții al companiei este negativ, deoarece compania investește în achiziționarea de filiale și active corporale. Cu toate acestea, investiția netă este finanțată de fluxurile de numerar din exploatare.

Fluxurile de numerar financiare ale societății sunt negative, deoarece societatea plătește dividende mari și își răscumpără propriile acțiuni. Între 2019 și 2022, compania a cheltuit 2,9 miliarde de dolari pe dividende și răscumpărări de acțiuni.

MTD
$1,437.16 -$17.39 -1.20%
Capital Structure
Market Cap
30.7B
Enterpr. Val.
32.8B
Valuation
P/E
41.0
P/S
8.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
30.69B
Enterpr. Val.
32.76B
Revenue
3.79B
Shares Out.
21.36M
Debt/Capital
1.08
FCF Yield
2.94%

Valuation / Dividends

P/E
41.00
EPS
35.05
P/S
8.12
P/B
-194.44
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
34.96%
ROE
-617.07%
ROA
23.69%
Gross
58.77%
Operating
22.15%
Net Profit
20.55%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Mettler-Toledo are o evaluare ridicată, cu un raport preț-beneficiu (P/E) de 40, mult peste media din industrie. Cu toate acestea, evaluarea ridicată reflectă creșterea puternică a companiei, dominația pe piață și prezența globală a acesteia. De asemenea, raportul P/E viitor de 30 indică faptul că piața se așteaptă la o creștere suplimentară a câștigurilor.

Raportul dintre datorii și capitaluri proprii este de 81. Cu toate acestea, compania dispune de un flux de numerar operațional puternic pentru a plăti datoriile. Compania are o capitalizare de piață de 32 de miliarde de dolari. Atunci când se compară capitalizarea de piață cu câștigurile, vânzările și fluxul de numerar liber, evaluarea companiei este mai mare.

Raportul dintre capitalizarea de piață și fluxul de numerar liber (P/FCF) este de 43. Astfel, în general, cred că acțiunile Mettler-Toledo sunt ușor supraevaluate în raport cu elementele sale fundamentale. Creșterea ridicată și dominația pieței promit un potențial sănătos de câștiguri, dar evaluările includ deja o mare parte din acest potențial. Pentru investitorii de valoare, acțiunile ar putea părea scumpe, dar pentru investitorii de creștere sunt încă atractive. Personal, aș lua în considerare cumpărarea de acțiuni la o scădere a prețului.

Așteptările analiștilor

Cei 12 analiști care oferă previziuni de preț pe 12 luni pentru Mettler-Toledo International Inc au o țintă mediană de 1.519,00, cu o estimare ridicată de 1.700,00 și o estimare scăzută de 1.400,00. Estimarea mediană reprezintă o creștere de +4,06% față de ultimul preț de 1.459,74.

  • Ce părere aveți despre această companie? 🤔

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.