S&P 500 ^GSPC 5,308.56 +0.07%
Nvidia NVDA $1,120.20 +5.21%
Tesla TSLA $176.87 -1.32%
Alphabet GOOG $177.86 +0.87%
Apple AAPL $191.53 +0.82%
Meta META $476.06 -0.45%
Microsoft MSFT $428.64 -0.35%
Amazon AMZN $181.02 +0.15%

A Mettler-Toledo, a precíziós mérőműszerek piacvezető vállalatának elemzése

Adorján Fülöp
27. 4. 2023
10 min read

A Mettler-Toledo története a siker és a rugalmasság története. Az 1945-ben alapított vállalat közel 80 éve a precíziós mérőműszerek és érzékelők egyik globális piacvezetőjévé nőtte ki magát. Túlélt számos gazdasági ciklust, technológiai változást, geopolitikai zavarokat és világjárványokat. Ez az "időállóság" a vállalat és termékei minőségének bizonyítéka. Vajon a jövőre nézve is jó választás lehet?

A Mettler-Toledo International $MTD-1.3% a világ vezető analitikai laboratóriumi berendezések - mérőműszerek, mérlegek és analitikai rendszerek - gyártója, amelyeket számos iparágban használnak, többek között a kémiában, a farmakológiában, az élelmiszeriparban, a nanotechnológiában és a mezőgazdasági üzemekben.

A vállalat fő előnye a nagy pontosságú mérések terén szerzett szakértelme. A vállalat erős pozícióval rendelkezik a nagy érzékenységű laboratóriumi mérőműszerek, például analitikai mérlegek, sűrűségmérők, részecskeelemzők és különböző spektrométerek gyártásában. Ezek a műszerek nagy technológiai szakértelmet igényelnek, és a Mettler-Toledo számára a fenntartható versenyelőny forrását jelentik.

A vállalat vezető termékei közé tartoznak a legnagyobb pontosságot, felbontást és érzékenységet biztosító analitikai mérlegek. A vállalat emellett különféle pipettákat, pipettahegyeket, bürettákat, bürettákat, titrátorokat, refraktométereket, UV-VIS spektrofotométereket és denzitométereket gyárt (talán nem sokat mond, de ezek valóban szükséges termékek az említett iparágakban).

A Mettler-Toledo erős versenyelőnyöket élvez globális jelenlétének, a nagy pontosságú termékek széles portfóliójának, a hosszú távú ügyfélkapcsolatoknak, az erős K+F pozíciójának, valamint az új technológiákat hozó és a vállalat földrajzi jelenlétét bővítő felvásárlásoknak köszönhetően.

A vállalat világszerte tevékenykedik, és 44 országban rendelkezik gyártási és értékesítési irodákkal. A legnagyobb részesedéssel Európában (34%), Észak-Amerikában (33%), az ázsiai és csendes-óceáni térségben (21%) és Latin-Amerikában (10%) rendelkezik. 15% körüli piaci részesedéssel piacvezető az analitikai laboratóriumi műszerek terén.

Összességében a Mettler-Toledo a világ egyik vezető vállalataként jellemezhető, amely az analitikai és kutatólaboratóriumok nagy pontosságú mérési technológiájára összpontosít.

Mi várható a jövőben?

A Mettler-Toledónak a jövőre nézve több kulcsfontosságú stratégiai prioritása van:

1. Termékportfóliónk bővítése új és innovatív megoldások kifejlesztésével. A vállalat be akar fektetni a fejlett mérési technológiák, szoftverek és automatizálás fejlesztésébe, hogy megerősítse piaci pozícióját. Ez magában foglalja a vonzó technológiákkal rendelkező vállalatok felvásárlását is.

2. Az értékesítés növelése a feltörekvő piacokon, például Kínában és más ázsiai országokban. Ezek a piacok gyorsan növekednek és hatalmas potenciált jelentenek. A Mettler-Toledo meg kívánja erősíteni értékesítési és forgalmazási hálózatát Ázsiában, és a gyógyszeripari, élelmiszeripari és anyagipari szegmensben lévő ügyfeleket kívánja megcélozni.

3. Bővítse szolgáltatásait és adatvezérelt megoldásait. A vállalat lehetőséget lát a szolgáltatási, szoftver- és felhőalapú megoldások nyújtásában, amelyek ismétlődő bevételt generálnak. Adatkezelési, elemzési és munkafolyamat-platformokat kíván fejleszteni az ügyfelek számára.

4. A működési hatékonyság és az árrés javítása. A Mettler-Toledo a költségek optimalizálására, a folyamatok racionalizálására, a beszerzési és gyártási funkciók központosítására, valamint a termelés alacsonyabb költségű területekre történő áthelyezésére összpontosít. A cél a stabil növekedési árrés fenntartása még az erősödő verseny és a változó piaci feltételek környezetében is.

5. Konzervatív pénzügyi politika fenntartása. A Társaság továbbra is erős szabad cash flow-t kíván generálni, alacsony szinten kívánja tartani az adósságállományt, részvény-visszavásárlásokat kíván végrehajtani, és növelni kívánja a részvényeseknek járó osztalékot.

Pénzügyek

MTD
$1,460.76 -$18.77 -1.27%

A Mettler-Toledo az elmúlt években erős értékesítési és eredménynövekedést tapasztalt. A vállalat bevételei 2019 és 2022 között évente több mint 7%-kal nőttek, ami szilárd eredmény. A növekedés fő mozgatórugói a műszerek és szolgáltatások magasabb eladásai, a felvásárlások és a feltörekvő piacokon tapasztalható erős kereslet voltak.

Avállalat bruttó árrése az elmúlt három évben mintegy 2 százalékponttal, 59%-ra nőtt. Ez egy stabil és egészséges bruttó árrés, amely a magasabb eladási árak és az alacsonyabb közvetlen anyagköltségek sikeres előmozdítását tükrözi. Figyelemre méltó azonban, hogy a működési költségek lassabban nőnek, mint az értékesítés, ami 2022-ben 28%-os működési árrést eredményez, szemben a 2019-es 24%-kal. A vállalat piaci pozíciójának erősítése érdekében az értékesítésbe és a marketingbe fektet be, de a működési költségeket hatékonyan kontrollálja.

A vállalat erős és növekvő működési cash flow-t termel, a nettó nyereség pedig az elmúlt három évben 55%-kal nőtt, és 2021-ben 872,5 millió dollárt, azaz részvényenként 33 dollárt fog elérni, ami tavaly még magasabb volt, és meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A vállalat emellett 2,8%-os éves osztalékkal és 13% feletti megtérülési rátával rendelkezik, ami sikeres tőkemegtérülést jelez. Összességében a vállalat pénzügyi helyzete nagyon egészséges, növekvő árbevétel, nyereség és pénzforgalom mellett.

Mérleg

A vállalat teljes eszközállománya az elmúlt három évben évente több mint 7%-kal nőtt, főként a magasabb forgóeszközöknek és a leányvállalatok felvásárlásának köszönhetően. Az eszközök 2022-re elérik a 3,5 milliárd dollárt.

Az összes kötelezettség az eszközökhöz hasonló ütemben nőtt, és 2021-ben eléri a 3,5 milliárd dollárt. A vállalat nettó kamatozó adósságállománya 2019-től 78%-kal nőtt, és 2022-re 1,9 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat összes adósság/saját tőke aránya 80%, ami magas, de a vállalat stabil és kiszámítható pénzforgalommal rendelkezik, amely fedezi az adósságát.

A saját tőke 41%-kal csökkent az elmúlt években, és 2021-ben 171 millió dollárra, 2022-ben pedig még nagyobb mértékben, ami a vállalat magas osztalékfizetését és részvény-visszavásárlásait tükrözi.

A vállalat működőtőkéje idővel volatilitást mutatott, a 2019-es 355 millió dollárról 2022-re 227 millió dollárra esett vissza. Ez arra utal, hogy a vállalatnak magasabb volt a rövid lejáratú adóssága, mint a rövid lejáratú kötelezettségek fedezésére szolgáló forgóeszközei. A forgótőke és az árbevétel aránya azonban továbbra is alacsony, ami jó készpénzciklusra utal.

Pénzforgalom

A Mettler-Toledo cash flow-ja erős készpénztermelő képességről tanúskodik:

A vállalat működési cash flow-ja 2019 és 2022 között 42%-kal 859 millió dollárra nőtt. Ez a magas és stabil működési cash flow egészséges és nyereséges üzletmenetet jelez, alacsony működőtőke-szükséglettel.

A vállalat beruházási cash flow-ja negatív, mivel a vállalat leányvállalatok és tárgyi eszközök megvásárlásába fektet be. A nettó beruházást azonban a működési cash flow finanszírozza.

A vállalat pénzügyi cash flow-ja negatív, mivel a vállalat magas osztalékot fizet és visszavásárolja saját részvényeit. A vállalat 2019 és 2022 között 2,9 milliárd dollárt költ osztalékra és részvényvisszavásárlásra.

MTD
$1,460.76 -$18.77 -1.27%
Capital Structure
Market Cap
31.6B
Enterpr. Val.
33.6B
Valuation
P/E
41.5
P/S
8.3
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
31.60B
Enterpr. Val.
33.62B
Revenue
3.79B
Shares Out.
21.36M
Debt/Capital
1.08
FCF Yield
2.86%

Valuation / Dividends

P/E
41.50
EPS
35.65
P/S
8.35
P/B
-199.84
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
34.96%
ROE
-617.07%
ROA
23.69%
Gross
58.77%
Operating
22.15%
Net Profit
20.55%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A Mettler-Toledo értékelése magas, az ár/nyereség (P/E) mutatója 40, ami jóval az iparági átlag felett van. A magas értékelés azonban tükrözi a vállalat erős növekedését, piaci dominanciáját és globális jelenlétét. 30-as határidős P/E értéke azt is jelzi, hogy a piac további nyereségnövekedésre számít.

Az adósság/saját tőke arány 81. A vállalat azonban erős működési cash flow-val rendelkezik az adósság visszafizetéséhez. A vállalat piaci kapitalizációja 32 milliárd dollár. Ha a piaci kapitalizációt összehasonlítjuk a nyereséggel, az árbevétellel és a szabad cash flow-val, a vállalat értékelése a magasabb oldalon van.

A piaci kapitalizáció és a szabad cash flow (P/FCF) aránya 43. Így összességében úgy vélem, hogy a Mettler-Toledo részvénye a fundamentumokhoz képest kissé túlértékelt. A magas növekedés és a piaci dominancia egészséges jövedelmi potenciált ígér, de az értékelések már most is tartalmazzák e potenciál nagy részét. Az értékbefektetők számára a részvény drágának tűnhet, de a növekedési befektetők számára még mindig vonzó. Én személy szerint megfontolnám a részvények megvásárlását árcsökkenés esetén.

Elemzői várakozások

A Mettler-Toledo International Inc-re vonatkozó 12 elemző 12 hónapos árfolyam-előrejelzést adó elemzők medián célértéke 1.519,00, a magas becslés 1.700,00, az alacsony becslés 1.400,00. A medián becslés +4,06%-os emelkedést jelent a legutóbbi 1.459,74-es árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.