S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Analiza Dow Chemical: Gigantul chimic care pariază pe sustenabilitate

Mihai Dragavei
27. 4. 2023
7 min read

Tehnologia verde, ecologia și sustenabilitatea conduc lumea. Iar companiile chimice nu sunt scutite de aceste presiuni. În mod ideal, deci, acestea pot profita de această tendință. Și exact pe asta mizează DOW Chemical.

Prezentare generală de bază

Dow Chemical $DOW-1.8% este un lider tehnologic global în industria chimică și a materialelor. Înființată în 1897, compania operează în prezent la nivel mondial cu o gamă largă de produse pentru industrie, infrastructură, agricultură și consumatori.

DOW

Dow Inc.

DOW
$57.00 -$1.04 -1.79%

Capital Structure

Market Cap
40.08B
Enterpr. Val.
54.20B
Revenue
43.54B
Shares Out.
703.21M
Debt/Capital
0.47
FCF Yield
5.97%

Valuation / Dividends

P/E
33.73
EPS
1.69
P/S
0.92
P/B
2.19
Div. Yield
4.90%
Div. Payout
164.36%

Capital Eff. / Margins

ROIC
9.70%
ROE
6.26%
ROA
2.04%
Gross
11.50%
Operating
7.54%
Net Profit
2.75%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Dow Chemical se concentrează pe dezvoltarea de materiale, substanțe chimice, produse și soluții inovatoare care să ajute clienții să rezolve principalele provocări legate de sustenabilitate și eficiență. Principalele segmente de activitate ale Dow includ materiale plastice, silicați, produse de performanță, științe agricole și materiale funcționale. Printre produsele sale se numără materiale plastice, cum ar fi HDPE și polipropilenă, silicați pentru construcții, pesticide, aditivi pentru polimeri, materiale de etanșare și vopsele.

Dow Chemical își desfășoară activitatea la nivel mondial printr-o rețea integrată de unități de producție, centre de cercetare și dezvoltare și birouri de vânzări. Compania are aproximativ 36.000 de angajați în total în 100 de țări. Dow Chemical are sediul central în Midland, Michigan, SUA. Viziunea Dow este de a "crea soluții pentru un viitor durabil". Compania se angajează să creeze o lume mai durabilă și mai eficientă prin inovații care îmbunătățesc viața oamenilor, creează oportunități și oferă soluții critice la probleme importante pentru clienții și cetățenii din întreaga lume.

Sector

Industria chimică, care include companii precum Dow Chemical, Linde Group și Air Products, este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. Se estimează că piața produselor chimice și a materialelor va ajunge la 712 miliarde de dolari până în 2023. Creșterea în acest sector este determinată de globalizarea continuă, de progresele tehnologice și de piețele în curs de dezvoltare din Asia.

Producția de produse chimice este strâns legată de alte sectoare, cum ar fi sănătatea, transporturile, electricitatea, petrolul și gazele, agricultura și construcțiile. Evoluțiile din aceste sectoare, cum ar fi energiile regenerabile, automatizarea și materialele avansate, deschid noi oportunități pentru companiile chimice. De asemenea, creșterea clasei de mijloc și creșterea nivelului de trai la nivel mondial determină o creștere a cererii pentru o productivitate mai mare, noi materiale și produse avansate.

Cu toate acestea, investițiile semnificative în cercetare și dezvoltare, schimbările demografice și revoluția verde schimbă, de asemenea, natura industriei și determină nevoia de inovare. Companiile chimice trebuie să cheltuiască resurse semnificative pentru cercetare și dezvoltare de produse durabile, noi tehnologii de ciclu de viață, procese și materiale pentru energie regenerabilă și energie solară.

Cu toate acestea, concurența globală acerbă, creșterea sarcinilor de reglementare și volatilitatea prețurilor materiilor prime reprezintă provocări cu care se confruntă industria chimică. Companiile chimice mari au avantajul unei forțe financiare semnificative pentru a investi și a se diversifica, în timp ce companiile mai mici sunt mai vulnerabile.

Concurenții DOW din domeniul chimic sunt, în general, companii chimice mari, cu portofolii comparabile de produse chimice, materiale plastice, îngrășăminte și alte produse. Printre principalii concurenți se numără BASF, DuPont, China National Chemical Corporation, SABIC, Mitsubishi Chemical Holdings Corporation și alții.

Oportunități generale

Dow dorește în principal să își mențină poziția dominantă pe termen lung și să se extindă pe alte piețe în mod discret și treptat.

Materiale plastice, produse chimice pentru petrol și gaze, materiale speciale, produse agricole. Acestea sunt domenii în care Dow este deja prezentă și bine poziționată pentru o creștere ulterioară. China și alte economii în curs de dezvoltare din Asia, Orientul Mijlociu, Africa. DOW își poate extinde semnificativ activitățile în aceste regiuni, susținută de o prezență globală puternică.

Profituri pe regiuni DOW. Sursa:

DOW are ambiția pe termen lung de a-și consolida în continuare industria prin achiziții și fuziuni. Acest lucru poate deschide noi oportunități de creștere profitabilă. DOW investește masiv în cercetarea și dezvoltarea de noi materiale, tehnologii și soluții. Aplicarea de noi inovații la produsele sale îi poate oferi un avantaj competitiv.

Situația actuală

Numărul de acțiuni în circulație este în scădere. Sursa:

Deși venitul său operațional net din 2022 a scăzut cu 27%, de la 6,4 miliarde de dolari la 4,6 miliarde de dolari, fluxul de numerar liber al Dow este încă la niveluri mai ridicate. Acest lucru s-a datorat atât reducerii contribuțiilor la pensii, cât și creșterii creanțelor.

În ultimii 4 ani, FCF-ul s-a menținut la niveluri solide, în ciuda scăderii veniturilor. Sursa:

Compania și-a redus contribuția la pensii de la 1,2 miliarde de dolari în 2021 la 235 de milioane de dolari în 2022, revenind la nivelurile din 2020.

Între timp, conturile sale de încasat au înregistrat o creștere mare la 1,1 miliarde de dolari și 864 milioane de dolari în T3 și T4 2022, iar conturile de plătit au crescut de la 8,6 milioane de dolari. Creșterea conturilor de primit a compensat scăderea conturilor de plătit pe o bază trimestrială și a dus la un flux de numerar operațional mai mare. Cu toate acestea, se confruntă încă cu provocări majore sub forma unui mediu macroeconomic în general nefavorabil.

Dow a reușit totuși să obțină un EBITDA mai mare decât profitul operațional. Dow$DOW-1.8% a avut o performanță mai slabă pe toate segmentele în trimestrul al patrulea. Fiecare segment a raportat un volum mai mic, vânzări mai mici de la un trimestru la altul și marje mai mici de la un an la altul. Acest lucru este un pic îngrijorător.

Se așteaptă ca cel mai mare potențial al Dow să se regăsească în soluții și produse ecologice. Tehnologiile ecologice înseamnă, în general, o mai mare eficiență și mai puține deșeuri, ceea ce este întotdeauna bun pentru profit. În calitate de companie globală de materiale și produse chimice, Dow poate profita de capacitățile sale de cercetare și industriale pentru a capta acest val de inovație și a-l aduce pe piață.

Anunțul recent al Dow, conform căruia va construi primul reactor nuclear avansat la scară de rețea la una dintre fabricile sale, pentru a furniza energie fiabilă, pe termen lung, cu emisii reduse de carbon, arată că societatea face un efort strategic major.

Dividendul este în prezent de 5,33%, iar rata de rentabilitate este una sănătoasă, de 0,56.

EPS au scăzut, ceea ce reprezintă o mică îngrijorare pentru piață. Sursa

În general, din punctul meu de vedere, DOW este o companie care ar putea fi catalogată drept "nu jigni, nu impresiona". Pe de altă parte, potențialul de creștere în segmentele de decarbonizare și soluții ecologice ar putea să-i dea un vânt frumos în pânze.

Ce părere aveți despre ea?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.