S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Dow Chemical elemzés: A vegyipari óriás, amely a fenntarthatóságra fogad.

Ferkó Joó
27. 4. 2023
8 min read

A zöld technológia, az ökológia és a fenntarthatóság uralja a világot. A vegyipari vállalatokat sem kíméli ez a nyomás. Ideális esetben tehát kihasználhatják a tendenciát. A DOW Chemical pontosan erre épít.

Alapvető áttekintés

A Dow Chemical $DOW+1.5% a vegyipar és az anyagipar globális technológiai vezetője. Az 1897-ben alapított vállalat ma már világszerte tevékenykedik, az ipar, az infrastruktúra, a mezőgazdaság és a fogyasztók számára készült termékek széles skálájával.

DOW

Dow Inc.

DOW
$57.76 $0.84 +1.48%

Capital Structure

Market Cap
40.62B
Enterpr. Val.
54.60B
Revenue
43.54B
Shares Out.
703.21M
Debt/Capital
0.47
FCF Yield
5.91%

Valuation / Dividends

P/E
34.38
EPS
1.68
P/S
0.93
P/B
2.21
Div. Yield
4.85%
Div. Payout
164.36%

Capital Eff. / Margins

ROIC
9.70%
ROE
6.26%
ROA
2.04%
Gross
11.50%
Operating
7.54%
Net Profit
2.75%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A Dow Chemical olyan innovatív anyagok, vegyi anyagok, termékek és megoldások fejlesztésére összpontosít, amelyek segítenek az ügyfeleknek a legfontosabb fenntarthatósági és hatékonysági kihívások megoldásában. A Dow fő üzleti szegmensei közé tartoznak a műanyagok, a szilikátok, a teljesítménytermékek, a mezőgazdasági tudományok és a funkcionális anyagok. Termékei közé tartoznak a műanyagok, mint például a HDPE és a polipropilén, az építőipari szilikátok, a növényvédő szerek, a polimer adalékanyagok, a tömítőanyagok és a festékek.

A Dow Chemical globálisan működik a gyártóüzemek, kutatási és fejlesztési központok és értékesítési irodák integrált hálózatán keresztül. A vállalat mintegy 36 000 alkalmazottat foglalkoztat összesen 100 országban. A Dow Chemical központja az USA-ban, a Michigan állambeli Midlandben található. A Dow víziója, hogy "megoldásokat hozzon létre a fenntartható jövőért". A vállalat elkötelezett egy fenntarthatóbb és hatékonyabb világ mellett olyan innovációk révén, amelyek javítják az emberek életét, lehetőségeket teremtenek, és fontos problémákra nyújtanak kritikus megoldásokat az ügyfelek és a polgárok számára világszerte.

Szektor

A vegyipar, amely olyan vállalatokat foglal magában, mint a Dow Chemical, a Linde Group és az Air Products, az egyik leggyorsabban növekvő globális ágazat. A vegyi anyagok és anyagok piaca a becslések szerint 2023-ra eléri a 712 milliárd dollárt. Az ágazat növekedését a folyamatos globalizáció, a technológiai fejlődés és az ázsiai fejlődő piacok hajtják.

A vegyipari gyártás szorosan kapcsolódik más ágazatokhoz, például az egészségügyhöz, a közlekedéshez, az elektromos iparhoz, az olaj- és gáziparhoz, a mezőgazdasághoz és az építőiparhoz. Az ezekben az ágazatokban, például a megújuló energiaforrások, az automatizálás és a fejlett anyagok terén bekövetkező fejlődés új lehetőségeket nyit a vegyipari vállalatok előtt. A középosztály növekedése és a növekvő globális életszínvonal is növeli a nagyobb termelékenység, az új anyagok és a fejlett termékek iránti keresletet.

Ugyanakkor a K+F-be történő jelentős beruházások, a demográfiai változások és a zöld forradalom is megváltoztatják az iparág jellegét és az innováció iránti igényt. A vegyipari vállalatoknak jelentős forrásokat kell fordítaniuk a fenntartható termékek, új életciklus-technológiák, eljárások és anyagok kutatására és fejlesztésére a megújuló energia és a napenergia területén.

Az éles globális verseny, a növekvő szabályozási terhek és a nyersanyagárak ingadozása azonban kihívások elé állítja a vegyipart. A nagy vegyipari cégek előnye, hogy jelentős pénzügyi erővel rendelkeznek a beruházások és a diverzifikáció terén, míg a kisebb cégek sérülékenyebbek.

A DOW vegyipari versenytársai általában nagy vegyipari vállalatok, amelyek hasonló vegyipari, műanyag-, műtrágya- és egyéb termékportfólióval rendelkeznek. A főbb versenytársak közé tartozik a BASF, a DuPont, a China National Chemical Corporation, a SABIC, a Mitsubishi Chemical Holdings Corporation és mások.

Általános lehetőségek

A Dow elsősorban hosszú távon szeretné megőrizni dominanciáját, és csendben, fokozatosan terjeszkedni más piacokon.

Műanyagok, olaj- és gázipari vegyi anyagok, speciális anyagok, mezőgazdasági termékek. Ezek olyan területek, ahol a Dow már jelen van, és jó helyzetben van a további növekedéshez. Kína és más fejlődő gazdaságok Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában. A DOW jelentős mértékben kiterjesztheti tevékenységét ezekben a régiókban, erős globális jelenlétének támogatásával.

Nyereségek a DOW régiói szerint. Forrás:

A DOW hosszú távon arra törekszik, hogy felvásárlások és fúziók révén tovább konszolidálja iparágát. Ez további lehetőségeket nyithat a nyereséges növekedéshez. A DOW jelentős összegeket fektet be az új anyagok, technológiák és megoldások kutatásába és fejlesztésébe. Az új innovációk alkalmazása termékeiben versenyelőnyhöz juttathatja.

Jelenlegi helyzet

A forgalomban lévő részvények száma csökken. Forrás:

Bár a 2022-es nettó működési bevétele 27%-kal, 6,4 milliárd dollárról 4,6 milliárd dollárra csökkent, a Dow szabad cash flow-ja még mindig magasabb szinten van. Ez a nyugdíjjárulékok csökkenésének és a követelések növekedésének egyaránt köszönhető.

Az FCF az elmúlt 4 évben a nyereség csökkenése ellenére stabilan tartotta magát. Forrás:

A vállalat a 2021-es 1,2 milliárd dollárról 235 millió dollárra csökkentette a nyugdíjjárulékot 2022-ben, vissza a 2020-as szintre.

Eközben a követelései nagymértékben, 1,1 milliárd dollárra és 864 millió dollárra nőttek 2022 harmadik és negyedik negyedévében, a szállítói tartozásai pedig 8,6 millió dollárról nőttek. A követelések növekedése negyedéves szinten ellensúlyozta a kötelezettségek csökkenését, és magasabb működési cash flow-t eredményezett. Ugyanakkor továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenéznie az általánosan kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt.

A Dow még mindig magasabb EBITDA-t tudott elérni, mint működési eredményt. A Dow$DOW+1.5% a negyedik negyedévben gyengébb teljesítményt nyújtott az összes szegmensben. Mindegyik szegmens alacsonyabb volumenről, negyedéves szinten alacsonyabb árbevételről, éves szinten pedig alacsonyabb árrésről számolt be. Ez egy kicsit aggasztó.

A Dow legnagyobb potenciálja várhatóan a zöld megoldásokban és termékekben rejlik. A zöld technológiák általában nagyobb hatékonyságot és kevesebb hulladékot jelentenek, ami mindig jót tesz az eredménynek. Globális anyag- és vegyipari vállalatként a Dow kihasználhatja kutatási és ipari képességeit, hogy megragadja és piacra vigye ezt az innovációs hullámot.

A Dow nemrégiben tett bejelentése, miszerint az egyik üzemében megépíti az első hálózati méretű fejlett atomreaktort, amely megbízható, hosszú távú, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát biztosít, azt mutatja, hogy a vállalat komoly stratégiai erőfeszítéseket tesz.

Az osztalék jelenleg 5,33%, a kifizetési arány pedig egészséges, 0,56-os.

Az EPS csökkent, ami egy kicsit aggasztja a piacot. Forrás:

Általánosságban a DOW egy olyan vállalat, amelyet az én szemszögemből a "ne sérts, ne nyűgözz le" kategóriába lehetne sorolni. Másrészt a dekarbonizációs és a zöld megoldások szegmensében rejlő növekedési potenciál szép szelet adhat a vitorlájába.

Ön mit gondol erről?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.