S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza družbe Dow Chemical: Kemijski velikan, ki stavi na trajnost

Mladen Rudonja
27. 4. 2023
6 min read

Zelena tehnologija, ekologija in trajnost vladajo svetu. Ti pritiski ne prizanašajo niti kemičnim podjetjem. Idealno bi bilo, če bi ta trend lahko izkoristila. In prav na to stavi družba DOW Chemical.

Osnovni pregled

Dow Chemical $DOW+1.5% je vodilno podjetje na področju tehnologije v kemični industriji in industriji materialov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1897 in danes posluje po vsem svetu s široko paleto izdelkov za industrijo, infrastrukturo, kmetijstvo in potrošnike.

DOW

Dow Inc.

DOW
$57.76 $0.84 +1.48%

Capital Structure

Market Cap
40.62B
Enterpr. Val.
54.54B
Revenue
43.54B
Shares Out.
703.21M
Debt/Capital
0.47
FCF Yield
5.92%

Valuation / Dividends

P/E
34.38
EPS
1.68
P/S
0.93
P/B
2.21
Div. Yield
4.86%
Div. Payout
164.36%

Capital Eff. / Margins

ROIC
9.70%
ROE
6.26%
ROA
2.04%
Gross
11.50%
Operating
7.54%
Net Profit
2.75%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Družba Dow Chemical se osredotoča na razvoj inovativnih materialov, kemikalij, izdelkov in rešitev, ki strankam pomagajo reševati ključne izzive na področju trajnosti in učinkovitosti. Glavni poslovni segmenti podjetja Dow vključujejo plastiko, silikate, izdelke z visokim izkoristkom, kmetijske znanosti in funkcionalne materiale. Njeni izdelki vključujejo plastiko, kot sta HDPE in polipropilen, gradbene silikate, pesticide, polimerne dodatke, tesnilne mase in barve.

Družba Dow Chemical deluje po vsem svetu prek integrirane mreže proizvodnih obratov, raziskovalnih in razvojnih centrov ter prodajnih pisarn. Podjetje ima približno 36.000 zaposlenih v skupno 100 državah. Sedež podjetja Dow Chemical je v Midlandu, Michigan, ZDA. Dowova vizija je "ustvarjati rešitve za trajnostno prihodnost". Podjetje si prizadeva za bolj trajnosten in učinkovit svet z inovacijami, ki izboljšujejo življenje ljudi, ustvarjajo priložnosti in zagotavljajo ključne rešitve pomembnih problemov za stranke in državljane po vsem svetu.

Sektor

Kemična industrija, ki vključuje podjetja, kot so Dow Chemical, Linde Group in Air Products, je eden najhitreje rastočih svetovnih sektorjev. Ocenjuje se, da bo trg kemikalij in materialov do leta 2023 dosegel 712 milijard dolarjev. Rast v tem sektorju spodbujajo nenehna globalizacija, tehnološki napredek in razvijajoči se trgi v Aziji.

Proizvodnja kemikalij je tesno povezana z drugimi sektorji, kot so zdravstvo, promet, elektrotehnika, nafta in plin, kmetijstvo in gradbeništvo. Razvoj v teh sektorjih, kot so obnovljivi viri energije, avtomatizacija in napredni materiali, odpira nove priložnosti za kemična podjetja. Tudi rast srednjega razreda in dvig svetovnega življenjskega standarda povečujeta povpraševanje po večji produktivnosti, novih materialih in naprednih izdelkih.

Vendar pa znatne naložbe v raziskave in razvoj, demografske spremembe in zelena revolucija prav tako spreminjajo naravo industrije in povečujejo potrebo po inovacijah. Kemijska podjetja morajo porabiti znatna sredstva za raziskave in razvoj trajnostnih izdelkov, novih tehnologij življenjskega cikla, procesov in materialov za obnovljive vire energije in sončno energijo.

Vendar pa so močna svetovna konkurenca, vse večja regulativna bremena in nestanovitnost cen surovin izzivi, s katerimi se sooča kemična industrija. Velika kemijska podjetja imajo prednost velike finančne moči za naložbe in diverzifikacijo, medtem ko so manjša podjetja bolj ranljiva.

Tekmeci družbe DOW v kemični industriji so na splošno velika kemična podjetja s primerljivimi portfelji kemikalij, plastike, gnojil in drugih izdelkov. Glavni konkurenti so BASF, DuPont, China National Chemical Corporation, SABIC, Mitsubishi Chemical Holdings Corporation in drugi.

Splošne priložnosti

Družba Dow želi predvsem dolgoročno ohraniti prevladujoč položaj ter se tiho in postopoma širiti na druge trge.

Plastika, kemikalije za nafto in plin, posebni materiali, kmetijski proizvodi. To so področja, na katerih je družba Dow že prisotna in je v dobrem položaju za nadaljnjo rast. Kitajska in druga gospodarstva v razvoju v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Družba Dow lahko v teh regijah znatno razširi svoje dejavnosti, ki jih podpira močna globalna prisotnost.

Dobički po regijah družbe DOW. Vir:

Družba DOW si dolgoročno prizadeva za nadaljnjo konsolidacijo svoje panoge s prevzemi in združitvami. To lahko odpre dodatne priložnosti za dobičkonosno rast. Družba DOW veliko vlaga v raziskave in razvoj novih materialov, tehnologij in rešitev. Z uporabo novih inovacij v svojih izdelkih lahko pridobi konkurenčno prednost.

Trenutni položaj

Število delnic v obtoku se zmanjšuje. Vir:

Čeprav se je čisti dobiček iz poslovanja leta 2022 zmanjšal za 27 %, s 6,4 milijarde USD na 4,6 milijarde USD, je Dowov prosti denarni tok še vedno na višji ravni. To je posledica tako zmanjšanja prispevkov za pokojninsko zavarovanje kot tudi povečanja terjatev.

V zadnjih štirih letih se je denarni tok kljub zmanjšanju dobička obdržal na solidnih ravneh. Vir:

Podjetje je zmanjšalo pokojninske prispevke z 1,2 milijarde dolarjev v letu 2021 na 235 milijonov dolarjev v letu 2022, torej nazaj na raven iz leta 2020.

Medtem so se njene terjatve močno povečale na 1,1 milijarde USD in 864 milijonov USD v tretjem in četrtem četrtletju leta 2022, obveznosti pa so se povečale z 8,6 milijona USD. Povečanje terjatev je izravnalo zmanjšanje obveznosti na četrtletni ravni in povzročilo večji denarni tok iz poslovanja. Vendar se še vedno sooča z velikimi izzivi v obliki splošno neugodnega makroekonomskega okolja.

Družba Dow je še vedno uspela doseči višji EBITDA kot dobiček iz poslovanja. Družba Dow$DOW+1.5% je bila v četrtem četrtletju v vseh segmentih slabše uspešna. Vsak segment je poročal o manjšem obsegu, nižji prodaji na četrtletni ravni in nižjih maržah na letni ravni. To je nekoliko zaskrbljujoče.

Največji potencial podjetja Dow naj bi bil na področju zelenih rešitev in izdelkov. Zelene tehnologije na splošno pomenijo večjo učinkovitost in manj odpadkov, kar je vedno dobro za poslovni izid. Dow lahko kot globalno podjetje za materiale in kemikalije izkoristi svoje raziskovalne in industrijske zmogljivosti, da bi zajel ta val inovacij in jih spravil na trg.

Nedavna napoved podjetja Dow, da bo v eni od svojih tovarn zgradilo prvi napredni jedrski reaktor na ravni omrežja, ki bo zagotavljal zanesljivo in dolgoročno nizkoogljično energijo, kaže, da si podjetje močno prizadeva za strateško usmeritev.

Dividenda trenutno znaša 5,33 %, izplačilno razmerje pa je zdravo 0,56.

Dobiček na dobiček se je zmanjšal, kar je za trg nekoliko zaskrbljujoče. Vir:

Na splošno je DOW podjetje, ki bi ga lahko označili kot "ne užaliti, ne navdušiti". Po drugi strani pa bi mu lahko potencial rasti v segmentih dekarbonizacije in zelenih rešitev dal dober veter v jadra.

Kaj menite o njem?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.