S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

ЛИТИЙ В АМЕРИКА, ДОБИВ С ПОТЕНЦИАЛ

Grozdan Iliev
27. 4. 2023
1 min read

По време на неотдавнашния разговор за приходите на TeslaЕлон Мъск засегна много теми, една от които беше липсата на възможности за рафиниране на литий. Тъй като литият е основен компонент на батериите на електрическите превозни средства, съществува незадоволена нужда от рафиниран литий в производството на електрически превозни средства.

Lithium Americas (LAC)

Lithium Americas се занимава с добив и рафиниране на литий и има голям потенциал за растеж. Въпреки че все още е в предпроизводствена фаза, LAC притежава изцяло мината Thacker Pass, разположена в северната част на Невада, която е нейният основен актив, тъй като разполага с най-големите запаси от литий в САЩ. Това превръща мината в ценен ресурс за бързо развиващата се индустрия за електрически превозни средства, която се нуждае от първокласни литиево-йонни батерии. Освен това LAC притежава и пълна собственост и споразумения за съвместно предприятие за литиеви мини с висока чистота в Аржентина.

Въпреки че Thacker Pass е интересен проект, производството все още е далеч и е планирано да започне през 2026 г. Компанията обяви началото на строителните работи в началото на март.

Въпреки това, по време на неотдавнашния си разговор за приходите за четвъртото тримесечие, компанията заяви, че строителството в мината Cauchari-Olaroz в Аржентина е "значително завършено" и производството се очаква да започне преди края на първата половина на 2023 г. Компанията заяви, че се нуждае от допълнителни капиталови разходи в размер на по-малко от 50 млн. щ.д., за да постигне производство и положителен паричен поток. LAC очаква да достигне пълно производство от 40 000 t/y (тона годишно) литиев карбонат през първото тримесечие на следващата година.

При оценката на перспективите на компанията именно дългосрочният потенциал на мината Thacker Pass е в основата на положителната теза на Бланшар.

"Като се има предвид портфолиото от активи и стратегическата географска експозиция към Аржентина и САЩ, ние запазваме рейтинга "купува" за LAC", заяви анализаторът на Дойче банк, "Ние сме положително настроени към способността на ръководството да разработи мината Thacker Pass, въпреки че признаваме присъщите на този актив предизвикателства, тъй като той е находище на глинеста основа." Въпреки това Thacker Pass е проект за добив на ~80 хидроксида годишно в САЩ, който би трябвало да е много ценен за вътрешния пазар на литий в САЩ."

Този рейтинг "купувай" е подкрепен от целева цена от 26 USD и ако бъде изпълнен, ще представлява годишно поскъпване на акциите с 36 %.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.