S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

LITHIUM AMERICAS, BÁNYÁSZAT POTENCIÁLLAL

Ferkó Joó
27. 4. 2023
3 min read

Elon Musk számos témát érintett a Tesla legutóbbi eredménybeszámolója során, amelyek közül az egyik a lítium-finomítási képességek hiánya volt. Mivel a lítium az elektromos járművek akkumulátorainak alapvető összetevője, az elektromos járműiparban kielégítetlen igény van a finomított lítiumra.

Lithium Americas (LAC)

A Lithium Americas a lítium bányászatával és finomításával foglalkozik, és nagy növekedési potenciál áll előtte. A LAC, amely még mindig a termelés előtti szakaszban van, teljes mértékben tulajdonolja a Nevadában található Thacker Pass bányát, amely a legfontosabb eszköze, mivel az Egyesült Államok legnagyobb lítiumkészletével büszkélkedhet. Ez a bányát értékes erőforrássá teszi az elektromos járműipar számára, amely a fellendülőben lévő, prémium minőségű li-ion akkumulátorokat igényli. Ezenkívül a LAC teljes tulajdonjoggal és vegyesvállalati megállapodásokkal rendelkezik Argentínában található nagy tisztaságú lítiumbányák tekintetében is.

Bár a Thacker Pass egy érdekes projekt, a termelés még messze van, és a tervek szerint 2026-ban kezdődik. A vállalat március elején jelentette be az építési munkálatok megkezdését.

A vállalat azonban a közelmúltban tartott negyedik negyedéves eredménybeszámolóján azt mondta, hogy az argentin Cauchari-Olaroz bánya építése "lényegében befejeződött", és a termelés várhatóan 2023 első félévének zárása előtt megkezdődik. A vállalat szerint a termelés és a pozitív cash flow eléréséhez 50 millió USD-nél kisebb további tőkekiadásokra van szükség. A LAC arra számít, hogy a jövő év első negyedévében eléri a 40 000 t/év (tonna/év) lítium-karbonát teljes termelését.

A vállalat kilátásainak értékelésénél Blanchard pozitív tézisének középpontjában a Thacker Pass bánya hosszú távú potenciálja áll.

"Tekintettel az eszközportfólióra és az Argentínával és az Egyesült Államokkal szembeni stratégiai földrajzi kitettségre, fenntartjuk az LAC vételi besorolását" - mondta a Deutsche Bank elemzője - "Pozitívan értékeljük a menedzsment képességét a Thacker Pass bánya fejlesztésére, bár elismerjük az eszközben rejlő kihívásokat, mivel agyagalapú lelőhelyről van szó". Mindazonáltal a Thacker Pass egy ~80ktpa kapacitású hidroxid projekt az USA-ban, amely nagyon értékes lehet az amerikai hazai lítiumpiac számára".

A "Vétel" minősítés mögött 26 dolláros célár áll, és ha ez teljesül, az éves szinten 36%-os részvényárfolyam-emelkedést jelentene.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.