S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

LITIJ V AMERIKI, RUDARSTVO S POTENCIALOM

Primoz Krajnc
27. 4. 2023
2 min read

Elon Musk se je med nedavnim klicem o prihodkih družbe Tesla dotaknil številnih tem, med katerimi je bilo tudi pomanjkanje zmogljivosti za rafiniranje litija. Ker je litij bistvena sestavina baterij za električna vozila, je potreba po rafiniranem litiju v industriji električnih vozil nezadovoljena.

Litij v Ameriki (LAC)

Družba Lithium Americas se ukvarja z rudarjenjem in rafiniranjem litija ter ima pred seboj velik potencial rasti. Čeprav je družba LAC še vedno v predprodukcijski fazi, ima v celoti v lasti rudnik Thacker Pass v severni Nevadi, ki je njeno glavno sredstvo, saj se ponaša z največjimi zalogami litija v ZDA. Zaradi tega je rudnik dragocen vir za razvijajočo se industrijo električnih vozil, ki potrebuje vrhunske litij-ionske baterije. Poleg tega ima družba LAC tudi polno lastništvo in sporazume o skupnem vlaganju v rudnike litija visoke čistosti v Argentini.

Čeprav je Thacker Pass zanimiv projekt, je proizvodnja še daleč in naj bi se začela leta 2026. Podjetje je začetek gradbenih del napovedalo v začetku marca.

Na nedavnem telefonskem pogovoru o rezultatih za četrto četrtletje pa je podjetje sporočilo, da je gradnja v rudniku Cauchari-Olaroz v Argentini "v bistvu končana", proizvodnja pa naj bi se začela pred koncem prve polovice leta 2023. Podjetje je sporočilo, da potrebuje dodatne kapitalske izdatke v višini manj kot 50 milijonov USD, da bi doseglo proizvodnjo in pozitiven denarni tok. Podjetje LAC pričakuje, da bo polno proizvodnjo 40.000 t/y (ton letno) litijevega karbonata doseglo v prvem četrtletju naslednjega leta.

Pri ocenjevanju obetov podjetja je dolgoročni potencial rudnika Thacker Pass tisti, ki je v središču Blanchardove pozitivne teze.

"Glede na portfelj sredstev in strateško geografsko izpostavljenost do Argentine in ZDA ohranjamo oceno "kupi" za podjetje LAC," je dejal analitik Deutsche Bank. "Pozitivno ocenjujemo sposobnost vodstva za razvoj rudnika Thacker Pass, čeprav se zavedamo izzivov, povezanih s tem sredstvom, saj gre za nahajališče na osnovi gline." Kljub temu je Thacker Pass projekt za proizvodnjo hidroksida v ZDA z zmogljivostjo ~80ktpa, ki bi moral biti zelo dragocen za domači litij na ameriškem trgu."

Ta ocena "kupi" je podprta s ciljno ceno 26 USD in če bo dosežena, bo pomenila 36-odstotno letno rast cene delnice.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.