S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Този ход на Apple е абсолютно брилянтен и ще донесе успех, казва известен стратег

Teodor Aleksandrov
28. 4. 2023
1 min read

Навлизането на Apple в Индия е "стратегически покер ход", казва топ анализатор. Днес ще разгледаме защо анализаторите вярват много на Apple и на нейните брилянтни ходове, които в бъдеще ще я изведат отново крачка напред.

Apple никога не е успявала да се наложи успешно на индийския пазар, където генерира по-малко от 2% от глобалните си приходи, или около 6 млрд. долара. Въпреки че общите приходи на Apple от Индия са сравнително малки, гигантът в технологичния сектор полага целенасочени усилия да спечели по-голям пазарен дял.

По-конкретно, Apple наскоро откри първите си магазини за търговия на дребно в Мумбай и Ню Делхи. Според Дан Айвс от Wedbush Securities откриването на тези обекти може да подпомогне значително продажбите на компанията.

"През следващите години Apple ще се фокусира върху агресивно разширяване на дейността си в Индия, както по отношение на производството, така и на търговията на дребно, което считаме за стратегически ход, който би могъл да увеличи годишните приходи на компанията в Индия до 20 млрд. долара до 2025 г.", заяви петзвездният анализатор.

Откриването на магазините вероятно ще бъде последвано от мащабна маркетингова кампания в страната, като Apple се надява да намали господстващото положение на Samsung, Xiaomi и Vivo, които са най-големите производители на смартфони на индийския пазар, и същевременно да повтори успеха си в Китай.

Навлизането на пазара на дребно ще бъде първата стъпка на Apple в Индия. Като се има предвид кошмарът, който Apple имаше с производството на iPhone в Китай поради проблеми с блокирането, свързани със заболяването COVID-19 по време на празничния сезон, Айвс отбелязва, че Apple и нейният партньор Foxconn сега обмислят Индия за "по-голяма диверсификация на производството на iPhone".

По-нататъшното увеличаване на производството в Индия би трябвало да върви ръка за ръка с разширяване на присъствието на дребно, подобно на начина, по който Apple е разработила стратегията си в Китай. Като цяло може да отнеме известно време на Apple да постигне по-голямо проникване на индийския пазар, но Дан Айвс смята, че Apple е на прав път.

"Рим не е построен за един ден, както и по-широката стратегия на Apple за Индия", обобщава той. "Въпреки това виждаме тази седмица като стъпка, с която Apple се гмурка в дълбокия край на басейна на индийския пазар, тъй като този огромен пазар бавно се превръща в екосистема на Apple с нарастващ пазарен дял за iPhone през следващите години."

Като цяло Дан Айвс потвърди препоръката Outperform (т.е. "купувай") и целевата цена от 205 USD за акциите на $AAPL+1.7%.

AAPL

Apple

AAPL
$189.98 $3.10 +1.66%

Защо Индия е привлекателна за Apple?

Индия е примамлив пазар за Apple по няколко причини:

1. обширен потенциал за растеж. Индийският пазар на смартфони се разраства бързо и се очаква до 2025 г. да достигне 900 милиона потребители на смартфони. Това представлява огромен потенциал за увеличаване на продажбите на iPhone и други продукти на Apple.

2. Класата със средни доходи се разраства. Броят на индийците с по-висока покупателна способност се увеличава, което означава по-голямо търсене на премиум продукти като iPhone. Apple иска да стане по-привлекателна за тази нарастваща клиентска база.

3. Концентриран пазар на смартфони от по-нисък и среден клас. Понастоящем индийският пазар на смартфони е доминиран от китайски компании като Xiaomi, Vivo и Oppo, които предлагат модели от нисък и среден ценови клас. Apple иска да навлезе в тази област на пазара и да спечели дял.

4. Усилия за диверсифициране на производството извън Китай. Поради търговската война между САЩ и Китай и пандемията COVID-19, Apple се стреми да диверсифицира производствената си база извън Китай. Индия е обещаваща алтернатива предвид нейния размер и ниски разходи.

5. Значителен потенциал за приходи и печалба. Индия може да донесе на Apple милиарди долари приходи и печалби през следващите години, ако успее да придобие по-голям дял от този пазар. Това би стимулирало значително растежа на компанията.

Не на последно място, Индия е вторият по големина пазар на смартфони в света след Китай. Според различни оценки в момента в Индия има между 500 и 600 милиона активни смартфона. Всяка година в Индия се продават приблизително 150 милиона нови смартфона.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.