S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Această mișcare a Apple este absolut genială și va aduce succes, spune un celebru strateg

Nicolae Lupu
28. 4. 2023
5 min read

Intrarea Apple în India este o "mișcare strategică de poker", spune un analist de top. Astăzi, analizăm motivele pentru care analiștii au multă încredere în Apple și în mișcările sale strălucite care o vor duce din nou cu un pas mai departe în viitor.

Apple nu a reușit niciodată să se impună cu succes pe piața indiană, unde a generat mai puțin de 2% din veniturile sale globale, adică aproximativ 6 miliarde de dolari. Deși veniturile globale ale Apple din India sunt relativ mici, gigantul din sectorul tehnologic face eforturi concertate pentru a obține o cotă de piață mai mare.

Mai exact, Apple a deschis recent primele sale magazine de vânzare cu amănuntul în Mumbai și New Delhi. Potrivit luiDan Ives de la Wedbush Securities, deschiderea acestor puncte de vânzare ar putea ajuta considerabil vânzările companiei.

"Apple se va concentra pe o expansiune agresivă în India în următorii ani, atât în ceea ce privește producția, cât și comerțul cu amănuntul, ceea ce considerăm o mișcare strategică care ar putea crește veniturile anuale ale companiei în India la 20 de miliarde de dolari până în 2025", a declarat analistul cu cinci stele.

Deschiderea magazinelor va fi probabil urmată de o campanie masivă de marketing pe plan intern, Apple sperând să reducă dominația Samsung, Xiaomi și Vivo, care sunt cei mai mari producători de smartphone-uri de pe piața indiană, repetând totodată succesul înregistrat în China.

Intrarea pe piața de retail va fi primul pas al Apple în India. Având în vedere coșmarul pe care Apple l-a avut cu producția de iPhone în China din cauza problemelor de blocare legate de boala COVID-19 în timpul sezonului de sărbători, Ives notează că Apple și partenerul său Foxconn iau acum în considerare India pentru "o mai mare diversificare a producției de iPhone".

Creșterea în continuare a producției în India ar trebui să meargă mână în mână cu extinderea prezenței retailerilor, similar cu modul în care Apple și-a dezvoltat strategia în China. Per ansamblu, ar putea dura ceva timp până când Apple va reuși să obțină o mai mare penetrare pe piața indiană, dar Dan Ives crede că Apple este pe drumul cel bun.

"Roma nu a fost construită într-o zi și nici strategia mai amplă a Apple în India nu a fost construită într-o zi", rezumă el. "Cu toate acestea, vedem această săptămână ca pe un pas în care Apple se scufundă în bazinul adânc al pieței indiene, pe măsură ce această piață masivă se transformă încet într-un ecosistem Apple cu o cotă de piață în creștere pentru iPhone-uri în următorii ani."

În general, Dan Ives a reiterat o recomandare Outperform (adică Cumpărare) și un preț țintă de 205 dolari pentru acțiunile $AAPL+1.7%.

AAPL

Apple

AAPL
$189.98 $3.10 +1.66%

De ce este India atrăgătoare pentru Apple?

India este o piață atractivă pentru Apple din mai multe motive:

1. Potențial de creștere extins. Piața indiană de smartphone-uri este în creștere rapidă și se estimează că va ajunge la 900 de milioane de utilizatori de smartphone-uri până în 2025. Acest lucru reprezintă un potențial uriaș pentru creșterea vânzărilor de iPhone-uri și alte produse Apple.

2. Clasa cu venituri medii este în creștere. Numărul indienilor cu o putere de cumpărare mai mare este în creștere, ceea ce înseamnă o cerere mai mare pentru produse premium precum iPhone. Apple dorește să devină mai atractivă pentru această bază de clienți în creștere.

3. Piața concentrată a smartphone-urilor din gama inferioară și medie. În prezent, piața indiană a smartphone-urilor este dominată de companii chinezești precum Xiaomi, Vivo și Oppo, care oferă modele cu prețuri mici și medii. Apple dorește să intre în această zonă a pieței și să câștige cotă de piață.

4. Eforturi de diversificare a producției în afara Chinei. Din cauza războiului comercial dintre SUA și China și a pandemiei COVID-19, Apple caută să își diversifice baza de producție în afara Chinei. India este o alternativă promițătoare, având în vedere dimensiunea și costurile reduse.

5. Potențial semnificativ de venituri și profit. India poate aduce Apple miliarde de dolari în venituri și profituri în următorii ani, dacă va reuși să obțină o cotă mai mare din această piață. Acest lucru ar stimula semnificativ creșterea companiei.

Nuîn ultimul rând, India este a doua cea mai mare piață de smartphone-uri din lume, după China. Potrivit diferitelor estimări, în prezent există între 500 și 600 de milioane de smartphone-uri active în India. Aproximativ 150 de milioane de smartphone-uri noi sunt vândute în India în fiecare an.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.