S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Ez a lépés az Apple által teljesen zseniális és sikert fog hozni, mondja híres stratéga

Bandi Császár
28. 4. 2023
5 min read

Az Apple indiai belépése "stratégiai pókerfogás" - mondja a vezető elemző. Ma megnézzük, miért bíznak az elemzők az Apple-ben és annak zseniális lépéseiben, amelyek a jövőben ismét egy lépéssel előrébb viszik.

Az Apple soha nem tudott sikeresen betörni az indiai piacra, ahol globális bevételének kevesebb mint 2%-át, azaz mintegy 6 milliárd dollárt termelt. Bár az Apple teljes indiai bevétele viszonylag kicsi, a technológiai szektor óriása összehangolt erőfeszítéseket tesz a nagyobb piaci részesedés megszerzésére.

Konkrétan az Apple nemrég nyitotta meg első kiskereskedelmi üzleteit Mumbaiban és Újdelhiben. Dan Ives, a Wedbush Securities munkatársa szerint ezeknek az üzleteknek a megnyitása jelentősen segítheti a vállalat eladásait.

"Az Apple az elkövetkező években agresszív terjeszkedésre fog összpontosítani Indiában, mind a gyártás, mind a kiskereskedelem terén, amit stratégiai lépésnek tekintünk, amely 2025-re 20 milliárd dollárra növelheti a vállalat éves bevételét Indiában" - mondta az ötcsillagos elemző.

Az üzletek megnyitását valószínűleg masszív belföldi marketingkampány követi majd, az Apple reméli, hogy csökkentheti az indiai piac legnagyobb okostelefon-gyártóinak számító Samsung, Xiaomi és Vivo dominanciáját, miközben megismétli a Kínában elért sikereit.

A kiskereskedelmi piacra való belépés lesz az Apple első lépése Indiában. Tekintettel arra a rémálomra, amelyet az Apple a COVID-19 betegséggel kapcsolatos zárlati problémák miatt az ünnepi szezonban átélt az iPhone-gyártással Kínában, Ives megjegyzi, hogy az Apple és partnere, a Foxconn most Indiát fontolgatja az iPhone-gyártás "nagyobb diverzifikációja" érdekében.

Az indiai gyártás további növelése kéz a kézben járhat a kiskereskedelmi jelenlét bővítésével, hasonlóan ahhoz, ahogyan az Apple kialakította stratégiáját Kínában. Mindent egybevetve, eltarthat egy ideig, amíg az Apple nagyobb teret nyer az indiai piacon, de Dan Ives szerint az Apple jó úton halad.

"Róma sem egy nap alatt épült, és az Apple szélesebb körű India-stratégiája sem" - összegez. "Azonban úgy látjuk, hogy ez a hét egy olyan lépés, ahol az Apple beleveti magát az indiai piaci medence mélyébe, ahogy ez a hatalmas piac lassan átalakul az Apple ökoszisztémájává, és az elkövetkező években egyre nagyobb piaci részesedést szerez az iPhone-ok számára."

Összességében Dan Ives megismételte Outperform (azaz vételi) ajánlását és 205 dolláros célárát az $AAPL+0.7% részvényre.

AAPL

Apple

AAPL
$192.35 $1.31 +0.69%

Miért vonzó India az Apple számára?

India több okból is vonzó piac az Apple számára:

1. Kiterjedt növekedési potenciál. Az indiai okostelefon-piac gyorsan növekszik, és a becslések szerint 2025-re eléri a 900 millió okostelefon-felhasználót. Ez hatalmas potenciált jelent az iPhone-ok és más Apple-termékek értékesítésének növelésére.

2. Növekszik a középjövedelmű réteg. A magasabb vásárlóerővel rendelkező indiaiak száma növekszik, ami nagyobb keresletet jelent az olyan prémium termékek iránt, mint az iPhone. Az Apple vonzóbbá akar válni ennek a növekvő vásárlói rétegnek.

3. Koncentrált alsó és középkategóriás okostelefon-piac. Jelenleg az indiai okostelefon-piacot a kínai vállalatok, például a Xiaomi, a Vivo és az Oppo uralják, amelyek alacsony és középáras modelleket kínálnak. Az Apple szeretne belépni a piacnak erre a területére, és részesedést szerezni.

4. Törekvés a Kínán kívüli termelés diverzifikálására. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a COVID-19 járvány miatt az Apple igyekszik diverzifikálni a gyártóbázisát Kínán kívül. India ígéretes alternatíva, tekintettel méretére és alacsony költségeire.

5. Jelentős bevételi és nyereségpotenciál. India több milliárd dolláros bevételt és nyereséget hozhat az Apple-nek az elkövetkező években, ha nagyobb részesedést tud szerezni ezen a piacon. Ez jelentősen serkentené a vállalat növekedését.

Végül, de nem utolsósorban India a világ második legnagyobb okostelefon-piaca Kína után. Különböző becslések szerint jelenleg 500-600 millió aktív okostelefon van Indiában. Indiában évente körülbelül 150 millió új okostelefont adnak el.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.