S&P 500 ^GSPC 5,310.34 +0.13%
Nvidia NVDA $948.30 +2.54%
Tesla TSLA $174.22 -1.82%
Microsoft MSFT $424.69 +1.07%
Apple AAPL $191.47 +0.84%
Alphabet GOOG $178.37 +0.61%
Amazon AMZN $183.63 -0.58%
Meta META $469.63 -0.48%

Ta poteza družbe Apple je popolnoma odlična in bo prinesla uspeh, pravi znani strateg

Kristijan Kopitar
28. 4. 2023
4 min read

Applov vstop v Indijo je "strateška poteza pokra", pravi vrhunski analitik. Danes si bomo ogledali, zakaj analitiki močno verjamejo v Apple in njegove briljantne poteze, s katerimi bo v prihodnosti spet naredil korak naprej.

Applu nikoli ni uspelo uspešno prodreti na indijski trg, kjer je ustvaril manj kot 2 % svojih globalnih prihodkov oziroma približno 6 milijard dolarjev. Čeprav so celotni prihodki družbe Apple iz Indije razmeroma majhni, si velikan tehnološkega sektorja odločno prizadeva pridobiti večji tržni delež.

Apple je pred kratkim odprl svoji prvi maloprodajni trgovini v Mumbaju in New Delhiju. Po mnenju Dana Ivesa iz Wedbush Securities bi lahko odprtje teh prodajaln znatno pripomoglo k povečanju prodaje podjetja.

"Apple se bo v prihodnjih letih osredotočil na agresivno širitev v Indiji, tako v smislu proizvodnje kot maloprodaje, kar vidimo kot strateško potezo, ki bi lahko do leta 2025 povečala letne prihodke podjetja v Indiji na 20 milijard dolarjev," je dejal analitik s petimi zvezdicami.

Odprtju trgovin bo verjetno sledila obsežna domača tržna kampanja, s katero želi Apple zmanjšati prevlado podjetij Samsung, Xiaomi in Vivo, ki so največji proizvajalci pametnih telefonov na indijskem trgu, in hkrati ponoviti svoj uspeh na Kitajskem.

Vstop na maloprodajni trg bo Applov prvi korak v Indiji. Glede na nočno moro, ki jo je imel Apple s proizvodnjo iPhonov na Kitajskem zaradi težav z blokado, povezanih z boleznijo COVID-19 med počitniško sezono, Ives ugotavlja, da Apple in njegov partner Foxconn zdaj razmišljata o Indiji za "večjo diverzifikacijo proizvodnje iPhonov".

Nadaljnje povečevanje proizvodnje v Indiji bi moralo potekati vzporedno s širjenjem maloprodaje, podobno kot je Apple razvil svojo strategijo na Kitajskem. Na splošno lahko traja nekaj časa, da bo Apple dosegel večji prodor na indijski trg, vendar Dan Ives meni, da je Apple na pravi poti.

"Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, prav tako ne Applova širša strategija za Indijo," povzame. "Vendar pa ta teden vidimo kot korak, s katerim se Apple potaplja v globok del indijskega tržnega bazena, saj se ta ogromen trg počasi spreminja v Applov ekosistem z vse večjim tržnim deležem za telefone iPhone v prihodnjih letih."

Na splošno je Dan Ives ponovil priporočilo Outperform (tj. nakup) in ciljno ceno 205 USD za delnice družbe+0.8% Apple.

AAPL

Apple

AAPL
$191.47 $1.60 +0.84%

Zakaj je Indija privlačna za Apple?

Indija je za Apple privlačen trg iz več razlogov:

1. Obsežen potencial rasti. Indijski trg pametnih telefonov hitro raste in naj bi do leta 2025 dosegel 900 milijonov uporabnikov pametnih telefonov. To predstavlja velik potencial za povečanje prodaje telefonov iPhone in drugih Applovih izdelkov.

2. Srednji dohodkovni razred se povečuje. Število Indijcev z višjo kupno močjo se povečuje, kar pomeni večje povpraševanje po vrhunskih izdelkih, kot je iPhone. Apple želi postati bolj privlačen za to naraščajočo bazo kupcev.

3. Koncentriran trg pametnih telefonov nižjega in srednjega razreda. Trenutno na indijskem trgu pametnih telefonov prevladujejo kitajska podjetja, kot so Xiaomi, Vivo in Oppo, ki ponujajo modele nižjega in srednjega cenovnega razreda. Apple želi vstopiti na to področje trga in pridobiti svoj delež.

4. Prizadevanja za diverzifikacijo proizvodnje zunaj Kitajske. Zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko ter pandemije COVID-19 si Apple prizadeva za diverzifikacijo svoje proizvodne baze zunaj Kitajske. Indija je zaradi svoje velikosti in nizkih stroškov obetavna alternativa.

5. Pomemben potencial za prihodke in dobiček. Indija lahko Applu v prihodnjih letih prinese več milijard dolarjev prihodkov in dobička, če mu uspe pridobiti večji delež tega trga. To bi znatno spodbudilo rast podjetja.

Nenazadnje je Indija za Kitajsko drugi največji trg pametnih telefonov na svetu. Po različnih ocenah je v Indiji trenutno 500 do 600 milijonov aktivnih pametnih telefonov. Vsako leto se v Indiji proda približno 150 milijonov novih pametnih telefonov.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.