S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Трой Гейски: Мечият пазар е точно зад ъгъла. Прибирайте печалби, докато можете.

Grozdan Iliev
28. 4. 2023
1 min read

Пазарите са свидетели на много различни мнения за настоящата икономическа ситуация. Но мнението на този стратег ме заинтригува доста. Най-вече заради това колко "радикално" е това мнение. Така че нека го разгледаме заедно.

Индексът S&P 500 отбеляза 8% ръст досега през 2023 г. Тазгодишното повишение на индекса S&P 500 се подхранва от надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв ще прекрати повишаването на лихвените проценти, което ще доведе до облекчаване на паричната политика. Тази оптимистична перспектива за пазара обаче се смята за преувеличена от много експерти, които смятат, че фундаменталните фактори за поскъпването на акциите не са достатъчно силни.

Главният пазарен стратег на FS Investments, Трой Гейски, предупреждава, че пазарът може да спадне с 22%.

Това е уникална възможност да използвате това възстановяване на мечия пазар, за да намалите преждевременно риска от потенциално много болезнени загуби през следващите шест, девет, 12 месеца. Няма причина да се чака. Не е все едно да оставите 10% на масата.

Всъщност Гейски очаква фондовите пазари да спаднат с поне още 20%. Гейески казва, че инвеститорите не трябва да чакат по-нататъшни печалби и трябва да започнат да продават акциите си сега. Но какво го води до това радикално мнение?

Първо, най-силните ръстове винаги са били по време на мечи пазари. Обикновено тези ръстове се дължат на технически фактори. И след това има разказ, който е съставен, за да го оправдае: по-скорошният беше, че инфлацията ще се забави достатъчно, за да не се налага повече Фед да повишава лихвите, а след това ще имаме рецесия и това по някакъв начин ще накара Фед да намали бързо лихвите. Но рецесиите не са вредни за доходите или печалбите? Това наистина е много безсмислено.

Това, което се случва на пазарите в момента, няма никакъв смисъл, според Гейски. Всъщност, казва той, инвеститорите някак си не разчитат, че евентуална рецесия ще се отрази на корпоративните печалби. Това означава, че инвеститорите не отчитат в достатъчна степен сценария за рецесия в своите очаквания.

Трой Гейески посочва, че най-силните ралита обикновено се случват на мечи пазари и се дължат на технически фактори, а не на фундаментални данни. Това означава, че пазарният растеж може да бъде само краткотраен и неустойчив. Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи и да се подготвят за евентуален спад на фондовия пазар.

Тези аргументи карат Гейси да предположи, че индексът S&P500 може да падне до 3200 пункта, което дава възможност за текущ спад от над 20%. Според Гейези в момента е по-добре да се продават акции сега и да се вземат печалби от пазара или евентуално да се елиминират загубите по този начин. Не си струва да се рискува загуба от 20 % за няколко % печалба. Това е мнението на Трой Гейерси.

Подобно мнение, макар и не толкова радикално, поддържа и инвестиционният стратег на Morgan Stanley Майк Уилсън. От края на 2022 г. той е на мнение, че тазгодишните оценки на печалбите са преувеличени и не отчитат настоящата икономическа ситуация. Според Уилсън фондовите пазари ще спаднат с 20% до края на тази година.

Как го виждам аз?

В момента смятам, че тя изглежда по-позитивна от миналата година. Все още имаме силен пазар на труда, Фед все още не е повишил целевия лихвен процент, което може да означава планирано прекратяване на повишаването на лихвите. Що се отнася до рецесията, мисля, че тя все още се отлага. Много инвеститори не я очакват до началото на следващата година. Аз съм малко по-песимистично настроен и смея да твърдя, че тя може да започне някъде през четвъртото тримесечие на т.г. Не бих очаквал обаче дълбока рецесия, а по-скоро само лека рецесия, може би дори техническа рецесия. Затова сценарият на Трой Гейски ми се струва доста песимистичен, дори преувеличен. Със сигурност ще има спадове на фондовите пазари, дори и да изпаднем само в лека рецесия, но те няма да са толкова големи, колкото прогнозира Гейски.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов консултант и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.