S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Troy Gayeski: A medvepiac már a sarkon van. Vegye ki a profitot, amíg lehet.

Ferkó Joó
28. 4. 2023
5 min read

A piacokon sokféle véleményt látnak a jelenlegi gazdasági helyzetről. De ennek a stratégának a véleménye eléggé felkeltette az érdeklődésemet. Főleg azért, mert ez a vélemény mennyire "radikális". Nézzük hát meg együtt.

Az S&P 500 index 2023-ban eddig 8%-os emelkedést könyvelhetett el. Az S&P 500 index idei emelkedését a befektetők azon reménye táplálja, hogy a Federal Reserve befejezi a kamatemeléseket, ami a monetáris politika enyhüléséhez vezetne. Ezt az optimista piaci kilátást azonban sok szakértő eltúlzottnak tartja, mivel szerintük a részvények emelkedése mögött nem állnak elég erős fundamentális tényezők.

Az FS Investments vezető piaci stratégája, Troy Gayeski arra figyelmeztet, hogy a piac akár 22%-ot is eshet.

Ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy ezt a medvepiaci fellendülést kihasználva idő előtt csökkentsük a következő hat, kilenc, 12 hónap potenciálisan nagyon fájdalmas veszteségeinek kockázatát. Nincs okunk várni. Nem mintha 10%-ot hagynál fent az asztalon.

Gayeski ugyanis arra számít, hogy a részvénypiacok még legalább 20%-ot esnek. Gayeski szerint a befektetőknek nem szabad várniuk a további nyereségre, és most kell elkezdeniük eladni a részvényeiket. De mi vezeti őt erre a radikális nézetre?

Először is, a legerősebb emelkedések mindig is medvepiacokon voltak. Általában ezeket a rally-kat technikai tényezők vezérlik. Aztán ott van az a narratíva, amit összeállítottak, hogy igazolják: a legutóbbi az volt, hogy az infláció eléggé le fog lassulni ahhoz, hogy a Fed-nek ne kelljen tovább emelnie a kamatokat, és akkor recesszió következik be, és ez valahogy arra készteti a Fed-et, hogy gyorsan csökkentse a kamatokat. De a recessziók nem ártanak a jövedelmeknek vagy a bevételeknek? Ennek tényleg nagyon kevés értelme van.

Ami most a piacokon történik, annak Gayeski szerint egyáltalán nincs értelme. Szerinte ugyanis a befektetők valahogy nem számolnak azzal, hogy egy esetleges recesszió hatással lesz a vállalati nyereségekre. Ez azt jelenti, hogy a befektetők nem veszik kellőképpen figyelembe a recessziós forgatókönyvet a várakozásaikban.

Troy Gayeski rámutat, hogy a legerősebb rallyk általában medvepiacokon következnek be, és inkább technikai tényezők, mint fundamentumok vezérlik őket. Ez azt jelenti, hogy a piaci növekedés csak rövid életű és fenntarthatatlan lehet. A befektetőknek óvatosnak kell lenniük, és fel kell készülniük egy esetleges részvénypiaci visszaesésre.

Ezen érvek alapján Gayesi szerint az S&P500 index akár 3200 pontra is eshet, ami jelenleg több mint 20%-os csökkenést jelentene. Gayeski szerint jelenleg jobb, ha most eladjuk a részvényeket, és nyereséget veszünk ki a piacról, vagy esetleg ezzel kiküszöböljük a veszteségeket. Nem érdemes kockáztatni egy 20%-os veszteséget néhány %-os nyereségért. Ez Troy Gayersi véleménye.

Hasonló, bár nem ennyire radikális nézetet vall Mike Wilson, a Morgan Stanley befektetési stratégája is. Ő 2022 vége óta azon a véleményen van, hogy az idei évre vonatkozó nyereségbecslések túlzóak, és nem veszik figyelembe a jelenlegi gazdasági helyzetet. Wilson szerint a részvénypiacok az idei év végére 20%-kal esnek.

Hogyan látom én ezt?

Jelenleg úgy gondolom, hogy pozitívabbnak tűnik, mint tavaly. Még mindig erős a munkaerőpiacunk, a Fed még nem emelte a célkamatlábat, ami a kamatemelések tervezett befejezésére utalhat. Ami a recessziót illeti, szerintem még mindig késik. Sok befektető csak a jövő év elején számít rá. Én egy kicsit pesszimistább vagyok, és merem állítani, hogy valahol az idei negyedik negyedévben kezdődhet. Én azonban nem számítanék mély recesszióra, inkább csak enyhe recesszióra, talán még technikai recesszióra is. Troy Gayeski forgatókönyve ezért meglehetősen pesszimistának, sőt túlzónak tűnik számomra. Biztosan lesznek tőzsdei esések, még akkor is, ha csak enyhe recesszióba kerülünk, de ezek nem lesznek olyan nagyok, mint Gayeski jósolja.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.