S&P 500 ^GSPC 5,271.48 -0.65%
Meta META $475.36 -0.95%
Nvidia NVDA $1,149.07 +0.88%
Apple AAPL $191.22 +0.65%
Alphabet GOOG $177.46 -0.31%
Amazon AMZN $182.59 +0.24%
Microsoft MSFT $429.60 -0.17%
Tesla TSLA $176.89 +0.08%

Troy Gayeski: Tržni medved je tik pred vrati. Izkoristite dobičke, dokler lahko.

Mladen Rudonja
28. 4. 2023
4 min read

Na trgih se pojavljajo različni pogledi na trenutne gospodarske razmere. Mnenje tega stratega pa me precej zanima. Predvsem zaradi tega, kako "radikalno" je to mnenje. Zato si ga poglejmo skupaj.

Indeks S&P 500 se je v letu 2023 do zdaj povečal za 8 %. Letošnjo rast indeksa S&P 500 je poganjalo upanje vlagateljev, da bo Federal Reserve prenehala z dvigovanjem obrestnih mer, kar bi privedlo do sprostitve denarne politike. Vendar pa številni strokovnjaki menijo, da so ti optimistični obeti za trg pretirani, saj menijo, da temeljni dejavniki za rast delnic niso dovolj močni.

Glavni tržni strateg družbe FS Investments Troy Gayeski opozarja, da bi lahko trg padel za 22 %.

To je edinstvena priložnost, da izkoristite to okrevanje medvedjega trga za predčasno zmanjšanje tveganja potencialno zelo bolečih izgub v naslednjih šestih, devetih ali 12 mesecih. Nobenega razloga ni za čakanje. Ne gre za to, da bi na mizi pustili 10 %.

Gayeski namreč pričakuje, da bodo delniški trgi padli vsaj še za 20 %. Gayeski pravi, da vlagatelji ne bi smeli čakati na nadaljnje dobičke in bi morali začeti prodajati svoje delnice zdaj. Toda kaj ga je pripeljalo do tega radikalnega stališča?

Prvič, najmočnejši vzponi so bili vedno na medvedjih trgih. Običajno so vzponi posledica tehničnih dejavnikov. Potem pa je tu še zgodba, ki je bila sestavljena, da bi jo upravičila: nedavna zgodba je bila, da se bo inflacija dovolj upočasnila, da Fed-u ne bo treba več dvigovati obrestnih mer, nato pa bomo imeli recesijo in to bo nekako povzročilo, da bo Fed hitro znižal obrestne mere. Toda recesije niso slabe za dohodke ali zaslužke? To je res zelo nesmiselno.

To, kar se zdaj dogaja na trgih, po Gayeskijevih besedah nima nobenega smisla. Pravzaprav pravi, da vlagatelji nekako ne računajo na to, da bo morebitna recesija vplivala na dobičke podjetij. To pomeni, da vlagatelji v svojih pričakovanjih scenarija recesije ne upoštevajo v zadostni meri.

Troy Gayeski opozarja, da so najmočnejši vzponi običajno na medvedjih trgih in jih poganjajo tehnični dejavniki in ne temeljni podatki. To pomeni, da je rast trga lahko le kratkotrajna in nevzdržna. Vlagatelji morajo biti previdni in se pripraviti na morebiten padec borznega trga.

Na podlagi teh argumentov Gayesi meni, da bi lahko indeks S&P500 padel do 3200 točk, kar pomeni, da bi trenutni padec znašal več kot 20 %. Po Gayeskijevem mnenju je trenutno bolje prodati delnice zdaj in pobrati dobiček s trga ali morda s tem odpraviti izgube. Ni vredno tvegati 20-odstotne izgube za nekajodstotni dobiček. To je mnenje Troya Gayersija.

Podobnega mnenja, čeprav ne tako radikalnega, je tudi Mike Wilson, investicijski strateg banke Morgan Stanley. Že od konca leta 2022 je mnenja, da so letošnje ocene dobičkov pretirane in ne upoštevajo trenutnih gospodarskih razmer. Po Wilsonovem mnenju bodo delniški trgi do konca letošnjega leta padli za 20 %.

Kako to vidim jaz?

Trenutno se mi zdi, da je videti bolj pozitivno kot lani. Še vedno imamo močan trg dela, Fed še ni zvišal ciljne obrestne mere, kar bi lahko kazalo na načrtovani konec zviševanja obrestnih mer. Kar zadeva recesijo, menim, da je še vedno odložena. Veliko vlagateljev jo pričakuje šele v začetku prihodnjega leta. Sam sem nekoliko bolj pesimističen in si upam trditi, da bi se lahko začela nekje v četrtem četrtletju letošnjega leta. Vendar ne bi pričakoval globoke recesije, temveč le blago recesijo, morda celo tehnično recesijo. Zato se mi zdi scenarij Troya Gayeskega precej pesimističen, celo pretiran. Do padcev na borzah bo zagotovo prišlo, tudi če bomo padli le v blago recesijo, vendar ne bodo tako veliki, kot napoveduje Gayeski.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.