S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Analýza HB Fuller Company: Technologická špička ve vývoji lepidel si brousí zuby na růst

Dominik Petrnoušek
28. 4. 2023
8 min read

Chemický segment většinou skrývá spíš dlouhodobě stabilní giganty, kteří generují masivní zisky a udržují si svoji pozici. Občas lze ale nalézt i dravce, který chce dále růst. To je případ právě třeba HB Fuller Company, na kterou se dnes podíváme.

Základní přehled

HB Fuller Company $FUL+0.2% je globální výrobce speciálních chemických produktů, adheziv a tmelu, který byl založen v 1887. Společnost sídlí v Minneapolisu a zaměstnává více než 4500 lidí po celém světě.

HB Fuller nabízí komplexní portfolio vlastních značkových produktů včetně průmyslových lepidel, konzumních, medicínských, konstrukčních a obalových lepidel. Její produkty se používají v široké škále průmyslových a konečných trhů včetně automobilového, zdravotnického, obalového, elektronického, vědeckého a stavebního trhu.

FUL
$76.16 $0.16 +0.22%
1 Day
+0%
5 Days
-0.67%
1 Month
+3.73%
6 Months
+12.98%
YTD
-1.34%
1 Year
+14.01%
5 Years
+60.54%
Max.
+9,382.44%

Capital Structure

Market Cap
4.15B
Enterpr. Val.
5.82B
Revenue
3.51B
Shares Out.
54.49M
Debt/Capital
0.51
FCF Yield
7.36%

Valuation / Dividends

P/E
27.69
EPS
2.75
P/S
1.18
P/B
2.36
Div. Yield
1.08%
Div. Payout
28.78%

Capital Eff. / Margins

ROIC
6.40%
ROE
8.89%
ROA
3.29%
Gross
29.69%
Operating
10.57%
Net Profit
4.39%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Společnost HB Fuller je globální lídr v oboru speciálních chemických produktů s ročními tržbami přes 3,7 miliard dolarů. Má 19 výrobních závodů po celém světě, jakož i výzkumná střediska v Severní Americe, EMEA a Asii. Má silnou orientaci na inovace a v průběhu let získala více než 4 500 patentů.

Strategie společnosti se zaměřuje na růst prostřednictvím inovací výrobků, rozšiřování portfolia a rozšiřování na nové zákazníky a trhy. HB Fuller se zavázala k provádění udržitelných a etických operací, vedla k výrobkům s nízkou emisí uhlíku a stala se jedním ze signatářů OSN Global Compact.

HB Fuller Company je výrobce speciálních chemických materiálů zaměřený na růst a inovace. Má silné pozice na globálním trhu lepidel a aplikací, které podporují pokročilá řešení pro zákazníky ve strategických odvětvích na celém světě.

Sektor

Světový trh průmyslových lepidel je velmi rozsáhlý a má veliký potenciál pro růst.

Trh se člení na různé segmenty podle typu produktu, vlastností a použití. Například vodová lepidla, rozpouštědlová lepidla, tlakově citlivá lepidla, teplem tvrdící lepidla, atd. Různé segmenty rostou různými tempy podle stupně zralosti a přijímání inovací v odvětvích, kde se používají.

Čtyři nejdůležitější faktory, které ovlivňují růst trhu, jsou:

  1. Růst automobilového průmyslu, zvláště elektromobilů. Lepidla jsou kritická pro výrobu automobilů.
  2. Průmyslová automatizace a robotika. Lepidla umožňují přesné sestavování součástí.
  3. Zvyšující se poptávka po udržitelných a ekologických produktech. Více společností se obrací na vodou ředitelná lepidla a lepidla s nízkým obsahem VOC.
  4. Vývoj nových biomateriálů. Přesná a bezpečná lepidla jsou potřebná pro aplikace s novými materiály jako je biolepení.

Pět největších společností na trhu (Henkel, H.B. Fuller, 3M, Bostik, DowDuPont) dominují tento trh a mají dohromady podíl přibližně 50%. Mnoho z těchto společností přijímá inovace a strategie růstu prostřednictvím fúzí a akvizic, výzkumu a vývoje, rozšiřování produktů a geografické expanze.

Příležitosti pro růst v tomto sektoru zahrnují udržitelná lepidla, průmyslová lepidla s vysokým výkonem, lepidla pro obnovitelné materiály a 3D tisk a další. Hlavními hrozbami jsou tlak na ceny, konkurence z Asie a potenciální disruption technologií jako jsou ultrazvuková lepení.

Konkurence

Již jsem se o nich krátce zmínil, ale teď důkladněji.

Henkel je globální lídr v sektoru lepidel s ročními tržbami kolem 20 miliard EUR. Její divize Adhesive Technologies, která vyrábí široké spektrum lepidel a tmelů, je největším konkurentem HB Fuller. Henkel má silnější pozici v Evropě, zatímco HB Fuller vede v Severní Americe.

3M $MMM+0.6% je renomovaná globální technologická společnost, která díky akvizicím získala velmi silnou pozici v oblasti lepidel a vrstvených materiálů. Divize 3M Adhesives and Tapes konkuruje HB Fuller s inovativními řešeními pro různé průmyslové a spotřební trhy. 3M je však větší a diverzifikovanější společnost, než je HB Fuller.

Bostik, což je divize nadnárodního francouzského koncernu Arkema, poskytuje široké portfolio lepidel a obalových materiálů pro průmyslová, stavební a konečná odvětví. Bostik působí globálně s významnou přítomností v mnoha regionech, kde operuje HB Fuller. Přestože Arkema je větší společností, Bostik má vysoce zaměřené portfolio lepidel, které je podobné portfoliu HB Fuller.

DowDuPont je globální chemický a materiálový gigant, jehož divize Electronics & Construction Materials vyrábí speciální lepidla, vrstvené materiály a barvy pro průmyslové a technické použití. Ačkoliv se DowDuPont zmiňuje mezi hlavními konkurenty, jeho divize je méně příbuzná a zaměřená na lepidla než u HB Fuller, Henkel nebo 3M.

V souhrnu, Henkel a 3M jsou v současné době největší a nejpřímější konkurenci HB Fuller. Mají silnější globální přítomnost a zdroje, ale HB Fuller vede v oblasti specializace a inovací lepidel a má dlouhodobou strategii růstu. Bostik je také významným regionálním konkurentem, zatímco DowDuPont není tak přímo zaměřen na tento trh.

Aktuální situace

Myslím, že stojí za zmínku, že společnost Fuller nemá nejlepší výsledky, pokud jde o plnění vlastních interních projekcí a dosahování působivých marží. Na druhou stranu alespoň se jim daří zvyšovat EBITDu.

Analytici očekávají, že EBITDA bude v roce 23 mírně nad 15 %, přičemž v nejbližším období bude mírně ovlivněna, ale časem se zlepší, protože společnost bude pokračovat v modernizaci svého produktového portfolia.

FCF kleslo. Zdroj

Čistý zisk skutečně klesl ze 171,2 milionu dolarů v roce 2018 na 130,8 milionu dolarů v roce 2019. V roce 2020 pak dále klesl na 123,7 milionu dolarů. V roce 2021 se však s růstem tržeb zlepšil i zisk, který se vyšplhal na 161,4 milionu dolarů. Zdá se, že společnost má navíc nakročeno k opravdu hezkému růstu hned v několika segmentech.

Prvním segmentem, který stojí za zmínku, jsou hygienická, zdravotní a spotřební lepidla. Patří sem výroba flexibilních obalů, grafických materiálů a obálek. V loňském roce se tento segment podílel na tržbách společnosti 45 % a na zisku úctyhodných 55 %.

Další v řadě je segment technických lepidel, který poskytuje vysoce výkonná lepidla pro dopravu, elektroniku, zdravotnictví, čistou energii, letectví, obranu a další související trhy. Ty tvoří přibližně 42 % tržeb a 54 % zisku společnosti. V obou vedení očekává růst.

Dividenda je poměrně skromná 1,19%. Na druhou stranu to znamená rozumné payout ratio 0,25. Je ale také extrémně stabilní a společnost ji již zvyšuje a vyplácí dlouhou řadu let. Aktuálně se ani nezdá, že by společnost měla mít problém dividendu dále zvládat, či ji přestat zvyšovat.

Trochu negativní zprávou je také to, že FUL ředí akcie a vypouští do oběhu další. Každý investor by pochopitelně rád viděl přesný opak. Tedy to, že je bude odkupovat a zvyšovat tak hodnotu investorům.

Společnost H.B. Fuller se ukázala být pozoruhodně odolná. V roce 2020, kdy pandemie způsobila prudkou recesi, zaznamenal průmyslový výrobce nepatrný 4% pokles zisku na akcii.

Společnost H.B. Fuller se ale v roce 2009 ukázala jako zranitelná vůči velké recesi. Během této recese se její zisk na akcii propadl o 79 % a cena jejích akcií klesla o 66 % za méně než šest měsíců. Pokud se tedy objeví silná recese, měli by se investoři připravit na kolísavou cenu akcií a možná i na výrazný pokles zisků. I když současná obchodní dynamika společnosti H.B. Fuller neopravňuje k obavám, citlivost společnosti na recesi je rizikovým faktorem, který je třeba mít na paměti.

Co myslíte? Je tohle hráč, který díky inovacím chytne obrovské momentum?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.