S&P 500 ^GSPC 5,069.51 +1.18%
Tesla TSLA $146.74 +3.30%
Nvidia NVDA $820.76 +3.22%
Meta META $494.64 +2.68%
Microsoft MSFT $407.22 +1.56%
Alphabet GOOG $160.34 +1.51%
Amazon AMZN $178.80 +0.89%
Apple AAPL $166.38 +0.33%

Analýza Apple: Světový technologický lídr je skvělý. Může ale být ještě lepší?

Dominik Petrnoušek
29. 4. 2023
8 min read

Apple pravděpodobně není třeba představovat, protože ho zná téměř každý. Na druhou stranu bych rád dodržel nějaký layout mých analýz a proto si ho představíme. Dost možná vás některé na první pohled zřejmé věci překvapí!

Základní přehled

Apple  $AAPL+0.3% je americká multinacionální technologická společnost založená v roce 1976 Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. Sídlí v Cupertinu, v Kalifornii.

Apple se specializuje na design, vývoj a prodej elektronických zařízení, počítačového hardwaru a softwaru a online služeb. Její produkty, jako je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods a software jako iOS a watchOS jsou ikony v otevřené inovaci, jednoduchosti a eleganci. Služby zahrnují Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card a iCloud. A ty jsou možná důležitější, než si mnoho investorů uvědomuje.

Apple je vedoucí společnost na trzích chytrých telefonů, tabletů a streamovacích médií. Jeho výrobky a služby jsou široce používány jednotlivci i organizacemi. Celková kapitalizace Applu je více než 2,6 bilionu dolarů, což z něj činí jednu z nejhodnotnějších společností na světě.

AAPL

Apple

AAPL
$166.38 $0.54 +0.33%

Capital Structure

Market Cap
2.56T
Enterpr. Val.
2.64T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
4.16%

Valuation / Dividends

P/E
25.79
EPS
6.43
P/S
6.66
P/B
34.82
Div. Yield
0.58%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Strategie Applu se zaměřuje na inovace prováděné prostřednictvím jednoduchosti, intuitivnosti, vysoké kvality a integrace hardwaru, softwaru a služeb s bezkonkurenčním uživatelským zážitkem. Hlavními růstovými příležitostmi jsou služby a pokročilé technologie.

Produkty Applu jsou navrženy a vyvíjeny interně, zatímco většina součástí je vyrobena externími dodavateli v Číně. Výroba je velmi globální a technologicky pokročilá, s integrálním dodavatelským řetězcem.

Peníze Applu stále tečou hlavně z prodeje hardwaru. Služby ale rostou rychle! Zdroj

Hlavní konkurenti Applu zahrnují Samsung (hardware), Amazon $AMZN+0.9% (cloud), Microsoft $MSFT+1.6% (software) , Alphabet (služby) a další. Apple čelí tlaku na inovace a růst vytvořeným rychlým technologickým pokrokem a konkurencí v oblasti chytrých telefonů, tabletů, služeb atd.

Sektor

Technologický sektor je obrovský a rychle se rozvíjející. Zahrnuje společnosti zabývající se výrobou hardware, software a souvisejících služeb. Hlavní podsektory zahrnují spotřební elektroniku, počítače a periférie, komunikační zařízení, polovodiče, software, IT služby a internet.

Spotřební elektronika zahrnuje společnosti jako Apple, Samsung, Sony, LG a další, které vyrábějí zařízení jako chytré telefony, tablety, televizory, přehrávače atd. Tento segment je globální a dynamický, ovlivněný rychlými inovacemi v oblasti hardwaru, software, služeb a designu. Klíčem k úspěchu je přinést bezkonkurenční uživatelské zážitky prostřednictvím elegantního hardwaru a softwaru.

Některé hlavní příležitosti v technologickém sektoru zahrnují cloudové služby, umělou inteligenci, internet věcí, virtuální realitu, pokročilé materiály, obnovitelné technologie a automatizaci. Tedy sektory, ve kterých z větší části na první pohled Applu ujíždí vlak.

Globální trh pro technologii dosahuje hodnoty více než 8,5 bilionů USD a roste přibližně 5% ročně. Hlavní regiony růstu jsou Asie, Severní Amerika a Evropa. USA zůstává dominantní silou v oblasti technologie po stránce inovací a investic do rizikového kapitálu.

V roce 2023 se očekává, že globální technologický trh dosáhne hodnoty 8,7 bilionu USD. To představuje roční růst přibližně 5-6%. Důležité subsektory jako cloudové služby, software jako služba a umělá inteligence porostou ještě rychleji. Tento růst bude poháněn investicemi podniků do digitální transformace, rozšiřující se střední třídou v rozvojových zemích a životní stylem závislým na technologii.

V roce 2030 se očekává, že globální technologický trh dosáhne hodnoty více než 13 bilionů USD. To představuje roční růst až 7% po celé toto desetiletí. Významné revoluce, jako je umělá obecná inteligence, virtuální a rozšířená realita, pokročilá automatizace a probíhající elektrická revoluce, posunou technologické hranice a otevřou nové příležitosti pro společnosti jako Apple. A všichni víme, že Apple tuhle krávu podojí do poslední kapky. Možná naskočí na vlak později, ale jako vždy to udělá perfektně.

Sázka na služby

Když se řekne Apple, tak si všichni představí Steva Jobse a ikonický placatý telefon. Ten samozřejmě stále vládne světu a přináší Applu neuvěřitelné množství peněz. Je tu ale segment, který by mohl být ještě důležitější.

Segment služeb Apple zahrnuje nástroje jako App Store, Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, Apple Pay a iCloud. Společnost čelící mírnému zpomalení a poklesu prodejů iPhonů se nedávno zaměřila na služby a její nová strategie se zdá být úspěšná.

Příjmy z prodeje iPhonů za čtvrtletí. Zdroj

Podnikání společnosti Apple v oblasti služeb sahá od obchodu App Store po licenční poplatky. Příjmy založené na službách, jako je Apple Music, v nedávné době vzrostly. Tato předplacená hudební streamovací služba má miliony předplatitelů a nyní představuje silného konkurenta stávajícím subjektům, jako je Spotify.

Dříve, než se zaměření společnosti přesunulo na segment služeb, představovaly nosné body v jejích výsledcích zařízení nositelné elektroniky a domácnosti. Tento segment zahrnuje produkty jako AirPods, Apple Watch a HomePod.

Růst příjmů ze segmentu služeb lze také připsat miliardám dolarů, které Apple investuje do výzkumu a vývoje. Tento rozsáhlý rozpočet jde na vývoj hardwaru i na vytváření dalších digitálních řešení pro každodenní život.

Aktuální situace

Analytici předpokládají, že v příštích pěti letech poroste zisk na akcii tempem 10,3%. Pokud bude násobek nezměněn a připočteme 0,6% dividendu, dospějeme k očekávanému celkovému ročnímu výnosu pro akcionáře ve výši 10,9%. To je o něco vyšší než dlouhodobý výnos širšího trhu.

Při pouhém mírném snížení násobku by však tento výnos výrazně klesl. Navíc, analytici jsou v tomto ohledu poněkud pozitivní.

EPS mírně kleslo, ale stále je dlouhodobý trend pozitivní. Zdroj

Společnost je nepochybně kvalitní. Apple vždy překvapuje a vždy přináší zhodnocení. S aktuálním oceněním ale jednoduše nevychází. 

Velké riziko

Dalším velkým rizikem pro společnost Apple jsou obavy z vyhledávačů. Google platí společnosti Apple údajně 20 miliard dolarů ročně za to, že je výchozím vyhledávačem v jejích zařízeních. Existují zde však dvě obrovská rizika. Prvním je, že Google a Apple čelí hromadné žalobě, která tvrdí, že tato platba je nezákonnou monopolní praktikou.

Zda se to potvrdí, se teprve uvidí, ale pokud ano a Apple bude nucen vyvinout vlastní vyhledávač, může to představovat obrovský dopad na zisky společnosti Apple. Vzhledem k tomu, že dohoda představuje pětinu zisku společnosti Apple, jedná se o obrovské riziko.

Navíc Microsoft a Chat GPT potenciálně spouštějí nový vyhledávač, který by mohl Googlu masivně konkurovat. Chat GPT je obrovským nebezpečím pro všechny technologické giganty, kterým by tento vlak ujel.

Společnost Apple většinu svých výnosů pro akcionáře nasměrovala prostřednictvím zpětného odkupu akcií. Počet akcií společnosti v oběhu se meziročně snížil o 3,4 %. Při započtení dividendy společnost zajistila celkové výnosy pro akcionáře ve výši zhruba 4 %. Společnost vrací akcionářům hotovost, fakticky veškerý svůj volný peněžní tok.

Apple odkupuje akcie a zvyšuje tak hodnotu pro akcionáře. Zdroj

V rámci anualizovaných výnosů pro akcionáře však dosahuje pouze 4 %. Očekávám, že Apple bude i nadále masivně ziskovou společností, ale nepředpokládáme, že by generoval takové výnosy pro akcionáře, které by ospravedlnily jeho ocenění.

FCF společnosti roste. Skoro všechen je ale vracen akcionářům. Zdroj

Zásadní otázkou je asi to, zda Apple přijde s něčím novým. S gamechangerem, který by je opět vystřelil na výsluní. Mohlo by to být VR, mohlo by to být bezkonkurenční AI nebo něco úplně jiného. U Applu asi nezbývá, než se nechat překvapit.

Máte Apple ve svém portfoliu?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.