S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Резултати и предположения на Exxon и Chevron

Ventseslav Vodenicharov
29. 4. 2023
1 min read

Exxon регистрира рекордна печалба за първото тримесечие благодарение на по-високия добив

В петък Exxon Mobil ($XOM+1.3% ) обяви рекордна печалба за първото тримесечие, която е повече от два пъти по-голяма от предходната година и надминава прогнозите на Уолстрийт, тъй като нарастващото производство на нефт и газ преодоля спада на цените на енергията от високите нива.

Петролните компании се носят на тази вълна на относително по-високи цени на петрола и газа, като печалбите им са облагодетелствани от силното търсене и съкращаването на разходите, свързано с усилията за противодействие на спирането на добива на Covid-19 преди три години.

"Постигнахме рекордни резултати през първото тримесечие, въпреки че цените на енергията и маржовете при рафинирането се смекчиха донякъде", заяви главният финансов директор Катрин Микелс в интервю.

Тя заяви, че силният ръст на производството е допринесъл най-много за по-добрите от очакваните печалби. Тримесечието на Exxon се дължи на нови обеми суров петрол и горива благодарение на стартирането на нови офшорни проекти и рафинерии.

Приходите й се повишиха до 11,43 млрд. долара, или 2,79 долара на акция, в сравнение с 5,48 млрд. долара преди година, което включваше отписване за излизане от Русия.

Добивът на нефт и газ се увеличи с близо 300 000 барела на ден (бр.) в сравнение с нивата отпреди година, като се изключат продажбите на активи и излизането от Русия. Резултатите от миналата година включват отписване на руски нефтени и газови дялове на стойност 3,4 млрд. долара след данъчно облагане.

Увеличеният добив отразява 40% увеличение на производството в Пермския басейн в Тексас и в Гвиана, където компанията пусна в експлоатация втора сондажна платформа през миналата година, която увеличи добива с около 240 000 барела дневно. По-големите обеми частично компенсират 16% спад на цените на петрола спрямо предходната година.

Capital Structure

Market Cap
515.25B
Enterpr. Val.
522.77B
Revenue
338.70B
Shares Out.
4.49B
Debt/Capital
0.16
FCF Yield
6.23%

Valuation / Dividends

P/E
14.09
EPS
8.15
P/S
1.52
P/B
2.24
Div. Yield
3.27%
Div. Payout
45.77%

Capital Eff. / Margins

ROIC
12.19%
ROE
16.22%
ROA
8.68%
Gross
27.96%
Operating
12.55%
Net Profit
9.68%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Резултатите за първото тримесечие отразяват и разширяването на производството на горива. През последното тримесечие компанията завърши пускането в експлоатация на нова инсталация за преработка на суров петрол в завода си в Бомонт, Тексас, която увеличи капацитета за рафиниране с 250 000 барела дневно.

Производителят приключи първото тримесечие с 32,7 млрд. долара в брой, но Микелс заяви, че няма нагласа да ги използва за сливания или придобивания.

Exxon би била отворена за сделки, които биха могли да предложат синергии и да осигурят добра възвръщаемост за акционерите, каза тя. Въпреки това тя е съсредоточена върху увеличаването на производството в Пермския басейн, Гвиана и разширяването на рафинерията в Бомонт, наред с други неща, каза Микелс. "Наистина сме фокусирани върху това да се уверим, че изпълняваме тези органични възможности".

Chevron надминава прогнозите и увеличава печалбата си за първото тримесечие въпреки спада на цените на петрола

Петролната компания Chevron ($CVX+0.8% ) надхвърли пазарните очаквания в петък, тъй като увеличи печалбата си за първото тримесечие, като печалбата от рафинирането компенсира спада в цените на енергията и производството на нефт и газ.

Нетната печалба нарасна с 5% до 6,57 млрд. долара, или 3,46 долара на акция. Това се сравнява с консенсуса на Уолстрийт, който предвиждаше същата печалба от 3,38 долара на акция, по данни на Zacks Investment Research.

Най-силният сектор на компанията е нефтопреработването, където по-високите маржове спомогнаха за увеличаване на приходите над пет пъти до 1,8 млрд. долара.

Въпреки това подразделението за добив на нефт и газ отбеляза 25% спад на нетната печалба поради големия спад на цените през годината.

Суровият петрол тип "Брент", световният бенчмарк за петрол, се търгуваше средно за 82 долара за барел през първите три месеца на годината, което е с 16% по-малко от предишната година и със 7% по-малко от четвъртото тримесечие.

"Цените на сорта Брент са високи, но същевременно относително ниски. Но все още се наблюдава средна двуцифрена възвръщаемост", заяви главният финансов директор Пиер Бребер пред Ройтерс, визирайки възвръщаемостта на инвестирания капитал.

Втората по големина американска петролна компания приключи тримесечието с 15,8 млрд. долара в брой, което е с 12% по-малко от предишната година, но с около 10 млрд. долара повече, отколкото е необходимо за осъществяване на бизнеса, каза Бребер.

Големите петролни компании държат повече парични средства в случай на икономическо забавяне и за да са готови, ако има нова вълна на консолидация.

"Намерението е парите в брой да се връщат на акционерите постоянно с течение на времето", каза Бребер, като добави, че Chevron ще извършва само сделки, които са изгодни за акционерите.

"Все още търсим", каза той на въпрос дали Chevron обсъжда придобивания. "И имаме много висока летва, защото не е необходимо да сключваме никакви сделки".

Капиталовите разходи скочиха с 55% до 3 млрд. долара спрямо предходната година, главно поради инвестиции в проекти в САЩ.

Chevron увеличава производството в САЩ, като същевременно го намалява в други страни. Общото производство спада с 3% спрямо предходната година до 2,98 млн. барела нефт и газ на ден поради изтичането на договори в Тайланд и продажбата на шистови земи в Южен Тексас.

Спадът е частично компенсиран от 4% увеличение на производството в Пермския басейн, най-големия шистов басейн в САЩ. Компанията също така въвежда в експлоатация нова платформа в Мексиканския залив.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.