S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Според Мъск пазарът изпитва недостиг на литий. Как можем да се включим в този сектор?

Vladimir Mihaylov
30. 4. 2023
1 min read

Според Илон Мъск на пазара има недостиг на литий за производството на батерии. Може ли това да означава, че има нова инвестиционна възможност? И как инвеститорите, които не са запознати със сектора, могат да се възползват от нея?

Литиево-йонните батерии придобиват все по-голямо значение в съвременната технологична индустрия. Високата им енергийна плътност и бързото зареждане ги превърнаха в ключов елемент в смартфоните и таблетите, а сега технологията се превръща в ключов фактор в автомобилната индустрия. Прогнозите сочат, че до 2030 г. електрическите превозни средства ще съставляват една четвърт до една трета от всички продажби на нови автомобили.

Производството на литиево-йонни батерии представлява сложна мрежа от доставчици на основни материали, производители и проектанти на компоненти. Тя включва и производители на батерии и компоненти за батерии, като химикали, електролити, аноди и катоди. Инвестирането в ETF-и за литиеви и батерийни технологии позволява на инвеститорите да диверсифицират и да се фокусират върху компаниите, участващи в технологичната индустрия на литиевите батерии.

Какво представляват литиевите ETF-и?

ETF-ите за литий и технология на батериите са инвестиционни инструменти, които позволяват на инвеститорите да получат експозиция към тази област на индустрията. Тези фондове се фокусират върху компании, участващи в производството и добива на литий, разработването на батерии и други свързани технологии. ETF-ите осигуряват диверсификация на риска и позволяват на инвеститорите да получат достъп до различни аспекти на индустрията.

Global X Lithium & Battery Tech ETF $LIT+1.5%

LIT
$45.80 $0.66 +1.46%

Този фонд е създаден през 2010 г. и се фокусира единствено върху пазара на литиеви батерии. Той управлява активи на инвеститорите на стойност 4,6 млрд. долара. Преобладаващо тук откриваме литиеви мини, които са представени почти наполовина. По отношение на географското разпределение на производителите на батерии доминират Китай и Южна Корея. Освен това производителите на потребителски стоки са най-слабо представени.

Най-големите притежания на ETF

Този ETF съдържа 41 акции, а най-големите му притежания съставляват почти 50% от портфейла. Най-големите дялове включват Albemarle Corporation (8,17%), PANASONIC HOLDINGS CORP. (6,58%) и SAMSUNG SDI CO LTD (6,46%). Този ETF има коефициент на разходите от 0,75 % годишно, а средната му възвръщаемост за последните 5 години е 15 % годишно.

Amplify Lithium & Battery Technology ETF $BATT+1.7%

BATT
$9.72 $0.16 +1.67%

Amplify Lithium & Battery Technology ETF, който е вторият чисто литиев ETF за батерии, наличен в САЩ. В сравнение с Global X той предлага по-ниски разходи и се фокусира повече върху по-малките компании. Сред притежаваните от него активи са Livent Corporation, компания за литиеви продукти, и Galaxy Resources Limited, специализирана в добива на литий.

ETF-ът съдържа 106 акции, а най-големите му притежания съставляват почти 55% от портфейла. Някои от най-големите притежавани акции включват BHP Group (7,04%), Tesla Inc (7,02%) и CONTEMPORARY AMPER (6,9%). Този ETF има коефициент на разходите от 0,59% годишно и е постигнал възвръщаемост от 20,17% годишно през последните 5 години.

Рискове

Важно е да се отбележи обаче, че инвестирането в тези ETF-и е свързано с рискове, свързани с волатилността на пазара на литиеви батерии и развитието на пазара на електрически превозни средства. Например, високата зависимост от лития, който е необходим за производството на тези батерии, може да доведе до колебания в цените на пазара. Друг риск може да бъде технологичното развитие, което може значително да повлияе на търсенето на тези батерии.

Въпреки това за инвеститорите, които са готови да поемат рискове и търсят потенциал за растеж в сектор, който вероятно ще се разширява през следващите години, ETF-овете за литий и технологии за батерии могат да бъдат добър избор. Тези фондове осигуряват диверсификация на портфейла и позволяват на инвеститорите да се включат в различни аспекти на производството на литиево-йонни батерии.

Заключение

В заключение, технологията на литиево-йонните батерии е много перспективна индустрия, която има потенциал да се разраства през следващите години. Електрическите превозни средства стават все по-популярни и търсенето на батерии с голям капацитет и бързо зареждане ще продължи да расте. Това може да доведе до по-голям инвеститорски интерес към компаниите, които произвеждат тези батерии и свързаните с тях технологии.

Наличните ETF-и в тази област включват Global X Lithium & Battery Tech ETF и Amplify Lithium & Battery Technology ETF. И двата фонда имат предимства и недостатъци и зависи от предпочитанията и инвестиционните цели на отделните инвеститори кой фонд ще изберат. Въпреки това, преди да инвестирате в тези фондове, е важно внимателно да разгледате всички рискове, свързани със сектора, и да прецените дали тези инвестиции са подходящи за вашия портфейл.

Като цяло ETF-ите за литий и технологии за батерии могат да бъдат интересен вариант за инвеститорите, които търсят експозиция в тази област на индустрията. С нарастващото търсене на електрически превозни средства се очаква този сектор да продължи да расте и да предлага инвестиционни възможности за в бъдеще.

ИЗКЛЮЧЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.