S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Potrivit lui Musk, piața duce lipsă de litiu. Cum ne putem implica în acest sector?

Adrian Mutu
30. 4. 2023
5 min read

Potrivit lui Elon Musk, există un deficit de litiu pe piață pentru producția de baterii. Deci, ar putea însemna acest lucru că există o nouă oportunitate de investiție? Și cum pot investitorii care nu sunt familiarizați cu acest sector să beneficieze de ea?

Bateriile litiu-ion devin din ce în ce mai importante în cadrul industriei tehnologice moderne. Densitatea lor energetică ridicată și încărcarea rapidă au făcut din ele un element cheie în smartphone-uri și tablete, iar acum tehnologia devine un element cheie în industria auto. Conform estimărilor, până în 2030, vehiculele electrice vor reprezenta între un sfert și o treime din vânzările de vehicule noi.

Industria bateriilor litiu-ion este o rețea complexă de furnizori de materiale de bază, producători și proiectanți de componente. Aceasta include, de asemenea, producători de baterii și componente de baterii, cum ar fi substanțe chimice, electroliți, anozi și catozi. Investiția în ETF-uri de litiu și tehnologie a bateriilor permite investitorilor să se diversifice și să se concentreze pe companiile implicate în industria tehnologiei bateriilor cu litiu.

Ce sunt ETF-urile de litiu?

ETF-urile de tehnologie a litiului și a bateriilor sunt vehicule de investiții care le permit investitorilor să obțină expunere la acest domeniu al industriei. Aceste fonduri se concentrează pe companiile implicate în producția și extragerea litiului, în dezvoltarea de baterii și în alte tehnologii conexe . ETF-urile asigură diversificarea riscului și permit investitorilor să aibă acces la diferite aspecte ale industriei.

Global X Lithium & Battery Tech ETF $LIT-2.1%

LIT
$43.85 -$0.96 -2.14%

Acest fond a fost creat în 2010 și se concentrează exclusiv pe piața bateriilor de litiu. Gestionează active ale investitorilor în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Predominant, găsim minerii de litiu, care sunt practic pe jumătate reprezentați aici. În ceea ce privește distribuția geografică a producătorilor de baterii, China și Coreea de Sud domină. În plus, producătorii de bunuri de consum sunt cei mai puțin reprezentați.

Cele mai mari deținerile din ETF-uri

Acest ETF conține 41 de acțiuni, iar cele mai mari dețineri ale sale reprezintă aproape 50% din portofoliu. Printre cele mai mari dețineri se numără Albemarle Corporation (8,17%), PANASONIC HOLDINGS CORP. (6,58%) și SAMSUNG SDI CO LTD (6,46%). Acest ETF are o rată a cheltuielilor de 0,75% pe an și a înregistrat un randament mediu de 15% pe an în ultimii 5 ani.

Amplify Lithium & Battery Technology ETF $BATT-2.0%

BATT
$9.33 -$0.19 -2.00%

Amplify Lithium & Battery Technology ETF, care este al doilea ETF pur-play pentru baterii de litiu disponibil în SUA. În comparație cu Global X, acesta oferă cheltuieli mai mici și se concentrează mai mult pe companii mai mici. Printre deținerile sale se numără Livent Corporation, o companie producătoare de produse din litiu, și Galaxy Resources Limited, specializată în extracția litiului.

ETF-ul conține 106 acțiuni, iar cele mai mari dețineri ale sale reprezintă aproape 55% din portofoliu. Unele dintre cele mai mari deținerile includ BHP Group (7,04%), Tesla Inc (7,02%) și CONTEMPORARY AMPER (6,9%). Acest ETF are o rată a cheltuielilor de 0,59% pe an și a avut un randament de 20,17% pe an în ultimii 5 ani.

Riscuri

Este important de reținut, totuși, că investiția în aceste ETF-uri implică riscuri asociate cu volatilitatea pieței bateriilor cu litiu și cu evoluția pieței vehiculelor electrice. De exemplu, dependența ridicată de litiu, care este necesar pentru producția acestor baterii, poate duce la fluctuații de preț pe piață. Un alt risc poate fi reprezentat de evoluțiile tehnologice care pot afecta semnificativ cererea pentru aceste baterii.

Cu toate acestea, pentru investitorii care sunt dispuși să își asume riscuri și care caută un potențial de creștere într-un sector care se va extinde în următorii ani, ETF-urile de litiu și tehnologie a bateriilor pot fi o alegere bună. Aceste fonduri asigură diversificarea portofoliului și permit investitorilor să se implice în diferite aspecte ale industriei bateriilor litiu-ion.

Concluzie

În concluzie, tehnologia bateriilor cu litiu este o industrie foarte promițătoare, care are potențialul de a se dezvolta în următorii ani. Vehiculele electrice devin din ce în ce mai populare, iar cererea de baterii de mare capacitate și cu încărcare rapidă va continua să crească. Acest lucru ar putea duce la un interes mai mare din partea investitorilor pentru companiile care produc aceste baterii și tehnologiile conexe.

Printre ETF-urile disponibile în acest spațiu se numără Global X Lithium & Battery Tech ETF și Amplify Lithium & Battery Technology ETF. Ambele fonduri au avantaje și dezavantaje și depinde de preferințele și obiectivele de investiții ale investitorilor individuali ce fond aleg. Cu toate acestea, înainte de a investi în aceste fonduri, este important să analizați cu atenție toate riscurile asociate sectorului și să evaluați dacă aceste investiții sunt potrivite pentru portofoliul dumneavoastră.

În general, ETF-urile pentru litiu și tehnologia bateriilor pot fi o opțiune interesantă pentru investitorii care caută expunere la acest domeniu al industriei. Având în vedere cererea tot mai mare de vehicule electrice, se așteaptă ca acest sector să continue să crească și să ofere oportunități de investiții pentru viitor.

DISCLAIMER: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu servește drept recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.