S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Musk meni, da na trgu primanjkuje litija. Kako se lahko vključimo v ta sektor?

Kristijan Kopitar
30. 4. 2023
4 min read

Po besedah Elona Muska na trgu primanjkuje litija za proizvodnjo baterij. Ali bi to lahko pomenilo, da se je pojavila nova naložbena priložnost? In kako lahko vlagatelji, ki tega sektorja ne poznajo, od tega imajo koristi?

Litij-ionske baterije postajajo vse pomembnejše v sodobni tehnološki industriji. Zaradi visoke gostote energije in hitrega polnjenja so postale ključni element pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, zdaj pa ta tehnologija postaja ključni dejavnik v avtomobilski industriji. Po ocenah naj bi do leta 2030 električna vozila predstavljala četrtino do tretjino vseh prodanih novih vozil.

Industrija litij-ionskih baterij je zapletena mreža dobaviteljev osnovnih materialov, proizvajalcev in oblikovalcev sestavnih delov. Vključuje tudi proizvajalce baterij in sestavnih delov baterij, kot so kemikalije, elektroliti, anode in katode. Naložbe v ETF-je za litij in tehnologijo baterij vlagateljem omogočajo razpršitev in osredotočanje na podjetja, ki so vključena v industrijo tehnologije litijevih baterij.

Kaj so litijevi ETF-ji?

Skladi ETF za litij in baterijsko tehnologijo so naložbeni instrumenti, ki vlagateljem omogočajo izpostavljenost temu področju industrije. Ti skladi se osredotočajo na podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in rudarjenjem litija, razvojem baterij in drugimi povezanimi tehnologijami. ETF-ji zagotavljajo razpršitev tveganja in vlagateljem omogočajo dostop do različnih vidikov industrije.

Global X Lithium & Battery Tech ETF $LIT-1.5%

LIT
$43.36 -$0.67 -1.52%

Ta sklad je bil ustanovljen leta 2010 in se osredotoča izključno na trg litijevih baterij. Upravlja 4,6 milijarde dolarjev sredstev vlagateljev. Predvsem najdemo rudarje litija, ki so tu zastopani praktično polovično. Glede na geografsko porazdelitev proizvajalcev baterij prevladujeta Kitajska in Južna Koreja. Poleg tega so najmanj zastopani proizvajalci potrošniškega blaga.

Največji deleži v ETF-ih

Ta sklad ETF vsebuje 41 delnic, njegove največje delnice pa predstavljajo skoraj 50 % portfelja. Največji deleži so Albemarle Corporation (8,17 %), PANASONIC HOLDINGS CORP. (6,58 %) in SAMSUNG SDI CO LTD (6,46 %). Ta ETF ima strošek 0,75 % na leto in je v zadnjih petih letih v povprečju dosegel donosnost 15 % na leto.

Amplify Lithium & Battery Technology ETF $BATT-1.6%

BATT
$9.34 -$0.15 -1.58%

Amplify Lithium & Battery Technology ETF, ki je drugi čistokrvni ETF za litijeve baterije, ki je na voljo v ZDA. V primerjavi z Global X ponuja nižje stroške in se bolj osredotoča na manjša podjetja. Med njegovimi lastniškimi deleži sta Livent Corporation, podjetje za proizvodnjo izdelkov iz litija, in Galaxy Resources Limited, ki je specializirano za pridobivanje litija.

ETF vsebuje 106 delnic, njegove največje delnice pa predstavljajo skoraj 55 % portfelja. Med največjimi deleži so BHP Group (7,04 %), Tesla Inc (7,02 %) in CONTEMPORARY AMPER (6,9 %). Ta ETF ima 0,59-odstotni delež stroškov na leto in je v zadnjih petih letih dosegel 20,17-odstotni letni donos.

Tveganja

Pomembno pa je opozoriti, da naložbe v te ETF-je vključujejo tveganja, povezana z nestanovitnostjo trga litijevih baterij in razvojem trga električnih vozil. Velika odvisnost od litija, ki je potreben za proizvodnjo teh baterij, lahko na primer povzroči nihanje cen na trgu. Drugo tveganje je lahko tehnološki razvoj, ki lahko bistveno vpliva na povpraševanje po teh baterijah.

Vendar so za vlagatelje, ki so pripravljeni sprejeti tveganja in iščejo potencial rasti v sektorju, ki se bo v prihodnjih letih verjetno razširil, lahko skladi ETF za litij in tehnologijo baterij dobra izbira. Ti skladi zagotavljajo razpršitev portfelja in vlagateljem omogočajo, da se vključijo v različne vidike industrije litij-ionskih baterij.

Zaključek

Skratka, tehnologija litijevih baterij je zelo obetavna panoga, ki ima v prihodnjih letih potencial za rast. Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena, zato bo povpraševanje po baterijah z veliko zmogljivostjo in hitrim polnjenjem še naprej naraščalo. Zaradi tega se lahko poveča zanimanje vlagateljev za podjetja, ki proizvajajo te baterije in z njimi povezane tehnologije.

Na tem področju sta na voljo ETF Global X Lithium & Battery Tech ETF in Amplify Lithium & Battery Technology ETF. Oba sklada imata prednosti in slabosti, od želja in naložbenih ciljev posameznih vlagateljev pa je odvisno, kateri sklad bodo izbrali. Vendar pa je pred naložbo v ta sklada pomembno, da skrbno preučite vsa tveganja, povezana s tem sektorjem, in ocenite, ali so te naložbe primerne za vaš portfelj.

Na splošno so lahko skladi ETF za litij in baterijsko tehnologijo zanimiva možnost za vlagatelje, ki želijo biti izpostavljeni temu področju industrije. Zaradi vse večjega povpraševanja po električnih vozilih se pričakuje, da bo ta sektor še naprej rasel in ponujal naložbene priložnosti za prihodnost.

IZJAVA: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.