S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Po mnenju analitikov družbe Openheimer lahko ti dve delnici v letošnjem letu zrasteta za 30 %.

Mladen Rudonja
1. 5. 2023
6 min read

Oppenheimerjev glavni analitik vidi pozitivne dejavnike v gospodarstvu, ki bi lahko ohranili delniške trge na površju. Na podlagi tega so se Oppenhiemerjevi analitiki poglobili v delniške trge in izbrali 2 podjetji, za kateri pričakujejo, da bosta letos dosegli spodobno rast.

Trg dela je trenutno močan, inflacija se ohlaja, vendar obstajajo pomisleki glede recesije in negotove geopolitične razmere. Kljub temu glavni naložbeni strateg podjetja Oppenheimer, John Stoltzfus, vidi možnosti za izboljšanje razmer na delniškem trgu.

Iz našega radarskega zaslona trga je razvidno, da obstajajo možnosti za izboljšanje razmer, čeprav v pokrajini še vedno vladata negotovost in tveganje. Odpornost, ki se odraža v gospodarstvu, z našega vidika kaže na možnost, da se bodo delnice še naprej vzpenjale po pregovornem "zidu skrbi", če že ne naravnost navzgor.

Oppenheimerjevi analitiki so izpostavili dve delnici s potencialom povečanja za 30 % ali več. V naslednjem članku si bomo ogledali ti dve podjetji, njune izdelke in storitve ter prednosti in slabosti.

RxSight, Inc. $RXST+0.7%

RXST
$56.07 $0.37 +0.66%
1 Day
+0.01%
5 Days
+1.02%
1 Month
+17.96%
6 Months
+82.46%
YTD
+51.6%
1 Year
+298.28%
5 Years
+247.25%
Max.
+247.25%

RxSight je inovativno podjetje s področja zdravstvenega varstva, ki je razvilo prvo nastavljivo intraokularno lečo (IOL) na svetu. Ta izdelek bolnikom s katarakto ali presbiopijo omogoča doseganje optimalnega vida brez potrebe po dodatnih korekcijah z očali ali stiki.

Podjetje RxSightbyla je bilo ustanovljeno leta 2006 in velja za pionirja na področju optične medicinske tehnologije.

Poleg prelomnega novega odkritja je njihov drugi glavni izdelek, svetlobno prilagodljiva leča (Light Adjustable Lens - LAL), edinstven v tem, da oftalmologom omogoča prilagoditev leč po implantaciji, kar zagotavlja višjo raven natančnosti in rezultatov. Postopek prilagajanja leč je neinvaziven in se izvaja s posebno ultravijolično svetlobo. Na ta način je mogoče doseči bistveno boljši vid v primerjavi s tradicionalnimi lečami. Poleg inovativnih izdelkov in tehnologij se podjetje osredotoča tudi na usposabljanje in izobraževanje oftalmologov, da lahko bolje izkoristijo prednosti tehnologije LAL in drugih tehnologij. Na ta način podjetje RxSight ne prinaša le izboljšav za paciente, temveč krepi tudi celotno področje oftalmologije.

Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj novih izdelkov in rešitev na področju oftalmologije. To vključuje razvoj sistemov za spremljanje in diagnosticiranje očesnih bolezni ter raziskave na vedno širšem področju biokompatibilnih materialov.

Prednosti podjetja so v njegovem inovativnem izdelku, ki lahko spremeni način uporabe intraokularnih leč in pomaga izboljšati kakovost življenja milijonov ljudi. Tehnologija lahko z zmanjšanjem potrebe po dodatnih korekcijah prinese tudi prihranke pri stroških zdravstvenega varstva.

Po drugi strani se podjetje RxSight sooča s konkurenco v oftalmološki industriji in bo moralo vlagati v raziskave in razvoj, da bi ohranilo svoj tržni položaj. Poleg tega podjetje še ni ustvarilo dobička, čeprav prodaja raste.

Nova tehnologija, ki jo je podjetje razvilo, je pritegnila pozornost analitika Stevena Lichtmana iz podjetja Oppenheimer, ki vidi možnosti za nadaljnjo rast.

Od približno 4,5 milijona operacij sive mrene v ZDA predstavljajo vrhunske IOL, kot je LAL RXST, +/-20 %. Pričakujemo, da se bo trg premium IOL v naslednjih nekaj letih še naprej širil, saj se tehnologija izboljšuje, pacienti pa si prizadevajo za neodvisnost od očal. Čeprav obstajajo tveganja za uvedbo LAL (visoki žepni stroški, potreba po nadaljnjih obiskih za prilagoditve), naša raziskava kaže, da zanimanje za tehnologijo in njeno uporabo narašča tako pri sedanjih uporabnikih kot pri tistih, ki jo želijo uvesti v bližnji prihodnosti. Vidimo pot do pomembnega povečanja bruto marže.

Skupaj s tem komentarjem je Lichtman določil ciljno ceno za letošnje leto v višini 23 USD. V zadnjem času je podjetje proučevalo skupno 5 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 20 USD.

Advanced Drainage Systems $WMS+1.1%

WMS
$164.70 $1.86 +1.14%
1 Day
+0.01%
5 Days
+1.04%
1 Month
+25.11%
6 Months
+30.61%
YTD
+18.63%
1 Year
+80.94%
5 Years
+534.98%
Max.
+912.82%

Podjetje Advanced Drainage Systems je bilo ustanovljeno leta 1966 in je od takrat postalo eden največjih proizvajalcev in dobaviteljev sistemov za odvodnjavanje in upravljanje vode na svetu. Njihovi izdelki se uporabljajo v številnih panogah, kot so promet, komercialna in stanovanjska gradnja, kmetijstvo in infrastrukturni projekti.

Njihovi izdelki vključujejo cevi, fitinge, geosintetike in druge inovativne rešitve, ki pomagajo izboljšati infrastrukturo in okoljsko trajnost. Podjetje pri svojih izdelkih poudarja inovativnost in trajnost. Njihov patentirani sistem N-12® je na primer dvostenska cev iz visokokakovostnega polietilena, ki je odporna na udarce in korozijo. Zaradi svoje lahkotnosti in enostavne vgradnje omogoča prihranek pri stroških in času pri vgradnji.

Podjetje zagotavlja tudi storitve oblikovanja in načrtovanja projektov, ki strankam omogočajo, da povečajo učinkovitost in trajnost svojih projektov. Podjetje oblikuje rešitve po meri za vsak projekt, pri čemer upošteva posebne zahteve in pričakovanja strank. Na ta način podjetje ADS dejavno spodbuja izvajanje najboljših praks na področju upravljanja voda in odvodnjavanja.

Podjetje Advanced Drainage Systems sodeluje tudi z vladnimi agencijami in nevladnimi organizacijami pri razvoju novih standardov in politik upravljanja voda. To sodelovanje podjetju pomaga ohranjati konkurenčno prednost, hkrati pa prispeva k boljšemu in bolj trajnostnemu okolju. Poleg tega se podjetje ADS osredotoča na recikliranje in zmanjševanje količine odpadkov. Večina njihovih cevi in drugih izdelkov je izdelana iz recikliranih materialov, kar zmanjšuje njihov vpliv na okolje in spodbuja krožno gospodarstvo.

Prednosti podjetja Advanced Drainage Systems so v širokem naboru izdelkov in storitev, ki strankam pomagajo zmanjšati stroške, izboljšati učinkovitost in zmanjšati vpliv na okolje. Poleg tega bo zaradi vse večjega poudarka na trajnosti in vse strožjih predpisov na področju upravljanja voda povpraševanje po izdelkih in storitvah podjetja verjetno še naprej naraščalo.

Po drugi strani pa se podjetje Advanced Drainage Systems sooča z močno konkurenco v gradbenem in kmetijskem sektorju. Da bi ohranilo svoj položaj na trgu, bo moralo nenehno uvajati inovacije in se prilagajati spreminjajočim se potrebam strank in zakonskim zahtevam.

To podjetje se je priljubilo analitiku Bryanu Blairu, ki je glede njega precej optimističen.

Obsežen portfelj izdelkov, obseg in podpora virov (vključno s široko prodajno mrežo, tehničnim osebjem in voznim parkom 700 tovornjakov in 1 250 prikolic) ter nadaljnja predelava materialov (v korist plastike) v sistemih za padavinsko vodo in greznice so dobri obetniki za nadaljnjo nadpovprečno uspešnost podjetja. Čeprav so delnice, ki temeljijo na gradbeništvu, na splošno še vedno v nemilosti (zlasti tiste z nestanovanjskimi koncentracijami), menimo, da je tveganje kratkoročne ocene dobro razumljeno in ima soliden, verjetno premalo cenjen potencial rasti.

Ob tej pripombi je Blair za letošnje leto določil ciljno ceno 108 USD. Skupno je to podjetje nedavno obravnavalo 6 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 114 USD.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.