Dividendele - ultima opțiune a companiilor pentru a face față banilor
Recentul meu tweet despre fascinația pentru dividende sau despre faptul că investiția doar în companii care le plătesc nu este în întregime înțeleaptă a atras o ușoară dezaprobare. În acest articol, aș dori să dezvolt acest subiect.

Link către tweet 👇
https://twitter.com/horacekpetr22/status/1651842115951788033
Ce sunt, totuși, dividendele?
Dividendele sunt profiturile pe care companiile le plătesc acționarilor lor. Companiile le pot împărți în mod regulat - trimestrial, semestrial sau, așa cum se obișnuiește în Republica Cehă, anual. Din când în când, este posibil să se întâlnească și dividende speciale, în care companiile plătesc o anumită sumă de bani, de exemplu, pentru că au acumulat-o prin operațiunile normale și nu o mai folosesc sau când pot primi bani pentru vânzarea uneia dintre diviziile lor.
Este totuși important de reținut că dividendele, chiar dacă reprezintă efectiv o parte din profiturile companiei, ar trebui să fie întotdeauna acoperite de fluxul de numerar liber, deoarece doar pentru că o companie generează un profit în contabilitate nu înseamnă că are de fapt suficienți bani în bancă.
De ce este bine dacă o companie plătește dividende și ce ne aduce aceasta în afară de bani
"Singurul lucru care mă face fericit este să văd că vin dividendele."
John D. Rockefeller
Tuturor ne place sentimentul de "fără bani în bancă". Ne arată că am putea fi independenți din punct de vedere financiar și, dacă vin suficienți bani în acest fel, nu trebuie să mergem la muncă.
Există o serie de oameni care chiar o fac și trăiesc dintr-o combinație de dobânzi la obligațiuni și plăți de dividende. Felicitări lor!
Dividendele servesc, de asemenea, ca o diversificare a veniturilor curente pentru mulți și îi ajută din punct de vedere psihologic, deoarece știu că, dacă pierd o sursă de venit, au alta.
În perioadele dificile de pe piețe, dividendele pot oferi mijloacele de a cumpăra acțiuni la prețuri mai mici și ne fac să simțim că măcar obținem ceva din investițiile noastre.
Acest lucru este, de asemenea, legat de faptul că acțiunile din care încă "obținem ceva" sunt mai bune din punct de vedere psihologic pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp.
Sunt cu adevărat dividendele ceea ce ar trebui să căutăm?
Să analizăm mai întâi de ce plătesc de fapt companiile dividende, apoi să analizăm scopul investiției și ce putem lua de la ea ca investitori.
Dacă o companie generează un profit, aceasta are mai multe opțiuni cu privire la ce să facă cu el. Mai jos sunt clasate dintre cele mai bune.
- Reinvestiți în propria afacere - dacă societatea în care investiți, de exemplu, operează un lanț de fast-food, poate folosi profiturile pentru a deschide o nouă filială sau pentru a le extinde pe cele existente, pentru a le face mai eficiente. S-ar putea ca o investiție suplimentară "în sine" să nu mai fie fezabilă sau să nu aducă un randament suficient, atunci intervin alte alternative.
- Achiziționarea altor companii - o altă modalitate de a gestiona profiturile este de a cumpăra alte companii. Acest lucru este, în general, mai riscant, deoarece conducerea poate face o greșeală și poate evalua greșit activele cumpărate sau poate să nu fie capabilă să le reunească sub o singură companie. Cu toate acestea, există companii care sunt specializate în "achiziții în serie" și care, datorită acestora, au devenit adevărați giganți. Exemple sunt Constellation Software sau Berkshire Hathaway.
- Răscumpărări - companiile cotate la bursă au întotdeauna o anumită cantitate de acțiuni în circulație care reprezintă o participație în companie. În cazul în care conducerea consideră că este oportun (în mod ideal, deoarece consideră că acțiunile sunt subevaluate în raport cu valoarea companiei), aceasta poate decide să inițieze ceea ce se numește răscumpărare. În practică, acest lucru înseamnă că va începe să cumpere propriile acțiuni de pe piață, "anulându-le" astfel. Ceilalți acționari vor avea astfel dreptul la o parte mai mare din profituri. Să ne imaginăm că o companie are 100 de acțiuni și câștigă 10 dolari. Aceasta înseamnă un profit pe acțiune de 0,10 dolari. Cu toate acestea, dacă răscumpără 15 acțiuni, restul acționarilor primesc deja 0,117 dolari. În practică, acest lucru ar trebui să se reflecte într-un preț mai mare al acțiunilor, pe măsură ce EPS (profitul pe acțiune) crește. Avantajul răscumpărărilor este că acestea sunt supuse unui impozit de 1% (aplicabil companiilor cu sediul în SUA) și până anul trecut nu erau impozitate deloc (din partea companiei).
- Dividende - dacă o companie nu are cum să investească în creșterea sa, nu poate cumpăra pe nimeni sau acțiunile sale sunt scumpe, ultima opțiune este să plătească o parte din profituri, adică dividendele. În general, cele mai multe companii care plătesc cea mai mare parte a profiturilor lor sub această formă sunt deja la capătul drumului. Acest lucru nu este neapărat un lucru rău, dacă acestea au un preț adecvat și vor fi capabile să plătească bani pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo. Problema este că societățile care au un randament ridicat al dividendelor se confruntă adesea cu diverse probleme și este posibil ca plata dividendelor lor să nu fie sustenabilă din această cauză.
Care este rostul investițiilor?
Scopul unei investiții ar trebui să fie, în general, ținând cont de risc, de a maximiza valoarea sumei investite.
Omit aici în mod deliberat necesitatea de a genera un flux de numerar din aceasta, deoarece acest lucru poate fi realizat pe piața bursieră prin dezinvestirea treptată, care este chiar mai eficientă din punct de vedere fiscal (dividendele sunt impozitate cu 15% aici, în timp ce dezinvestirea cu profit este scutită de impozit după 3 ani).
Randamentul total al investiției se compune atunci din 3 părți:
Creșterea valorii acțiunilor + dividendele plătite + dividendele primite (nu se întâmplă des, de aceea nu o includ în exemplu).
În practică, acest lucru înseamnă că, dacă am cumpărat o acțiune cu 100 de dolari și aceasta s-a apreciat în zece ani până la 223 de dolari, plătind în același timp un dividend de 5 dolari în fiecare an, sunt cu 165,5 dolari mai bogat la final, adică 165,5%.
Valoarea inițială de 100 de dolari este de 223 de dolari, deci +123 dolari, plus zece ani de dividende de 5 dolari fiecare înseamnă 50 de dolari, dar din această sumă trebuie să scot un impozit de 15%, ceea ce înseamnă că am doar 42,5 dolari în cont.
42,5 + 123 = 165,5.
De ce au crescut acțiunile de la 100$ la 223$?
Ar putea exista două motive, primul fiind creșterea evaluării. Să presupunem că societatea obține câștiguri de 10 dolari, deci se tranzacționează la un P/E de 10. Dacă evaluarea sa a crescut la un P/E de 22,3, atunci, la același EPS, prețul acțiunilor ar fi de doar 223 de dolari.
Al doilea scenariu, mai probabil (și cel cu care vom lucra în exemplul nostru) este că profiturile companiei au crescut, aici în loc de 10 dolari compania câștigă 22,3 dolari, la aceeași evaluare acest lucru înseamnă din nou un preț al acțiunii de 223 de dolari.
Ce s-ar întâmpla dacă firma ar reinvesti profiturile în loc să plătească un dividend?
Exemplul nostru presupune că firma plătește 5 USD sub formă de dividende anuale fixe. În figura de mai jos, putem vedea o comparație între cum ar arăta dacă în schimb ar reinvesti toate profiturile și cum ar arăta randamentul nostru dacă, în ambele cazuri, o astfel de firmă s-ar tranzacționa la un preț de 10 ori mai mare decât profiturile sale peste 10 ani.

Tabelul atașat arată că, dacă o firmă are o rentabilitate a capitalului investit (ROIC) de 15% și are un capital investit de 66 de dolari în primul an, aceasta câștigă 10 dolari, ceea ce înseamnă că se tranzacționează la un P/E de 10 pentru 100 de dolari. Firma plătește, de asemenea, un dividend fix de 5 dolari, în timp ce reinvestește restul profiturilor, astfel încât randamentul nostru va fi de 165% în 10 ani. Ceea ce este mai mult decât respectabil.
Dar să ne imaginăm că, în loc de un dividend de 5 dolari, firma reinvestește aceste profituri cu același randament în afacerea sa. Deci, în 10 ani, nu va câștiga 23 de dolari, ci 34 de dolari. Ceea ce, la același P/E, înseamnă că, la final, o putem vinde cu 348 de dolari în loc de 223 de dolari. Adică cu 125 de dolari mai scump, și chiar și după dividende, randamentul nostru va fi de 249%, adică cu 84% mai mare.
Întrebați-vă, în ce acțiune ați prefera să investiți? Ați schimba câțiva dolari de numerar în fiecare an pentru un randament substanțial mai bun?
Care este concluzia?
În calitate de investitori, ar trebui să fim interesați în primul rând de randamentul total pe care ni-l va aduce o investiție. Dividendele în sine nu sunt nici rele, nici bune. Există companii în care este de dorit să le plătim, iar apoi există companii în care ar fi de-a dreptul greșit.
În același timp, din perspectiva unei investiții, trebuie să ne uităm nu numai la modul în care se descurcă compania în care dorim să investim, ci și la ce preț o cumpărăm. Dacă ne uităm doar la companiile care plătesc dividende, sau le preferăm, reducem universul de investiții și nu are sens din perspectiva alocării de capital.
De fapt, companiile care plătesc cea mai mare parte a profiturilor lor au posibilități limitate de a le reinvesti în ele însele, ceea ce înseamnă că profiturile lor fie cresc foarte încet, fie nu cresc deloc. În practică, acest lucru se traduce, de obicei, prin faptul că prețul acțiunilor lor nu se mișcă prea mult sau chiar scade, iar investitorii se pot cel mult consola cu dividendele pe care le primesc.
Investiți cu prudență.
Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.