S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ ТАЗИ СЕДМИЦА?

Grozdan Iliev
1. 5. 2023
1 min read

Решение на Фед

Очаква се в сряда Фед да повиши лихвените проценти с още 25 базисни пункта на фона на продължаващата инфлация и нарастващите опасения за икономическите перспективи.

Това ще бъде десетото поредно повишение на лихвения процент, с което той ще достигне диапазона от 5 % до 5,25 % - най-високото му ниво от 2007 г. насам. Макар че ценовият натиск се охлажда, инфлацията все още е доста над годишната цел на Фед от 2%.

Представителите на Фед и пазарите остават разделени по отношение на бъдещия път на лихвените проценти, като централната банка очаква те да останат на сегашните си нива до 2023 г., а инвеститорите залагат на понижение на лихвите преди края на годината.

Предвид подновените признаци на напрежение в банковия сектор през последните дни, с проблемите във First Republic Bank, представителите на Фед може да дадат сигнал за пауза през юни.

Лицата, определящи паричната политика на Фед, посочиха, че по-строгите условия за кредитиране могат да подействат като допълнителен стимул за повишаване на лихвените проценти, което би могло да намали броя на повишенията, необходими за понижаване на инфлацията до целевото равнище.

Доклад за заетостта в САЩ

В петък в САЩ ще бъде публикуван докладът за заетостта през април, който се очаква да покаже, че икономиката е създала 180 000 нови работни места. Макар че това все още е солидно число, то ще отбележи третия пореден месец на скромен растеж на работните места.

Очаква се равнището на безработица да се повиши до 3,6 %, а средното почасово заплащане да остане стабилно.

Данните от миналата седмица показаха, че през първото тримесечие растежът се е забавил повече от очакваното, така че докладът за заетостта ще бъде внимателно наблюдаван, за да покаже доколко пазарът на труда се справя с търсенето.

Икономическият календар включва също така данните за разкритите работни места през март, първоначалните молби за помощи при безработица (които започват да нарастват) и проучванията на мениджърите по покупките на ISM за производствения сектор и сектора на услугите за април.

Икономически резултати

Apple $AAPL+0.0%, най-голямата американска компания по пазарна стойност от 2,6 трлн. долара, ще представи финансовите си резултати в четвъртък, а анализаторите очакват приходите за второто фискално тримесечие да спаднат до 93 млрд. долара, а печалбата на акция да достигне 1,43 долара.

Отчетът на Apple е показател за глобалното потребителско търсене и резултатите от него могат да се разнесат из пазарите предвид значението му за няколко индустрии.

Като цяло резултатите за първото тримесечие са по-добри от опасенията. По данни на Refinitiv, който е публикувал данни за малко повече от половината от S&P 500, печалбите за първото тримесечие са намалели с 1,9% спрямо предходната година. Това е по-малък спад от очаквания в началото на април спад от 5,1%.

Сред другите големи компании, които ще представят отчети през следващата седмица, са Ford $F+0.0%, Starbucks $SBUX+0.0%, Advanced Micro Devices $AMD+0.0%, Kraft Heinz $KHC+0.0%, Modern $MRNA+0.0%, Pfizer $PFE+0.0% и Uber Technologies $UBER+0.0%.

Повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ

Източник: БНБ

Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти отново в четвъртък, както с 25 базисни пункта, така и с 50 базисни пункта. Везните ще наклонят данните за инфлацията и банковото кредитиране в еврозоната във вторник.

Данните за инфлацията на потребителските цени през април вероятно ще потвърдят, че основният ценови натиск, който е над 5%, остава некомфортно висок. Това ще подчертае аргументите в полза на по-значително повишение на лихвения процент.

Ако обаче данните за банковото кредитиране покажат, че условията за кредитиране са се затегнали значително, това ще подкрепи аргументите в полза на по-малко повишение на лихвите.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.