S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

JPMorgan a preluat First Republic Bank. O salvare sau o lovitură de geniu?

Nicolae Lupu
1. 5. 2023
3 min read

Autoritățile de reglementare au pus sechestru pe First Republic Bank $FRC, care a fost preluată ulterior de JPMorgan $JPM-0.4%. Această achiziție este atât un plan de salvare uriaș, cât și o mișcare excelentă a JPMorgan. De ce, vă întrebați?

JPMorgan a declarat astăzi că va prelua toate depozitele de 92 de miliarde de dolari - asigurate și neasigurate. De asemenea, cumpără majoritatea activelor băncii, inclusiv aproximativ 173 de miliarde de dolari în credite și 30 de miliarde de dolari în titluri de valoare.

Conform acordului, care a fost încheiat după licitație, JPMorgan va plăti 10,6 miliarde de dolari către US Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) pentru majoritatea activelor băncii din San Francisco, al cărei faliment este cel mai mare de la Washington Mutual în 2008.

Conform înțelegerii, Federal Deposit Insurance Corp. va împărți pierderile cu JPMorgan în ceea ce privește împrumuturile First Republic. Agențiile estimează că fondul său de asigurare va suferi 13 miliarde de dolari în urma tranzacției. De asemenea, JPMorgan a declarat că va primi 50 de miliarde de dolari din partea FDIC.

Acordul înseamnă că JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, este pregătită să iasă din actuala criză și mai mare și mai puternică. Banca a declarat că a primit aproximativ 50 de miliarde de dolari în depozite noi de la clienți panicați care doresc să își mute banii într-o bancă prea mare pentru a da faliment după falimentele din martie.

  • JPMorgan avea depozite de 2.400 de miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru.

De ce a avut loc această mișcare?

Criza bancară a deschis multe răni, una remarcabilă fiind First Republic Bank, pe care mulți experți o linișteau că situația este sub control. Cu toate acestea, raportul privind rezultatele a făcut ca acțiunile $FRC să scadă cu aproape 50% într-o singură zi, reaprinzând temerile în sistemul financiar și în bănci în ansamblu.

Jamie Dimon a jucat un rol cheie în acest caz

Jamie Dimon a jucat un rol cheie în eforturile anterioare de salvare a First Republic. Banca sa a fost unul dintre cei mai mari contribuitori la depozitul de 30 de miliarde de dolari depus de 11 bănci pentru a stabiliza banca aflată în dificultate și a încercat să mobilizeze alte bănci pentru a lua alte măsuri de ajutor. Bancherii săi au fost, de asemenea, angajați pentru a consilia FRC cu privire la diversele sale opțiuni.

Astfel, unii experți sunt de acord că criza s-a încheiat:

"Aceasta este ultima fază a acestei panici inițiale. Problemele First Republic au început ca urmare a SVB și Signature", a declarat Steven Kelly, cercetător senior la Yale Program on Financial Stability. "Aceasta nu este povestea din 2008, când o bancă s-a prăbușit și investitorii s-au concentrat pe următoarea mare bancă care se va clătina."


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.