S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$774.76
+14.83%
Meta META
$484.10
+3.43%
Amazon AMZN
$172.22
+2.15%
Microsoft MSFT
$410.49
+2.07%
Alphabet GOOG
$145.36
+1.06%
Apple AAPL
$183.14
+0.45%
Tesla TSLA
$194.42
-0.18%

O comparație excelentă a stocurilor de alimente. Care dintre ele cred analiștii că este cea mai bună de cumpărat?

Adrian Mutu
2. 5. 2023
8 min read

Căutați o acțiune sigură care ar putea ocupa un loc în portofoliul dumneavoastră? Dacă vă decideți între acești jucători mari și bine-cunoscuți, o opinie de pe Wall Street v-ar putea ajuta.

În vremuri de incertitudine macroeconomică, investitorii caută adesea refugiu în companii care au profituri stabile, bilanțuri solide și capacitatea de a crește. Mega-capitalele, companii cu o capitalizare de piață de peste 200 de miliarde de dolari, pot fi tocmai astfel de oportunități de investiții. În acest articol, ne concentrăm asupra a trei astfel de companii. Care dintre ele crede Wall Street că este în prezent cea mai bună de cumpărat?

Coca-Cola $KO+0.0%

KO
$61.24 $0.54 +0.90%
1 Day
+0.9%
5 Days
-2.19%
1 Month
-4.09%
6 Months
-2.21%
1 Year
-5.82%
YTD
-6.78%
5 Years
+28.36%
Max.
+22,211.99%

Fiind una dintre cele mai cunoscute mărci din lume, Coca-Cola se bucură de o poziție puternică pe piața băuturilor. Compania a investit mult timp în inovație și în diversificarea produselor, ceea ce include băuturi cu conținut scăzut de calorii, băuturi energizante și chiar experimentarea cu băuturi alcoolice. De asemenea, Coca-Cola colaborează cu mărci mai mici prin achiziții și parteneriate, ceea ce îi permite să răspundă mai rapid la schimbările în preferințele consumatorilor, păstrându-și în același timp un avantaj competitiv. În plus, Coca-Cola are un lanț de aprovizionare puternic, un sistem de distribuție eficient și un nivel ridicat de loialitate a clienților.

Coca-Cola a înregistrat o creștere de 12% a vânzărilor organice și o creștere de 6% a profitului net în primul trimestru al anului 2023. Această creștere a fost determinată în mare parte de cererea puternică de produse și de capacitatea de a crește prețurile pentru a elimina inflația și a menține marjele de exploatare.

De asemenea, important pentru Coca-Cola este angajamentul său față de sustenabilitate și reducerea impactului asupra mediului. Compania s-a angajat să atingă obiective ambițioase, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 25% până în 2030 și asigurarea faptului că 100% din ambalajele sale sunt reciclabile, compostabile sau biodegradabile. Aceste obiective atrag investitorii preocupați de mediu, contribuind în același timp la o percepție pozitivă a mărcii.

Analistul Citigroup, Fillipo Falorni, este destul de optimist în ceea ce privește acțiunile Coca-Cola.

Compania a înregistrat câștiguri solide în primul trimestru, stabilind în același timp cu prudență perspectivele sale din cauza incertitudinii macro și a unei aterizări mai ușoare la începutul celui de-al doilea trimestru, în aprilie. Considerăm că elementele fundamentale ale companiei rămân solide și sunt susținute de stabilitatea prețurilor și de tendințele puternice ale piețelor emergente.

Împreună cu acest comentariu, Falorini și-a ridicat ținta de preț la 74 de dolari. Un total de 15 analiști au analizat acțiunile în ultima perioadă și au convenit asupra unui preț țintă mediu de 69 de dolari, o creștere de puțin sub 8%.

PepsiCo $PEP+0.0%

PEP

PepsiCo

PEP
$168.83 $0.18 +0.11%
1 Day
+0.11%
5 Days
-1.27%
1 Month
-5.58%
6 Months
+2.22%
1 Year
+1.86%
YTD
-1.64%
5 Years
+56.52%
Max.
+10,929.06%

PepsiCo este unică în rândul competitorilor săi datorită combinației de afaceri cu produse alimentare și băuturi. Compania este cunoscută pentru mărcile sale precum Pepsi, Gatorade, Tropicana, Quaker Oats și Frito-Lay. PepsiCo se concentrează pe inovație și sustenabilitate în produsele sale, ceea ce include reducerea zahărului, a sării și a grăsimilor din alimente și băuturi și investiții în ambalaje reciclabile. Cu un portofoliu puternic de mărci și o diversificare a veniturilor , PepsiCo este mai în măsură să facă față mai bine fluctuațiilor din segmentele individuale de piață. Compania beneficiază, de asemenea, de diversitatea geografică a veniturilor sale, care reduce riscul asociat fluctuațiilor economice regionale.

PepsiCo a înregistrat o creștere a veniturilor de 10,2%, până la 17,8 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023, iar profitul ajustat pe acțiune a crescut cu peste 16%, până la 1,50 dolari. Din nou, această creștere ar urma să fie determinată în principal de cererea puternică de produse, combinată cu creșteri ale prețurilor produselor. Aceste companii își pot permite să facă acest lucru în principal datorită mărcii lor puternice.

Pe lângă portofoliul său puternic de produse, PepsiCo este, de asemenea, angajată în domeniul responsabilității sociale corporative și al sustenabilității. Compania investește în comunitățile în care își desfășoară activitatea și sprijină dezvoltarea de proiecte agricole și soluții inovatoare care reduc impactul asupra mediului. De asemenea, PepsiCo a încheiat parteneriate cu mai multe organizații sociale și de mediu, ajutând compania să își consolideze poziția de lider în domeniul sustenabilității și al responsabilității sociale corporative.

Compania și-a găsit și fani, iar unul dintre ei este analistul Bonnie Herzog de la Goldman Sachs.

Compania este bine poziționată pe piață, având în vedere portofoliul său robust de mărci și perspectivele de creștere pe termen lung în domeniul băuturilor.

Odată cu acest comentariu, Herzog și-a ridicat ținta de preț la 208 dolari. Un total de 11 analiști au analizat recent compania și au convenit asupra unui preț țintă mediu de 191 de dolari, ceea ce reprezintă un preț stagnant al acțiunilor.

McDonald's $MCD+0.0%

MCD
$293.99 $1.34 +0.46%
1 Day
+0.46%
5 Days
-1.69%
1 Month
-4.68%
6 Months
+3.98%
1 Year
+7.48%
YTD
+5.08%
5 Years
+69.47%
Max.
+102,945.82%

McDonald's este unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante cu servire rapidă din lume, operând în peste 100 de țări. Compania își inovează constant meniul pentru a răspunde tendințelor în schimbare ale consumatorilor, cum ar fi interesul pentru opțiuni mai sănătoase, produse pe bază de plante și arome locale. McDonald's investește, de asemenea, în soluții tehnologice, cum ar fi digitalizarea comenzilor, îmbunătățirea drive-thru și dezvoltarea propriei livrări de mâncare. Aceste măsuri permit McDonald's să eficientizeze operațiunile, să sporească satisfacția clienților și să rămână competitivă în industria fast-food în schimbare rapidă.

Vânzările totale ale companiei au crescut cu 4%, ajungând la 5,9 miliarde de dolari. Profitul ajustat pe acțiune a crescut cu 15% . Conducerea a declarat că această creștere a fost determinată în principal de o combinație echilibrată de creșteri de prețuri și de o creștere pozitivă a traficului. Un alt factor important care a contribuit la această creștere a fost redresarea economică din China.

Un alt aspect cheie al succesului McDonald's este modelul său de franciză. Compania are peste 38.000 de restaurante în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt operate de francizați independenți. Acest model permite McDonald's să se extindă rapid, să se adapteze la piețele locale și să minimizeze riscurile operaționale. Compania se concentrează, de asemenea, pe consolidarea angajamentului său față de sustenabilitate și responsabilitate socială, care include reducerea consumului de plastic, promovarea agriculturii durabile și dezvoltarea de programe axate pe comunitate și angajați.

Analistului Christopher Carril de la RBC Capital îi place această acțiune pentru o schimbare.

Credem că impulsul vânzărilor din primul trimestru și performanța consistentă în toate segmentele au reflectat impactul investițiilor anterioare ale conducerii în reimaginare, execuție de marketing și inițiative digitale. Credem că societatea este bine poziționată în actualul mediu macro susținut de concentrarea continuă pe meniul de bază și îmbunătățirea operațiunilor din restaurante.

Împreună cu acest comentariu, Carril și-a ridicat ținta de preț la 316 dolari. Un total de 29 de analiști au analizat recent acțiunile și au convenit asupra unui preț țintă mediu de 315 dolari, o creștere de puțin sub 7%.

Deci, care dintre ele?

Ei bine, dacă privim lucrurile din perspectiva analiștilor, Wall Street este mai optimist în privința Coca-Cola și McDonald's în comparație cu PepsiCo. Acest sentiment pozitiv se reflectă în obiective de preț mai mari. Optimismul se poate datora unei combinații de creștere puternică a vânzărilor, inovație și potențial de creștere suplimentară în segmente noi. Mai exact, analiștii consideră că, în prezent, Coca-Cola oferă cel mai mare potențial de creștere. Cu toate acestea, este de asemenea important să analizăm toate companiile și să tragem propriile noastre concluzii. Acest lucru poate servi doar ca un indiciu al puzzle-ului.

Așadar, dacă încă nu vă puteți decide după ce ați analizat toate cele 3 acțiuni, opiniile analiștilor vă pot ajuta parțial. Cu toate acestea, este important să considerați aceste opinii doar ca parte a puzzle-ului și să nu vă bazați deciziile de investiții doar pe aceste opinii.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.