S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Odlična primerjava zalog hrane. Katera je po mnenju analitikov najboljša za nakup?

Željko Kos
2. 5. 2023
7 min read

Iščete varno delnico, ki bi lahko zasedla mesto v vašem portfelju? Če se odločate med temi velikimi in znanimi igralci, vam lahko pomaga mnenje Wall Streeta.

V času makroekonomske negotovosti vlagatelji pogosto iščejo zatočišče v podjetjih, ki imajo stabilne prihodke, močne bilance stanja in sposobnost rasti. Mega-caps, podjetja s tržno kapitalizacijo nad 200 milijard dolarjev, so lahko prav takšne naložbene priložnosti. V tem članku se osredotočamo na tri taka podjetja. Katero je po mnenju Wall Streeta trenutno najboljše za nakup?

Coca-Cola $KO+0.5%

KO
$59.82 $0.29 +0.49%
1 Day
+0%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Kot ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na svetu ima Coca-Cola močan položaj na trgu pijač. Podjetje že dolgo vlaga v inovacije in diverzifikacijo izdelkov, kar vključuje nizkokalorične pijače, energijske pijače in celo eksperimentiranje z alkoholnimi pijačami. Družba Coca-Cola sodeluje tudi z manjšimi blagovnimi znamkami prek prevzemov in partnerstev, kar ji omogoča hitrejši odziv na spreminjajoče se preference potrošnikov, hkrati pa ohranja konkurenčno prednost. Poleg tega ima družba Coca-Cola močno dobavno verigo, učinkovit distribucijski sistem in visoko stopnjo zvestobe kupcev.

Družba Coca-Cola je v prvem četrtletju leta 2023 zabeležila 12-odstotno povečanje organske prodaje in 6-odstotno povečanje čistega dobička. K tej rasti je v veliki meri prispevalo veliko povpraševanje po izdelkih in sposobnost zviševanja cen za odpravo inflacije in ohranjanje marž iz poslovanja.

Za družbo Coca-Cola je pomembna tudi njena zavezanost k trajnosti in zmanjševanju vpliva na okolje. Podjetje se je zavezalo k ambicioznim ciljem, kot sta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 25 % do leta 2030 in zagotovitev, da bo 100 % njegove embalaže mogoče reciklirati, kompostirati ali biorazgraditi. Ti cilji privabljajo okoljsko ozaveščene vlagatelje, hkrati pa prispevajo k pozitivnemu dojemanju blagovne znamke.

Analitik skupine Citigroup Fillipo Falorni je precej naklonjen delnicam družbe Coca-Cola.

Podjetje je v prvem četrtletju ustvarilo dober dobiček, obenem pa previdno določilo svoje napovedi zaradi makro negotovosti in mehkejšega pristanka na začetku drugega četrtletja v aprilu. Menimo, da so temelji družbe še vedno trdni, podpirajo pa jih stabilnost cen in močni trendi na razvijajočih se trgih.

Skupaj s tem komentarjem je Falorini zvišal ciljno ceno na 74 dolarjev. V zadnjem času si je delnico ogledalo skupno 15 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 69 dolarjev, kar pomeni zvišanje za nekaj manj kot 8 %.

PepsiCo $PEP+0.5%

PEP

PepsiCo

PEP
$165.37 $0.78 +0.47%
1 Day
+0%
5 Days
+0.62%
1 Month
+0.36%
6 Months
-5.54%
YTD
-2.7%
1 Year
-4.57%
5 Years
+44.97%
Max.
+10,415.62%

Družba PepsiCo je med svojimi konkurenti edinstvena, saj združuje dejavnosti, povezane s hrano in pijačo. Podjetje je znano po svojih blagovnih znamkah, kot so Pepsi, Gatorade, Tropicana, Quaker Oats in Frito-Lay. Podjetje PepsiCo se osredotoča na inovacije in trajnost pri svojih izdelkih, kar vključuje zmanjšanje sladkorja, soli in maščob v živilih in pijačah ter naložbe v embalažo, ki jo je mogoče reciklirati. Z močnim portfeljem blagovnih znamk in razpršenostjo prihodkov lahko družba PepsiCo bolje prenaša nihanja v posameznih tržnih segmentih. Koristi ji tudi geografska raznolikost prihodkov, ki zmanjšuje tveganje, povezano z regionalnimi gospodarskimi nihanji.

Družba PepsiCo je v prvem četrtletju leta 2023 zabeležila 10,2-odstotno rast prihodkov na 17,8 milijarde dolarjev, prilagojeni dobiček na delnico pa se je povečal za več kot 16 % na 1,50 dolarja. Tudi v tem primeru naj bi to rast spodbujalo predvsem veliko povpraševanje po izdelkih skupaj z zvišanjem cen izdelkov. Ta podjetja si to lahko privoščijo predvsem zaradi svoje močne blagovne znamke.

Poleg močnega portfelja izdelkov je družba PepsiCo zavezana tudi družbeni odgovornosti podjetij in trajnosti. Podjetje vlaga v skupnosti, v katerih deluje, ter podpira razvoj kmetijskih projektov in inovativnih rešitev, ki zmanjšujejo vpliv na okolje. Podjetje PepsiCo sodeluje tudi s številnimi okoljskimi in družbenimi organizacijami, kar mu pomaga krepiti položaj vodilnega podjetja na področju trajnosti in družbene odgovornosti podjetij.

Podjetje je našlo tudi oboževalce, med katerimi je tudi analitičarka Bonnie Herzog iz banke Goldman Sachs.

Družba je na trgu dobro pozicionirana, saj ima močan portfelj blagovnih znamk in obete za dolgoročno rast na področju pijač.

Ob tej pripombi je Herzogova zvišala ciljno ceno na 208 dolarjev. V zadnjem času si je podjetje ogledalo skupno 11 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 191 USD, kar pomeni stagnacijo cene delnice.

McDonald's $MCD+0.1%

MCD
$291.01 $0.28 +0.10%
1 Day
+0%
5 Days
+1.76%
1 Month
-1.38%
6 Months
+4.98%
YTD
-0.38%
1 Year
+10.92%
5 Years
+62.05%
Max.
+109,682.97%

McDonald's je ena največjih verig restavracij s hitro prehrano na svetu, ki deluje v več kot 100 državah. Podjetje nenehno uvaja novosti v svoj jedilnik, da bi zadostilo spreminjajočim se trendom potrošnikov, kot so zanimanje za bolj zdrave možnosti, rastlinske izdelke in lokalne okuse. McDonald's vlaga tudi v tehnološke rešitve, kot so digitalizacija naročil, izboljšanje vožnje po cesti in razvoj lastne dostave hrane. Ti ukrepi podjetju McDonald's omogočajo racionalizacijo poslovanja, večje zadovoljstvo strank in ohranjanje konkurenčnosti v hitro spreminjajoči se industriji hitre prehrane.

Skupna prodaja podjetja se je povečala za 4 % na 5,9 milijarde USD. Prilagojeni dobiček na delnico se je povečal za 15 % . Vodstvo je sporočilo, da je k povečanju prispevala predvsem uravnotežena kombinacija zvišanja cen in pozitivne rasti prometa. K tej rasti je pomembno prispevalo tudi gospodarsko okrevanje na Kitajskem.

Drugi ključni vidik McDonaldovega uspeha je njegov franšizni model. Podjetje ima po vsem svetu več kot 38.000 restavracij, ki jih večinoma upravljajo neodvisni franšizojemalci. Ta model podjetju McDonald's omogoča hitro širitev, prilagajanje lokalnim trgom in zmanjšanje operativnih tveganj. Podjetje se osredotoča tudi na krepitev svoje zavezanosti k trajnosti in družbeni odgovornosti, kar vključuje zmanjšanje porabe plastike, spodbujanje trajnostnega kmetijstva ter razvoj programov, usmerjenih v skupnost in zaposlene.

Analitiku družbe RBC Capital Christopherju Carrilu je ta delnica za spremembo všeč.

Menimo, da prodajni zagon v prvem četrtletju in dosledna uspešnost v vseh segmentih odražata vpliv preteklih naložb vodstva v preoblikovanje, izvajanje trženja in digitalne pobude. Menimo, da je družba v trenutnem makro okolju dobro pozicionirana ob podpori stalnega osredotočanja na osnovne menije in izboljševanje poslovanja restavracij.

Ob tej pripombi je družba Carril zvišala ciljno ceno na 316 USD. Skupno si je delnico nedavno ogledalo 29 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 315 dolarjev, kar pomeni zvišanje za nekaj manj kot 7 %.

Katera od njih?

No, če gledamo z vidika analitikov, je Wall Street bolj naklonjen družbama Coca-Cola in McDonald's v primerjavi z družbo PepsiCo. To pozitivno razpoloženje se odraža v višjih ciljnih cenah. Optimizem je morda posledica kombinacije močne rasti prodaje, inovacij in možnosti za nadaljnjo rast v novih segmentih. Natančneje, analitiki menijo, da ima Coca-Cola trenutno največji potencial rasti. Vendar pa je treba analizirati tudi vsa podjetja in oblikovati lastne sklepe. To je lahko le eden od ključev v sestavljanki.

Če se torej po analizi vseh treh delnic še vedno ne morete odločiti, vam bodo mnenja analitikov morda delno pomagala. Vendar je pomembno, da ta mnenja obravnavate le kot del sestavljanke in da svojih naložbenih odločitev ne sprejemate izključno na podlagi teh mnenj.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.