S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Според легендарния Питър Линч тези два критерия не бива да се вземат под внимание при избора на акции.

Vladimir Mihaylov
3. 5. 2023
1 min read

Благодарение на медиите и интернет имаме едно огромно предимство. Можем да черпим знания и опит от успели хора, с които обикновено не бихме имали възможност да се сближим. В неотдавнашно интервю за CNBC Питър Линч разкри 2 неща, които според него са важни за инвеститорите при анализа и избора на акции. Така че нека да разгледаме това.

Питър Линч е един от най-известните инвеститори в историята, който се прослави с успешното си управление на фонда Magellan на Fidelity. По време на работата си там той успява да увеличи активите на фонда от 20 млн. долара през 1977 г. до 14 млрд. долара през 1990 г. Философията му за инвестиране е описана в книгата му от 1989 г. "One Up On Wall Street", в която популяризира идеята да се инвестира в това, което познаваш. В тази статия ще се спрем на два ключови съвета, които Линч даде на инвеститорите в неотдавнашно интервю за CNBC, и ще ги предупредим за един често срещан капан.

https://www.youtube.com/watch?v=U-6fv09KCDw

Здравословен баланс на компанията

Първо, инвеститорите винаги трябва да разглеждат баланса на компанията, в която обмислят да инвестират. Здравият баланс може да позволи на компанията да се разрасне в сравнение с компания, която е в лошо финансово състояние и е задлъжняла.

Първият аспект, който инвеститорите трябва да търсят, когато купуват акции, е здравият баланс на дружеството. Линч препоръчва да се разгледа съотношението на дълга към собствения капитал, което е показател за финансовата стабилност на дружеството и способността му да изплаща задълженията си. Компаниите с ниско съотношение дълг към собствен капитал обикновено имат по-силна финансова база и са по-добре подготвени да посрещнат потенциални икономически трудности.

Освен това е важно внимателно да се проучат финансовата отчетност на дружеството и основните бизнес тенденции. Инвеститорите трябва да следят пазарния дял, ръста на продажбите, маржовете и други ключови показатели, които могат да показват дългосрочен растеж и просперитет.

Историята на един добър обрат

Мисля, че търся нещо различно. Търсиш нещо, което да е добра история... Така че трябва да намерите компания, която е или компания за обрат, или компания, която ще се развива. Трябва да търсите нови компании и да гледате баланса.

Вторият фактор, който Линч препоръчва да се търси при избора на акции, е добра история за обрат. Това е ситуация, при която компания, която преди това е преминавала през труден период, показва признаци на подобрение в бизнеса си. Това може да включва подобрен пазарен дял, повишена ефективност, преструктуриране на дълга или други фактори, които показват, че компанията се връща на пътя на растежа.

Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи при оценката на тези истории и да не се увличат само по емоции или обещания. Важно е да се извърши задълбочен анализ на компанията и да се гарантира, че положителните тенденции са подкрепени от реални числа и показатели.

В същото време Питър Линч предупреждава инвеститорите да не преследват спекулативни ръстове на акциите и препоръчва да не се купуват акции само защото те поскъпват.

Хората инвестират в отделни акции. Това е тъжно. Те са предпазливи, когато купуват хладилник или самолетен полет. Те наблюдават парите си. След това чуват за някоя акция в автобуса и влагат в нея 5000 до 10 000 долара, без да имат представа какво правят.

Този подход може да доведе до закупуване на надценени компании, които нямат силни фундаментални показатели или потенциал за дългосрочен растеж. Вместо това се фокусирайте върху качествени компании с добри фундаментални показатели и интересна история за обрат.

Заключение

Основното послание на Линч "инвестирай в това, което познаваш" е актуално и днес. Инвеститорите трябва да се стремят към компании и индустрии, в които имат опит или добро разбиране. По този начин те могат по-лесно да идентифицират добрите инвестиционни възможности и да разберат по-добре рисковете, свързани с инвестирането в дадена компания.

Ако инвеститорите инвестират в дългосрочен план, този съвет може да им бъде полезен. Най-важното е, че на емоциите не им е мястото в инвестирането и не трябва да им се отделя място в портфейла. Просто е важно да запазите спокойствие и да разглеждате компаниите рационално.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.