S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Potrivit legendarului Peter Lynch, aceste două criterii nu trebuie luate în considerare cu ușurință atunci când alegeți…

Adrian Mutu
3. 5. 2023
5 min read

Mulțumită mass-mediei și internetului, avem un avantaj uriaș. Putem extrage cunoștințe și experiență de la oameni de succes pe care, în mod normal, nu am avea șansa să îi apropiem. Într-un interviu recent acordat CNBC, Peter Lynch a dezvăluit 2 lucruri pe care le consideră importante pentru investitori atunci când analizează și selectează acțiuni. Așa că haideți să aruncăm o privire la acestea.

Peter Lynch este unul dintre cei mai faimoși investitori din istorie, care a devenit celebru datorită succesului său în gestionarea fondului Magellan de la Fidelity. În timpul mandatului său acolo, a reușit să crească activele fondului de la 20 de milioane de dolari în 1977 la 14 miliarde de dolari în 1990. Filozofia sa de investiții este descrisă în cartea sa din 1989, "One Up On Wall Street", în care a popularizat ideea de a investi în ceea ce știi. În acest articol, ne vom concentra asupra a două sfaturi cheie pe care Lynch le-a dat investitorilor într-un interviu recent acordat CNBC și vom avertiza asupra unei capcane comune.

https://www.youtube.com/watch?v=U-6fv09KCDw

Un bilanț sănătos pentru companie

În primul rând, investitorii ar trebui să se uite întotdeauna la bilanțul companiei în care se gândesc să investească. Un bilanț sănătos poate permite unei companii să se dezvolte în comparație cu o companie care are o sănătate financiară precară și care are datorii.

Primul aspect pe care investitorii ar trebui să îl urmărească atunci când cumpără acțiuni este un bilanț sănătos al companiei. Lynch recomandă să se uite la raportul dintre datorii și capitaluri proprii, care este un indicator al stabilității financiare a unei companii și al capacității acesteia de a-și achita obligațiile. Companiile cu un raport datorii/capitaluri proprii scăzut au, în general, o bază financiară mai solidă și sunt mai bine pregătite să facă față unor potențiale adversități economice.

În plus, este important să se examineze cu atenție raportarea financiară a unei companii și tendințele de bază ale activității acesteia. Investitorii ar trebui să monitorizeze cota de piață, creșterea vânzărilor, marjele și alți indicatori cheie care pot indica o creștere și o prosperitate pe termen lung.

Povestea unei bune redresări

Cred că sunt în căutarea a ceva diferit. Căutați ceva care să fie o poveste bună... Deci trebuie să găsești o companie care este fie o companie de redresare, fie o companie care va crește. Trebuie să cauți companii noi și să te uiți la bilanț.

Al doilea factor pe care Lynch recomandă să îl căutați atunci când alegeți acțiuni este o poveste bună de redresare. Aceasta este o situație în care o companie care anterior trecea printr-o perioadă dificilă dă semne de îmbunătățire a activității sale. Acest lucru poate include o cotă de piață mai mare, o eficiență sporită, restructurarea datoriilor sau alți factori care indică faptul că societatea revine pe calea creșterii.

Investitorii ar trebui să fie prudenți în evaluarea acestor povești și să nu se lase purtați doar de emoții sau de promisiuni. Este important să se efectueze o analiză amănunțită a companiei și să se asigure că tendințele pozitive sunt susținute de cifre și indicatori reali.

În același timp, Peter Lynch avertizează investitorii să nu urmărească creșterile speculative ale acțiunilor și recomandă să nu cumpere acțiuni doar pentru că acestea sunt în creștere.

Oamenii investesc în acțiuni individuale. Este trist. Sunt prudenți atunci când cumpără un frigider sau un zbor cu avionul. Își supraveghează banii. Apoi aud despre o acțiune în autobuz și investesc între 5.000 și 10.000 de dolari în ea, fără să aibă nicio idee despre ce fac.

Această abordare poate duce la cumpărarea de companii supraevaluate care nu au fundamente puternice sau potențial de creștere pe termen lung. În schimb, concentrați-vă asupra companiilor de calitate cu fundamente bune și o poveste interesantă de redresare.

Concluzie

Mesajul de bază al lui Lynch, "investește în ceea ce știi", este relevant și astăzi. Investitorii ar trebui să urmărească companiile și industriile în care au experiență sau o bună înțelegere. În acest fel, ei pot identifica mai ușor oportunitățile bune de investiții și pot înțelege mai bine riscurile asociate cu investiția într-o anumită companie.

În cazul în care investitorii investesc pe termen lung, ar putea găsi aceste sfaturi utile. Cel mai important, emoțiile nu au ce căuta în investiții și nu ar trebui să li se acorde niciun loc într-un portofoliu. Este pur și simplu important să vă păstrați calmul și să analizați companiile în mod rațional.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.