S&P 500 ^GSPC
5,098.57
+0.04%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Nvidia NVDA
$800.33
+1.16%
Tesla TSLA
$200.60
-0.63%
Meta META
$492.16
+0.41%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Amazon AMZN
$176.67
-0.05%

A legendás Peter Lynch szerint ezt a két kritériumot nem szabad félvállról venni a részvények kiválasztásakor.

Adorján Fülöp
3. 5. 2023
5 min read

A médiának és az internetnek köszönhetően van egy hatalmas előnyünk. Olyan sikeres emberektől meríthetünk tudást és tapasztalatot, akikhez normál esetben nem kerülhetnénk közel. Peter Lynch a CNBC-nek adott nemrégiben adott interjújában 2 dolgot árult el, amelyek szerinte fontosak a befektetők számára a részvények elemzése és kiválasztása során. Nézzük hát meg ezt.

Peter Lynch a történelem egyik leghíresebb befektetője, aki a Fidelity Magellan alapjának sikeres menedzselésével vált híressé. Ott töltött ideje alatt az 1977-es 20 millió dollárról 1990-re 14 milliárd dollárra tudta növelni az alap vagyonát. Befektetési filozófiáját az 1989-ben megjelent "One Up On Wall Street" című könyvében írta le, amelyben népszerűsítette a "fektess abba, amit ismersz" gondolatát. Ebben a cikkben két kulcsfontosságú tanácsra összpontosítunk, amelyeket Lynch a CNBC-nek adott nemrégiben adott interjújában adott a befektetőknek, és figyelmeztetünk egy gyakori buktatóra.

https://www.youtube.com/watch?v=U-6fv09KCDw

A vállalat egészséges mérlege

Először is, a befektetőknek mindig meg kell nézniük annak a vállalatnak a mérlegét, amelybe befektetést fontolgatnak. Egy egészséges mérleg lehetővé teheti egy vállalat számára a növekedést egy rossz pénzügyi helyzetben lévő és eladósodott vállalathoz képest.

Az első szempont, amelyet a befektetőknek részvényvásárláskor keresniük kell, a vállalat egészséges mérlege. Lynch azt ajánlja, hogy nézzék meg az adósság/saját tőke arányt, amely a vállalat pénzügyi stabilitását és a kötelezettségeinek visszafizetésére való képességét jelzi. Az alacsony adósság/saját tőke aránnyal rendelkező vállalatok általában erősebb pénzügyi bázissal rendelkeznek, és jobban felkészültek az esetleges gazdasági nehézségekre.

Emellett fontos alaposan megvizsgálni egy vállalat pénzügyi beszámolóját és a mögöttes üzleti trendeket. A befektetőknek figyelemmel kell kísérniük a piaci részesedést, az értékesítés növekedését, az árréseket és más kulcsfontosságú mutatókat, amelyek hosszú távú növekedést és prosperitást jelezhetnek.

A jó fordulat története

Azt hiszem, valami mást keresek. Olyasmit keres, ami egy jó történet... Tehát olyan vállalatot kell találnod, amely vagy egy fordulatos vállalat, vagy egy olyan vállalat, amely növekedni fog. Új vállalatokat kell keresni, és meg kell nézni a mérleget.

A második tényező, amit Lynch a részvények kiválasztásakor keresni javasol, egy jó fordulatos történet. Ez az a helyzet, amikor egy korábban nehéz időszakon átesett vállalat a javulás jeleit mutatja az üzletmenetében. Ilyen lehet a piaci részesedés javulása, a hatékonyság növekedése, az adósság átstrukturálása vagy más olyan tényezők, amelyek azt jelzik, hogy a vállalat ismét növekedési pályára áll.

A befektetőknek óvatosan kell értékelniük ezeket a történeteket, és nem szabad hagyniuk, hogy pusztán az érzelmek vagy az ígéretek ragadják el őket. Fontos, hogy alapos elemzést végezzenek a vállalatról, és megbizonyosodjanak arról, hogy a pozitív tendenciákat valós számok és mutatók támasztják alá.

Peter Lynch ugyanakkor óva inti a befektetőket a spekulatív részvényemelkedések hajszolásától, és azt javasolja, hogy ne vásároljanak részvényeket csak azért, mert azok emelkednek.

Az emberek egyedi részvényekbe fektetnek be. Ez szomorú. Óvatosak, amikor hűtőszekrényt vagy repülőjegyet vásárolnak. Vigyáznak a pénzükre. Aztán hallanak egy részvényről a buszon, és 5000-10 000 dollárt tesznek bele, és fogalmuk sincs, mit csinálnak.

Ez a megközelítés ahhoz vezethet, hogy túlárazott vállalatokat vásárolnak, amelyek nem rendelkeznek erős fundamentumokkal vagy hosszú távú növekedési potenciállal. Ehelyett koncentráljon a jó fundamentumokkal és egy érdekes fordulatos történettel rendelkező minőségi vállalatokra.

Következtetés

Lynch alapvető üzenete, miszerint "fektess abba, amit ismersz", még ma is aktuális. A befektetőknek olyan vállalatokat és iparágakat kell keresniük, amelyekben van tapasztalatuk vagy jó ismereteik. Így könnyebben felismerhetik a jó befektetési lehetőségeket, és jobban megérthetik az adott vállalatba való befektetéssel járó kockázatokat.

Ha a befektetők hosszú távon fektetnek be, hasznosnak találhatják ezt a tanácsot. A legfontosabb, hogy az érzelmek nem tartoznak a befektetésekhez, és nem szabad helyet adni nekik a portfólióban. Egyszerűen fontos, hogy nyugodt maradjunk és racionálisan nézzük a vállalatokat.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.