S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Ярослав Шура: Ако нямах акции в Pilulka, определено щях да ги купя на сегашната цена

Grozdan Iliev
3. 5. 2023
1 min read

Възможности за инвестиции от американски технологични гиганти до чешки компании. Разговарях за всичко това с водещия чешки инвеститор Ярослав Шура. Обсъдихме развитието на фондовите пазари в САЩ, продължаващия сезон на отчетите, инвестициите в компании като Microsoft, Amazon, Bezvavlasy и Pilulka и неговото виждане за атрактивните възможности.

Имате публикация, прикрепена към заглавието на вашия Twitter, която гласи: "Рестриктивната политика на Фед няма да позволи на американските борсови индекси да се върнат към исторически върхове (поне не тази година)". Все още ли поддържате това убеждение?

Докато Фед продължава да затяга паричната политика, смятам, че скоро няма да видим нови исторически върхове (ATH). Но това не означава, че пазарите не могат да се повишат от днешните нива. В края на краищата корекцията през последната година беше доста голяма, особено при технологичните акции.

Различен би бил сценарият, ако Фед се обърне и спре затягането на паричните условия. Това би могло да означава обрат, като в този случай бихме могли да видим покачване на пазарите.

Смятате ли, че сме близо до този момент?

Мисля, че сме близо до този момент, със сигурност ще се случи тази година. Но дали това ще се случи през следващото тримесечие, далеч не е сигурно. Лично аз смятам, че лихвените проценти ще се повишат с четвърт процентен пункт още веднъж или два пъти. Не мога обаче да видя в главите на управителите на централните банки, така че е трудно да се каже кога точно ще се случи това.

Какви са според вас рисковете на пазара като цяло в момента?

По-специално това, че пазарът в САЩ е донякъде развълнуван. Видяхме това особено през януари, когато имаше нещо като по-голямо рали, а сега го виждаме отново, отново особено в областта на технологиите. Изкуственият интелект играе голяма роля и тук. Но като цяло смятам, че пазарите в момента са прекалено раздути. Но не приемайте това като причина от моя страна да разпродавам портфейла.

"Ще се опитам да играя дългата игра и да се отпусна, но веднага щом дойде корекция, ще се презапася."

Каква е вашата стратегия в момента? Седите ли повече на кеш или активно търсите възможности?

За мен парите в брой са мръсна дума, затова рядко разполагам с тях. Но в момента го имам, защото продадох част от Pill и Amazon. Но не мисля, че ще мине много време, преди да похарча всичко отново.

Разбира се, ще се върнем към Amazon и Pill, но преди това бих искал да получа Вашата гледна точка и мнение за настоящия сезон на резултатите?

Факт е, че очакванията за резултатите на компаниите не бяха много високи. Ето защо в много случаи за компаниите не е проблем да надхвърлят тези очаквания. Така че, като цяло, смятам, че всичко е наред и оценявам резултатите положително. Инвеститорите са доволни, анализаторите са доволни и цените на акциите реагират по съответния начин.

AMZN

Amazon

AMZN
$174.73 -$0.26 -0.15%
Capital Structure
Market Cap
1.8T
Enterpr. Val.
1.9T
Valuation
P/E
60.3
P/S
3.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Да се върнем на Amazon, казахте, че продавате. Цялостна продажба на позиции ли беше или само на определена част?

Продадох по-голямата част от позицията си в компанията след последните резултати. Но причината е проста. Електронната търговия просто няма да генерира интересни печалби за дълго време и ние виждаме забавяне на растежа там и забавяне на бизнеса с облачни услуги.

"Предпочитам тези пари да са в Microsoft."

Колкото и да съм харесвал винаги Amazon, от няколко месеца насам Microsoft постепенно превзема тази доминация, в която изграждам позиция.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.54 -$2.80 -0.68%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Голям проблем ли е за Amazon това, че подразделението AWS забавя темпото си на развитие?

Абсолютно, това е една от причините за решението ми да продам позицията си в Amazon. При Microsoft например виждаме, че подразделението за облачни услуги расте с 27%, докато при Amazon същото подразделение расте само с 16%, а други прогнози са за ръст от едва 11%. Накратко, ясно е, че облачният бизнес на Amazon $AMZN+0.0% се забавя много по-значително, отколкото този на Microsoft $MSFT+0.0%.

Разбира се, Microsoft ще бъде подпомогната в по-голяма степен от изкуствения интелект, който наскоро внедри в своите продукти. Така че, ако трябва да избирам между двойката Amazon x Microsoft, явно бих избрал Microsoft.

Също така, притеснява ли ви идеята, че Amazon не навлиза толкова явно в битката за изкуствен интелект?

Всъщност не е нужно да знаем, може би са активни, просто не могат или не искат да го представят публично. И отново ще се върна към Microsoft, те просто имат по-добри възможности, използване и монетизация в това отношение. Накратко, от няколко месеца насам претеглям Microsoft и им се доверявам повече.

Сега бих искал да премина към чешката сцена, където бих искал да обсъдя Bezvavlasy, компания, която наскоро ни съобщи своите цифри. Бихте ли ги разгледали?

За електронната търговия това е доста приятна изненада. Резултатите им са наистина чудесни в дългосрочен план и е предимство, че могат да потвърдят това и да добавят значително към него, така че това определено е добре за акционерите. Но ако ръководството се беше справило по-добре със самопредставянето си, мисля, че цената на акциите и пазарната стойност също щяха да се повишат и оценката на компанията щеше да бъде значително по-висока. За съжаление господата там са малко интровертни, но аз го приемам за такова, каквото е.

Всъщност изминаха повече от 3/4 години, откакто обявихте, че ставате съсобственик на Bezvavlasy. Как се чувствате от тази инвестиция досега?

Мислех, че акциите ще са малко по-позитивни, но е ясно, че търговците на дребно не вярват в електронната търговия в момента и не я купуват въпреки страхотните цифри на компанията.

Купувахте ли през годината, или оставяте тази позиция да отпадне?

Не съм променил нищо в позицията си в тази компания, все още държа своя дял, който продължавам да притежавам. Първоначално обаче продадох малка част, за да намаля позицията си, тъй като видях по-интересни възможности, особено в САЩ. В момента обаче не правя никакви промени и продължавам да държа над 2% от компанията.

Какво да очакваме от компанията занапред? Имате ли някакво предположение?

Мисля, че ще продължат да се разширяват. Тъй като маржът им по EBITDA е наистина приличен, смятам, че ще разширят успешната си бизнес стратегия и бизнеса си в чужбина.

И накрая, бих искал да поговорим за Pill, която наскоро достигна дъно от 428 CZK на акция. Какво се крие зад това?

Вероятно това беше дъното. А също и за това, че имаше много продажби и някои хора излязоха изцяло от позициите си. Това се дължи на по-слабите от очакваните резултати. Така че известно намаляване на позициите беше очевидният сценарий.

Какво могат да ни кажат резултатите от Пил? Дали компанията е на прав път или как бихте оценили настоящата ситуация за Пилулка?

Ясно е, че електронната търговия не е легло от рози. Можем да видим това от миналата година до сега, когато резултатите в сектора са по-слаби. Тук ще отбележа също, че Безкосместието е уникално в това отношение. Като цяло смятам, че по-добрите резултати за електронната търговия ще дойдат през следващата година, това важи и за Piluka.

Четох, че Пилука е изгорила много парични средства. Защо е така? Има ли някакво решение на този проблем?

Това е просто, компанията просто иска да се разшири колкото е възможно повече и да расте не само органично, което е добре, но всяко разширяване струва нещо. Въпреки това, след като ситуацията се успокои и Pill управлява добре тези пазари, натискът за изгаряне на парични средства няма да е толкова голям.

Разбрах също, че Pill планира втора емисия ценни книжа. Може ли това да даде тласък на компанията и да й помогне значително?

Разбира се, че ще помогне, само за гореспоменатата експанзия. Ако Пил не направи нова подписка на акции, тя няма да има достатъчно средства за разширяване, което със сигурност би било жалко.

Намалихте ли позицията си в Pill през годината?

Тъй като според мен резултатите не са толкова уникални за голямата позиция, която имах, просто разделих позицията на две и съм доволен от това.

От гледна точка на инвеститора на дребно - Атрактивни ли са акциите на Пилулка в момента?

Ако не притежавах акции на Pilulka, определено бих ги купил на сегашната цена (около 500 CZK). Тъй като обаче все още имам голям брой акции, в момента няма да купувам за себе си.

  • Хареса ли ви днешното интервю? Ако да, не забравяйте да ни последвате, за да не пропускате повече уникално съдържание. Моят гост днес беше Ярослав Шура.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.