S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Jaroslav Šura: Dacă nu aș avea acțiuni la Pilulka, le-aș cumpăra cu siguranță la prețul actual

Nicolae Lupu
3. 5. 2023
9 min read

Oportunități de investiții, de la giganți americani din domeniul tehnologiei la companii cehe. Am discutat despre toate acestea cu Jaroslav Šura, unul dintre cei mai importanți investitori cehi. Am discutat despre evoluțiile de pe piețele bursiere americane, despre sezonul actual al câștigurilor, despre investițiile în companii precum Microsoft, Amazon, Bezvavlasy și Pilulka și despre părerea sa despre oportunitățile atractive.

Aveți o postare fixată în antetul Twitter, în care se menționează "Politica restrictivă a Fed nu va permite indicilor bursieri americani să revină la maximele istorice (cel puțin nu în acest an)". Mai aveți această convingere?

Atâta timp cât Fed continuă să înăsprească politica monetară, cred că nu vom vedea noi maxime istorice (ATH) prea curând. Dar asta nu înseamnă că piețele nu pot urca mai sus față de nivelurile actuale. La urma urmei, corecția din ultimul an a fost destul de mare, în special în cazul acțiunilor tehnologice.

Ar fi un scenariu diferit dacă Fed s-ar întoarce și ar înceta să mai înăsprească condițiile monetare. Acest lucru ar putea însemna o răsturnare de situație, caz în care am putea asista la o creștere a piețelor.

Credeți că ne apropiem de acest punct?

Cred că ne apropiem de acest punct, cu siguranță se va întâmpla anul acesta. Dar dacă se va întâmpla sau nu în următorul trimestru este departe de a fi sigur. Personal, cred că ratele dobânzilor vor mai crește cu un sfert de punct procentual o dată sau de două ori. Cu toate acestea, nu pot vedea în mintea guvernatorilor băncilor centrale, așa că este dificil să prezic exact când se va întâmpla acest lucru.

Care considerați că sunt riscurile de pe piață în general în acest moment?

În special, faptul că piața americană este oarecum entuziasmată. Am văzut asta mai ales în ianuarie, când a fost un fel de raliu mai mare, iar acum o vedem din nou, din nou, în special în domeniul tehnologiei. Inteligența artificială joacă un rol important și aici. Dar, în general, cred că piețele sunt prea umflate în acest moment. Dar nu considerați că acesta este un motiv din partea mea pentru a vinde portofoliul.

"Voi încerca să joc pe termen lung și să las lucrurile să meargă, dar imediat ce va veni o corecție, voi supracumpăra."

Care este strategia dumneavoastră în acest moment? Stați mai mult pe cash sau căutați în mod activ oportunități?

Pentru mine, banii lichizi sunt un cuvânt murdar, așa că îi am foarte rar. Dar în acest moment îl am pentru că am vândut o parte din Pill și Amazon. Dar nu cred că va trece mult timp până când îi voi cheltui din nou pe toți.

Vom reveni la Amazon și la Pill, bineînțeles, dar înainte de asta aș vrea să vă cer perspectiva și opinia despre actualul sezon de rezultate?

Este un fapt că așteptările privind rezultatele companiilor nu au fost foarte mari. Prin urmare, în multe cazuri, companiile nu au nicio problemă în a depăși aceste așteptări. Așadar, per ansamblu, cred că totul este în regulă și apreciez rezultatele în mod pozitiv. Investitorii sunt mulțumiți, analiștii sunt mulțumiți, iar prețurile acțiunilor reacționează în consecință.

AMZN

Amazon

AMZN
$173.54 -$1.19 -0.68%
Capital Structure
Market Cap
1.8T
Enterpr. Val.
1.9T
Valuation
P/E
60.3
P/S
3.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Deci, revenind la Amazon, ați spus că vindeți. A fost o vânzare de poziție completă sau doar o anumită parte?

Am vândut cea mai mare parte a poziției pe care o aveam în companie după ultimele rezultate. Dar motivul este simplu. Comerțul electronic pur și simplu nu va genera profituri interesante pentru o perioadă lungă de timp și observăm o încetinire a creșterii în acest domeniu și o încetinire a activității de cloud computing.

"Aș prefera să am acei bani în Microsoft."

Oricât de mult mi-a plăcut întotdeauna Amazon, Microsoft a preluat treptat această poziție dominantă de câteva luni încoace, unde mi-am construit o poziție.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.48 -$0.06 -0.01%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Este o mare problemă pentru Amazon faptul că divizia AWS încetinește?

Absolut, acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să îmi vând poziția la Amazon. La Microsoft, de exemplu, vedem că divizia de cloud a crescut cu 27%, în timp ce la Amazon aceeași divizie a crescut doar cu 16%, iar alte previziuni sunt pentru o creștere de doar 11%. Pe scurt, este clar că divizia cloud a Amazon $AMZN-0.7% încetinește mult mai semnificativ decât cea a Microsoft $MSFT+0.0%.

Desigur, Microsoft va fi ajutată mai mult de inteligența artificială pe care a implementat-o recent în produsele sale. Așadar, dacă ar trebui să aleg între perechea Amazon x Microsoft, aș alege în mod clar Microsoft.

De asemenea, vă deranjează ideea că Amazon nu intră în mod atât de flagrant în lupta cu inteligența artificială?

Nu trebuie să știm cu adevărat, poate că sunt activi, doar că nu pot sau nu vor să o prezinte public. Și, din nou, voi reveni la Microsoft, pur și simplu au opțiuni mai bune, de utilizare și monetizare în această privință. Pe scurt, am supraponderat Microsoft de câteva luni și am mai multă încredere în ei.

Aș dori să trec acum la scena cehă, unde aș dori să discutăm despre Bezvavlasy, o companie care ne-a raportat recent cifrele sale. Ați putea să le analizați?

Pentru comerțul electronic, este o surpriză destul de plăcută. Rezultatele lor au fost foarte bune pe termen lung și este un avantaj faptul că pot confirma acest lucru și îl pot îmbunătăți semnificativ, ceea ce este cu siguranță un lucru bun pentru acționari. Dar dacă managementul ar fi gestionat mai bine auto-reprezentarea, cred că prețul acțiunilor și valoarea de piață ar fi crescut și ele, iar evaluarea companiei ar fi fost semnificativ mai mare. Din păcate, domnii de acolo sunt cam introvertiți, dar o iau așa cum este.

De fapt, au trecut peste 3/4 ani de când ați anunțat că veți deveni coproprietar al Bezvavlasy. Ce părere aveți despre această investiție până acum?

Am crezut că acțiunile vor fi ceva mai pozitive, dar este clar că retailerii nu cred cu adevărat în e-commerce în acest moment și nu cumpără în ciuda cifrelor mari ale companiei.

Ați cumpărat în timpul anului sau renunțați la această poziție?

Nu am schimbat nimic în ceea ce privește poziția mea în această companie, îmi păstrez în continuare participația, pe care încă o am. Cu toate acestea, inițial am vândut o mică parte pentru a-mi reduce poziția, deoarece am văzut oportunități mai interesante, în special în SUA. Cu toate acestea, nu fac nicio schimbare în acest moment și continui să dețin peste 2% din companie.

La ce să ne așteptăm cu compania în viitor? Aveți o ipoteză?

Cred că vor continua să se extindă. Având în vedere că marja lor EBITDA este cu adevărat decentă, cred că își vor extinde strategia de afaceri de succes și afacerile în străinătate.

În cele din urmă, aș dori să vorbesc despre Pill, care a atins recent un nivel minim de 428 CZK pe acțiune. Ce se află în spatele acestui lucru?

Probabil că a fost fundul. Și, de asemenea, a fost vorba despre faptul că au existat multe vânzări și unii oameni au ieșit cu totul din pozițiile lor. Acest lucru se datorează rezultatelor mai slabe decât se așteptau. Așadar, o anumită reducere a pozițiilor a fost scenariul evident.

Ce ne pot spune rezultatele Pilulei? Este compania pe drumul cel bun sau cum ați evalua situația actuală a Pilulka?

Este clar că comerțul electronic nu este un pat de trandafiri. Putem vedea acest lucru de anul trecut și până acum, când rezultatele sunt mai slabe în acest sector. De asemenea, voi sublinia aici că Pilululka este unică în această privință. În general, socotesc că rezultate mai bune pentru comerțul electronic vor veni în anul următor, acest lucru este valabil și pentru Piluka.

Am citit că Piluka a ars mulți bani. De ce se întâmplă acest lucru? Există vreo soluție pentru această problemă?

Este simplu, compania vrea pur și simplu să se extindă cât mai mult posibil și să crească nu doar organic, ceea ce este bine, dar fiecare extindere costă ceva. Cu toate acestea, odată ce situația se va calma și Pill va avea aceste piețe bine gestionate, presiunea de a arde numerar nu va mai fi atât de mare.

Am aflat, de asemenea, că Pill plănuiește o a doua emisiune de titluri de valoare. Ar putea acest lucru să dea un nou impuls companiei și să o ajute semnificativ?

Bineînțeles că va ajuta, doar pentru extinderea menționată mai sus. Dacă Pill nu ar face o nouă subscriere de acțiuni, nu ar avea suficiente fonduri pentru extindere, ceea ce ar fi cu siguranță păcat.

V-ați redus poziția la Pill în cursul anului?

Deoarece, în opinia mea, rezultatele nu sunt atât de deosebite pentru poziția mare pe care am avut-o, am împărțit pur și simplu poziția la doi și sunt mulțumit de asta.

Din perspectiva unui investitor de retail - Este atractivă acțiunea Pilulka în acest moment?

Dacă nu aș deține acțiuni ale Pilulka, cu siguranță le-aș cumpăra la prețul actual (în jur de 500 CZK). Cu toate acestea, deoarece dețin încă un număr mare de acțiuni, nu voi cumpăra pentru mine în acest moment.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți pentru a nu mai pierde conținut unic. Invitatul meu de astăzi a fost Jaroslav Šura.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.