S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Jaroslav Šura: Ha nem lennének Pilulka-részvényeim, a jelenlegi árfolyamon mindenképpen megvenném őket.

Adorján Fülöp
3. 5. 2023
9 min read

Befektetési lehetőségek az amerikai technológiai óriásoktól a cseh vállalatokig. Mindezekről Jaroslav Šura vezető cseh befektetővel beszélgettem. Megbeszéltük az amerikai tőzsdék alakulását, a folyamatban lévő eredményszezont, a Microsoft, az Amazon, a Bezvavlasy és a Pilulka vállalatokba történő befektetéseket, valamint a vonzó lehetőségekről alkotott véleményét.

A Twitter fejlécére tűzte a posztot, amely szerint: "A korlátozó Fed-politika nem fogja lehetővé tenni, hogy az amerikai részvényindexek visszatérjenek az eddigi legmagasabb szintekre (legalábbis idén nem)." Még mindig tartja ezt a hitet?

Amíg a Fed folytatja a monetáris politika szigorítását, addig szerintem nem fogunk egyhamar új történelmi csúcsokat (ATH) látni. De ez nem jelenti azt, hogy a piacok a mai szintekről nem emelkedhetnek feljebb. Elvégre az elmúlt egy év korrekciója meglehetősen nagy volt, különösen a technológiai részvények esetében.

Más lenne a forgatókönyv, ha a Fed megfordulna, és abbahagyná a monetáris feltételek szigorítását. Ez fordulatot jelenthetne, és ebben az esetben emelkedést láthatnánk a piacokon.

Ön szerint közel járunk ehhez a ponthoz?

Szerintem közel járunk ehhez a ponthoz, ez biztosan meg fog történni idén. De hogy ez a következő negyedévben megtörténik-e vagy sem, az korántsem biztos. Személy szerint úgy gondolom, hogy a kamatlábak még egyszer vagy kétszer negyed százalékponttal emelkedni fognak. Nem látok azonban a jegybankelnökök fejébe, így nehéz megmondani, hogy ez pontosan mikor fog megtörténni.

Ön szerint jelenleg mi a kockázat a piacon általánosságban?

Különösen azt, hogy az amerikai piac kissé izgatott. Ezt különösen januárban láttuk, amikor egyfajta nagyobb rali volt, és most ismét ezt látjuk, különösen a technológia területén. A mesterséges intelligencia itt is nagy szerepet játszik. De összességében úgy gondolom, hogy a piacok jelenleg túlfújtak. De ezt ne vegyék részemről oknak arra, hogy eladjuk a portfóliónkat.

"Megpróbálok hosszú távon játszani és hagyni, de amint jön egy korrekció, túlvásárolt leszek."

Jelenleg mi a stratégiája? Inkább készpénzben ülsz, vagy aktívan keresed a lehetőségeket?

Számomra a készpénz egy csúnya szó, ezért ritkán van nálam. De most van, mert eladtam a Pill és az Amazon egy részét. De nem hiszem, hogy sokáig fog tartani, amíg újra elköltöm az egészet.

Az Amazonra és a Pillére természetesen még visszatérünk, de előtte szeretném megkérdezni a nézőpontodat és a véleményedet a jelenlegi eredményszezonról?

Tény, hogy nem voltak túl magasak a várakozások a vállalatok eredményeihez. Ezért sok esetben a vállalatoknak nem okoz gondot, hogy túlteljesítsék ezeket a várakozásokat. Tehát összességében úgy gondolom, hogy minden rendben van, és pozitívan értékelem az eredményeket. A befektetők elégedettek, az elemzők elégedettek, és a részvényárak is ennek megfelelően reagálnak.

AMZN

Amazon

AMZN
$177.58 -$0.64 -0.36%
Capital Structure
Market Cap
1.8T
Enterpr. Val.
1.9T
Valuation
P/E
61.2
P/S
3.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Visszatérve az Amazonra, azt mondta, hogy eladja. Ez egy teljes pozícióeladás volt, vagy csak egy bizonyos rész?

A legutóbbi eredmények után eladtam a vállalatban lévő pozícióm nagy részét. De az ok egyszerű. Az e-kereskedelem egyszerűen nem fog hosszú ideig érdekes nyereséget termelni, és látjuk, hogy a növekedés lassul, és a felhőüzletágban is lassul a növekedés.

"Inkább a Microsoftban tartanám azt a pénzt."

Bármennyire is kedveltem mindig is az Amazont, a Microsoft néhány hónapja fokozatosan átveszi ezt a dominanciát, ahol pozíciót építettem.

MSFT

Microsoft

MSFT
$414.92 -$0.58 -0.14%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Nagy probléma az Amazon számára, hogy az AWS üzletág lassul?

Abszolút, ez az egyik oka annak, hogy úgy döntöttem, eladom a pozíciómat az Amazonnál. A Microsoftnál például azt látjuk, hogy a felhő üzletág 27%-kal nőtt, míg az Amazonnál ugyanez az üzletág csak 16%-kal nőtt, és más előrejelzések szerint is csak 11%-os növekedés várható. Röviden, egyértelmű, hogy az Amazon $AMZN-0.4% felhő üzletága sokkal jelentősebben lassul, mint a Microsoft $MSFT-é-0.1%.

A Microsoftnak persze jobban segít a mesterséges intelligencia, amit nemrég épített be termékeibe. Ha tehát választanom kellene az Amazon x Microsoft páros között, egyértelműen a Microsoftot választanám.

Az is zavarja Önt, hogy az Amazon nem szállt be ilyen nyíltan az AI-csatába?

Nem igazán kell tudnunk, lehet, hogy aktívak, csak nem tudják vagy nem akarják nyilvánosan bemutatni. És még egyszer visszatérek a Microsoftra, egyszerűen jobb lehetőségeik, kihasználtságuk és monetizációjuk van ebben a tekintetben. Röviden, én már pár hónapja túlsúlyban tartom a Microsoftot, és jobban bízom bennük.

Most áttérnék a cseh színtérre, ahol a Bezvavlasy-ról szeretnék beszélni, egy olyan vállalatról, amely nemrég számolt be nekünk a számairól. Át tudná tekinteni őket?

Az e-kereskedelem szempontjából ez elég kellemes meglepetés. Az eredményeik hosszú távon valóban nagyszerűek voltak, és előnyös, hogy ezt meg tudják erősíteni, és jelentősen hozzá tudnak tenni, így ez mindenképpen jó a részvényeseknek. De ha a menedzsment jobban kezelte volna az önreprezentációt, akkor szerintem a részvényárfolyam és a piaci érték is emelkedett volna, és a vállalat értékelése is jelentősen magasabb lett volna. Sajnos az ottani urak kicsit introvertáltak, de én ezt úgy veszem, ahogy van.

Tulajdonképpen már több mint 3/4 éve, hogy bejelentette, hogy társtulajdonosa lesz a Bezvavlasynak. Hogy érzed magad eddig ezzel a befektetéssel kapcsolatban?

Azt hittem, hogy a részvények egy kicsit pozitívabbak lesznek, de egyértelmű, hogy a kiskereskedők jelenleg nem igazán hisznek az e-kereskedelemben, és a vállalat nagyszerű számai ellenére sem vásárolnak belőle.

Vásároltál az év során, vagy elengedted ezt a pozíciót?

Nem változtattam semmit a pozíciómon ebben a vállalatban, továbbra is tartom a részesedésemet, amit továbbra is tartok. Azonban kezdetben eladtam egy kisebb részt, hogy csökkentsem a pozíciómat, mivel több érdekes lehetőséget láttam, különösen az USA-ban. Jelenleg azonban nem változtatok semmin, és továbbra is több mint 2%-os részesedéssel rendelkezem a vállalatban.

Mi várható a vállalatnál a jövőben? Van valamilyen feltételezése?

Úgy gondolom, hogy tovább fognak terjeszkedni. Mivel az EBITDA árrésük igazán tisztességes, úgy vélem, hogy sikeres üzleti stratégiájukat és üzletüket külföldön is bővíteni fogják.

Végezetül szeretnék beszélni a Pillről, amely nemrég 428 CZK/részvény áron érte el a mélypontját. Mi áll e mögött?

Valószínűleg ez volt a mélypont. És arról is szólt, hogy sok volt az eladás, és néhányan teljesen kiszálltak a pozícióikból. Ennek oka a vártnál gyengébb eredmények. Tehát a pozíciók némi csökkentése volt a nyilvánvaló forgatókönyv.

Mit mondhatnak nekünk a Pill eredmények? Jó úton jár a vállalat, vagy hogyan értékeli a Pilulka jelenlegi helyzetét?

Egyértelmű, hogy az e-kereskedelem nem egy rózsás ágy. Ezt láthatjuk a tavalyi évtől mostanáig, amikor az eredmények gyengébbek az ágazatban. Itt is kiemelném, hogy a Hairless ebből a szempontból egyedülálló. Általánosságban úgy számolok, hogy az e-kereskedelemben jobb eredmények jönnek majd a következő évben, ez igaz a Pilukára is.

Olvastam, hogy a Piluka rengeteg pénzt égetett el. Miért van ez így? Van valamilyen megoldás erre a problémára?

Ez egyszerű, a cég egyszerűen csak minél jobban akar terjeszkedni, és nem csak organikusan akar növekedni, ami rendben is van, de minden terjeszkedés valamibe kerül. Azonban amint a helyzet megnyugszik, és a Pill jól kezeli ezeket a piacokat, a pénzégetésre nehezedő nyomás nem lesz olyan nagy.

Azt is megtudtam, hogy a Pill egy második értékpapír-kibocsátást tervez. Ez beindíthatja a vállalatot, és jelentősen segíthet rajta?

Természetesen segíteni fog, már csak a fent említett terjeszkedés miatt is. Ha a Pill nem hajtana végre újabb részvényjegyzést, akkor nem lenne elég pénze a terjeszkedéshez, ami bizonyára nagy kár lenne.

Csökkentette a Pillben lévő pozícióját az év során?

Mivel véleményem szerint az eredmények nem annyira egyedülállóak a nagy pozíciómhoz képest, egyszerűen kettéosztottam a pozíciót, és ezzel elégedett vagyok.

Egy kisbefektető szemszögéből - Vonzó-e jelenleg a Pilulka részvénye?

Ha nem lennének a Pilulka részvényei a tulajdonomban, a jelenlegi árfolyamon (500 CZK körül) mindenképpen megvenném őket. Mivel azonban még mindig nagy mennyiségű részvényem van, jelenleg nem fogok vásárolni magamnak.

  • Tetszett a mai interjú? Ha igen, mindenképpen kövessen minket, hogy ne maradjon le több egyedi tartalomról. Mai vendégem Jaroslav Šuravolt .

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.