S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Jaroslav Šura: Če ne bi imel delnic Pilulka, bi jih po trenutni ceni zagotovo kupil

Dragoslav Golob
3. 5. 2023
8 min read

Naložbene priložnosti od ameriških tehnoloških velikanov do čeških podjetij. O vsem tem sem se pogovarjal z vodilnim češkim vlagateljem Jaroslavom Šuro. Pogovarjala sva se o dogajanju na ameriških borzah, tekoči sezoni dobičkov, naložbah v podjetja, kot so Microsoft, Amazon, Bezvavlasy in Pilulka, ter njegovem pogledu na privlačne priložnosti.

Na Twitterju imate na glavo pripeto objavo, v kateri piše: "Restriktivna politika Fed ne bo omogočila, da bi se ameriški delniški indeksi vrnili na najvišje vrednosti vseh časov (vsaj letos ne)." Ali ste še vedno tako prepričani?

Dokler bo Fed še naprej zaostroval monetarno politiko, menim, da novih najvišjih vrednosti vseh časov (ATH) ne bomo videli kmalu. Vendar to ne pomeni, da se trgi ne morejo dvigniti z današnjih ravni. Navsezadnje je bil popravek v zadnjem letu precej velik, zlasti pri tehnoloških delnicah.

Drugačen scenarij bi bil, če bi se Fed obrnila in prenehala zaostrovati denarne pogoje. To bi lahko pomenilo preobrat in v tem primeru bi lahko videli rast trgov.

Ali menite, da se približujemo tej točki?

Mislim, da se približujemo tej točki, zagotovo se bo to zgodilo letos. Ali se bo to zgodilo v naslednjem četrtletju, pa še zdaleč ni gotovo. Osebno sem prepričan, da se bodo obrestne mere še enkrat ali dvakrat zvišale za četrt odstotne točke. Vendar ne morem videti v glave guvernerjev centralnih bank, zato je težko natančno reči, kdaj se bo to zgodilo.

Kakšna so po vašem mnenju trenutno splošna tveganja na trgu?

Predvsem to, da je ameriški trg nekoliko vznemirjen. To smo videli zlasti januarja, ko je bila nekakšna večja rally, zdaj pa to spet opažamo, spet zlasti na področju tehnologije. Tudi tu igra veliko vlogo umetna inteligenca. Na splošno pa menim, da so trgi zdaj prenapihnjeni. Vendar tega ne razumite kot razlog za prodajo portfelja.

"Poskušal bom igrati dolgo igro in se prepustiti, vendar bom takoj, ko bo prišlo do popravka, prekupčeval."

Kakšna je vaša trenutna strategija? Ali sedite bolj na denarju ali aktivno iščete priložnosti?

Zame je gotovina umazana beseda, zato jo imam le redko. Toda zdaj ga imam, ker sem prodal nekaj delnic podjetij Pill in Amazon. Vendar mislim, da ne bo dolgo, ko bom spet vse porabil.

Seveda se bomo vrnili k Amazonu in Pill, a še prej me zanima vaša perspektiva in mnenje o trenutni rezultatski sezoni?

Dejstvo je, da pričakovanja glede rezultatov podjetij niso bila zelo visoka. Zato v številnih primerih podjetja nimajo težav s preseganjem teh pričakovanj. Zato na splošno menim, da je vse v redu, in rezultate ocenjujem pozitivno. Vlagatelji so zadovoljni, analitiki so zadovoljni in cene delnic se ustrezno odzivajo.

AMZN

Amazon

AMZN
$168.59 $1.51 +0.90%
Capital Structure
Market Cap
1.7T
Enterpr. Val.
1.8T
Valuation
P/E
57.6
P/S
3.0
Dividends
Yield
-
Payout
-

Če se vrnemo k Amazonu, ste rekli, da prodajate. Ali je šlo za prodajo celotne pozicije ali samo določenega dela?

Po zadnjih rezultatih sem prodal večino svoje pozicije v podjetju. Razlog je preprost. Elektronsko poslovanje preprosto še dolgo ne bo ustvarjalo zanimivih dobičkov, poleg tega pa opažamo upočasnitev rasti na tem področju in upočasnitev poslovanja v oblaku.

"Ta denar bi raje imel v Microsoftu."

Čeprav mi je bil Amazon vedno všeč, Microsoft že nekaj mesecev postopoma prevzema to prevlado, v kateri sem oblikoval pozicijo.

MSFT

Microsoft

MSFT
$402.18 -$0.61 -0.15%
1 Day
-0.15%
5 Days
+0.03%
1 Month
+0.39%
6 Months
+30.4%
1 Year
+28.41%
YTD
+38.33%
5 Years
+206.27%
Max.
+340,779.64%

Ali je za Amazon velik problem, da se oddelek AWS upočasnjuje?

Vsekakor, to je eden od razlogov za mojo odločitev, da prodam svoj položaj pri Amazonu. Pri Microsoftu, na primer, vidimo, da je divizija oblaka rasla s 27-odstotno rastjo, medtem ko je pri Amazonu ta ista divizija rasla le s 16-odstotno rastjo, druge napovedi pa predvidevajo le 11-odstotno rast. Skratka, jasno je, da se Amazonova dejavnost v oblaku $AMZN+0.0% upočasnjuje veliko bolj kot Microsoftova $MSFT+0.0%.

Seveda bo Microsoftu bolj pomagala umetna inteligenca, ki jo je nedavno uvedel v svoje izdelke. Če bi torej moral izbirati med dvojico Amazon x Microsoft, bi se jasno odločil za Microsoft.

Ali vas moti tudi misel, da se Amazon ni tako očitno vključil v boj z umetno inteligenco?

V resnici nam tega ni treba vedeti, morda so dejavni, le da tega ne morejo ali nočejo javno predstaviti. In spet se bom vrnil k Microsoftu, preprosto imajo v zvezi s tem boljše možnosti, uporabo in monetizacijo. Skratka, že nekaj mesecev imam preveliko težo nad Microsoftom in jim bolj zaupam.

Zdaj bi rad prešel na češko prizorišče, kjer bi rad razpravljal o podjetju Bezvavlasy, ki nam je pred kratkim poročalo o svojih številkah. Ali jih lahko pregledate?

Za e-trgovino je to precej prijetno presenečenje. Njihovi rezultati so bili dolgoročno res odlični in prednost je, da lahko to potrdijo in znatno povečajo, tako da je to vsekakor dobro za delničarje. Če pa bi se vodstvo bolje lotilo samopredstavitve, bi se po mojem mnenju zvišala tudi cena delnice in tržna vrednost, vrednotenje podjetja pa bi bilo bistveno višje. Žal so tamkajšnji gospodje nekoliko introvertirani, vendar to jemljem tako, kot je.

Pravzaprav je minilo že več kot 3/4 leta, odkar ste objavili, da postajate solastnik družbe Bezvavlasy. Kakšni so vaši dosedanji občutki glede te naložbe?

Mislil sem, da bo delnica nekoliko bolj pozitivna, vendar je jasno, da trgovci na drobno trenutno ne verjamejo v e-trgovino in je kljub odličnim številkam podjetja ne kupujejo.

Ali ste med letom kupovali delnice ali ste to pozicijo pustili na cedilu?

Ničesar nisem spremenil glede svojega položaja v tem podjetju, še vedno imam svoj delež, ki ga še vedno držim. Vendar sem sprva prodal manjši del, da bi zmanjšal svoj položaj, saj sem videl bolj zanimive priložnosti, zlasti v ZDA. Vendar trenutno ne delam nobenih sprememb in še naprej imam v lasti več kot 2 % podjetja.

Kaj lahko pričakujete od podjetja v prihodnje? Ali imate kakšno predvidevanje?

Mislim, da se bodo še naprej širili. Ker je njihova marža EBITDA res spodobna, menim, da bodo svojo uspešno poslovno strategijo in poslovanje širili v tujino.

Na koncu bi rad spregovoril še o ceni podjetja Pill, ki je nedavno dosegla dno pri 428 CZK na delnico. Kaj je v ozadju tega?

Verjetno je bilo to dno. Pa tudi za to, da je bilo veliko prodaje in da so nekateri ljudje popolnoma izstopili iz svojih pozicij. To je posledica slabših rezultatov od pričakovanih. Zato je bilo nekaj zmanjšanja pozicij očiten scenarij.

Kaj nam lahko povedo rezultati v polju? Ali je podjetje na pravi poti oziroma kako bi ocenili trenutne razmere v podjetju Pilulka?

Jasno je, da elektronsko poslovanje ni postlano z rožicami. To lahko vidimo od lanskega leta do zdaj, ko so rezultati v tem sektorju šibkejši. Na tem mestu bom poudaril tudi, da je Brez dlake na jeziku v tem pogledu edinstvena. Na splošno računam, da bodo boljši rezultati za e-trgovino prišli v naslednjem letu, to velja tudi za Piluka.

Prebral sem, da je Pilulka porabila veliko denarja. Zakaj je tako? Ali obstaja kakšna rešitev za to vprašanje?

To je preprosto, podjetje se preprosto želi čim bolj razširiti in rasti ne le organsko, kar je v redu, vendar vsaka širitev nekaj stane. Ko se bodo razmere umirile in bo podjetje Pill te trge dobro upravljalo, pritisk na izgorevanje gotovine ne bo več tako velik.

Izvedel sem tudi, da družba Pill načrtuje drugo izdajo vrednostnih papirjev. Ali bi to lahko spodbudilo podjetje in mu znatno pomagalo?

Seveda bo pomagalo, že zaradi prej omenjene širitve. Če podjetje Pill ne bi izvedlo novega vpisa delnic, ne bi imelo dovolj sredstev za širitev, kar bi bilo vsekakor škoda.

Ali ste med letom zmanjšali svoj položaj v družbi Pill?

Ker po mojem mnenju rezultati niso tako edinstveni za veliko pozicijo, ki sem jo imel, sem pozicijo preprosto razdelil z dva in sem s tem zadovoljen.

Z vidika malega vlagatelja - Ali so Pilulkove delnice v tem trenutku privlačne?

Če ne bi imel v lasti delnic družbe Pilulka, bi jih po trenutni ceni (okoli 500 CZK) zagotovo kupil. Ker pa imam še vedno veliko število delnic, trenutno ne bom kupoval zase.

  • Ali vam je bil današnji intervju všeč? Če je odgovor pritrdilen, nam obvezno sledite, da ne boste zamudili še kakšne edinstvene vsebine. Moj današnji gost je bil Jaroslav Šura.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.