S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Нов срив на хоризонта? PacWest Bank спада с повече от 56%

Ventseslav Vodenicharov
4. 5. 2023
1 min read

Друга регионална банка в Калифорния изпадна в най-лошия си период след банковата криза от 2008 г. и сега търси спасение. Базираната в Калифорния банка PacWest потвърди в четвъртък, че проучва "всички стратегически варианти", след като цената на акциите й спадна наполовина след доклад на Bloomberg, че обмисля продажба!

Но както може би вече знаете, тези баналности и известно премятане от място на място са признаци за едно нещо. Банката е в затруднение.

"Проучване на стратегически възможности" е жаргон на Уолстрийт за "моля, помогнете". Съвсем наскоро First Republic Bank обяви, че проучва стратегически възможности. Но всички знаем как се разви това за нея.

"В съответствие със стандартната практика компанията и нейният борд на директорите непрекъснато проучват стратегически възможности", се казва в изявление на PacWest. "Напоследък към компанията се обърнаха няколко потенциални партньори и инвеститори - преговорите са в ход.

Компанията ще продължи да оценява всички варианти, за да максимизира стойността за акционерите, но опасенията са налице. Всъщност Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници, твърди, че банката се опитва да намери купувач, но не е успяла да го направи.

Съобщава се, че PacWest Bank $PACW-2.7% обмисля да раздели компанията или алтернативно да се опита да набере капитал, за да остане на повърхността. Както и при много други регионални банки в САЩ, стойността на заемите и облигациите на PacWest спадна, тъй като лихвените проценти рязко се повишиха. През март клиентите изтеглиха депозитите си от страх, че банката може да фалира и те да загубят всичко.

Въпреки че FDIC застрахова сметки до 250 000 USD, много предприятия имат много повече пари в сметките си, голяма част от които не са застраховани.

Това представляваше потенциален проблем за банката и нейните конкуренти: Ако клиентите продължат да теглят пари от сметките си, банката може да няма пари в брой, за да им плати. Това разтревожи инвеститорите: акциите на PacWest са се понижили с повече от 87% от началото на годината.

През последните седмици PacWest изглеждаше стабилизирана, след като през март Silicon Valley Bank и Signature Bank фалираха. Но миналата седмица PacWest обяви, че клиентите са спрели да теглят пари, а 73% от депозитите на банката са застраховани. В четвъртък тя заяви, че 75% от депозитите ѝ са били застраховани към 2 май.

"Банката не е имала необичайни случаи на теглене на депозити след продажбата на First Republic Bank и други съобщения", се казва в нейно изявление. Когато First Republic се срина тази седмица, инвеститорите се опасяваха, че друга банка може да фалира.

След затварянето на фондовия пазар в сряда други регионални банки също спаднаха рязко, включително Western Alliance $WAL-2.7%, чиито акции поевтиняха с близо 39%.

PacWest се надява, че успокояващите новини за стабилизиране на депозитите и ликвидността ще помогнат за успокояване на инвеститорите, но пазарът остава нервен.

"Дребните вложители са много нервни", каза банковият анализатор Дик Боув. "Те се притесняват за спестяванията си и ги изтеглят от по-малките банки, за да ги вложат в големи банки като JPMorgan Chase или Bank of America, които смятат за по-сигурни."

Но PacWest се надява, че ще успее да убеди всички, че положението им е стабилно, и да се опита да успокои нервните клиенти. Но клиентите вероятно ще продължат да се притесняват за депозитите си в по-малките банки, докато цялата индустрия не преодолее кризата и не покаже признаци на възстановяване.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.