S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Še en zlom na obzorju? PacWest Bank padla za več kot 56 %

Dragoslav Golob
4. 5. 2023
3 min read

Še ena kalifornijska regionalna banka se je znašla v najslabšem obdobju po bančni krizi leta 2008 in zdaj išče finančno pomoč. Kalifornijska banka PacWest je v četrtek potrdila, da preučuje "vse strateške možnosti", potem ko se je cena njenih delnic po poročanju Bloomberga, da razmišlja o prodaji, prepolovila!

Toda, kot morda že veste, so te frazice in nekaj premetavanja z enega mesta na drugo znak za eno stvar. Banka je v težavah.

"Preučevanje strateških možnosti" je žargon Wall Streeta, ki pomeni "prosim, pomagajte". Pred kratkim je banka First Republic Bank objavila, da preučuje strateške možnosti. Toda vsi vemo, kako se je to zanjo končalo.

"V skladu s standardno prakso družba in njen upravni odbor nenehno preučujeta strateške možnosti," je v izjavi sporočila družba PacWest. "V zadnjem času se je na družbo obrnilo več potencialnih partnerjev in vlagateljev - pogajanja so v teku.

Družba bo še naprej ocenjevala vse možnosti za čim večjo vrednost za delničarje, vendar so pomisleki na mestu. Agencija Bloomberg je namreč, sklicujoč se na anonimne vire, navedla, da si banka prizadeva najti kupca, vendar pri tem ni bila uspešna.

Banka PacWest Bank $PACW-2.7% naj bi razmišljala o delitvi podjetja ali pa o poskusu zbiranja kapitala, da bi ostala na površju. Tako kot pri številnih drugih ameriških regionalnih bankah je vrednost posojil in obveznic banke PacWest padla, saj so se obrestne mere močno zvišale. Marca so stranke dvignile svoje vloge v strahu, da bi banka propadla in da bi izgubile vse.

Čeprav FDIC zavaruje račune do višine 250 000 USD, ima veliko podjetij na računih veliko več denarja, ki v veliki meri ni zavarovan.

To je predstavljalo potencialno težavo za banko in njene konkurente: Če bi stranke še naprej dvigovale denar s svojih računov, bi banki lahko zmanjkalo denarja za izplačilo. To je vznemirilo vlagatelje: delnice družbe PacWest so se od začetka leta do danes znižale za več kot 87 %.

V zadnjih tednih se je zdelo, da se je PacWest stabiliziral, potem ko sta marca propadli banki Silicon Valley Bank in Signature Bank. Vendar je banka PacWest prejšnji teden sporočila, da so stranke prenehale dvigovati denar in da je 73 % bančnih vlog zavarovanih. V četrtek je sporočila, da je bilo od 2. maja zavarovanih 75 % njenih vlog.

"Banka po prodaji banke First Republic Bank in drugih napovedih ni imela nenavadnih dvigov vlog," je navedla v izjavi. Ko je banka First Republic ta teden propadla, so se vlagatelji bali, da bi lahko propadla še ena banka.

Po zaprtju borze v sredo so močno padle tudi druge regionalne banke, med njimi Western Alliance $WAL-2.0%, katere delnice so padle za skoraj 39 %.

PacWest upa, da bodo pomirjujoče novice o stabilizaciji vlog in likvidnosti pomagale pomiriti vlagatelje, vendar trg ostaja nervozen.

"Mali vlagatelji so zelo nervozni," je dejal bančni analitik Dick Bove. "Skrbi jih za njihove prihranke, zato jih umikajo iz manjših bank in jih vlagajo v velike banke, kot sta JPMorgan Chase ali Bank of America, ki se jim zdijo varnejše."

Vendar PacWest upa, da bo lahko vse prepričal, da je njihov položaj stabilen, in poskušal pomiriti nervozne stranke. Vendar bodo stranke verjetno še naprej skrbele za svoje vloge v manjših bankah, dokler celotna panoga ne bo prebrodila krize in pokazala znakov okrevanja.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.